Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Elektronické cigarety mají šestou oběť! Okamžitě přestaňte, říkají lékaři

Lékaři varují: Elektronické cigarety mají šestou oběť! Přestaňte vapovat, naléhají (ilustrační foto).
Lékaři varují: Elektronické cigarety mají šestou oběť! Přestaňte vapovat, naléhají (ilustrační foto).  (Autor: Profimedia)
Autor: rc - 
11. září 2019
15:36

Už šest lidských životů si údajně vyžádaly elektronické cigarety ve Spojených státech amerických. Poslední obětí je padesátiletý muž z Kansasu, který zemřel v nemocnici na záhadnou plicní chorobu, kterou úřady spojují právě s vapováním. V USA prověřují celkem 450 případů podezřelých onemocnění plic a tamní lékaři proto kvůli tomu naléhají na lidi, aby elektronické cigarety okamžitě přestali používat.

Elektronické cigarety se už několik let těší neuvěřitelné popularitě. Mnoho lidí začalo tzv. vapovat, aby skoncovali s klasickými cigaretami. Oproti tabáku jsou totiž elektronické cigarety považovány za zdravější. Ovšem američtí lékaři nyní bijí na poplach. Podle médií totiž tamní úřady hlásí stovky pacientů se záhadnou plicní chorobou, kterou přičítají právě vapování. A šesti pacientům se dokonce již stala osudnou!

„Je čas, abyste přestali vapovat. Jestliže vy nebo vaši milovaní vapujete, prosím, přestaňte,“ uvedl v prohlášení pracovník kansaského úřadu zdravotnictví Dr. Lee Norman. Spojené státy totiž hlásí již přes 450 případů vážného plicního onemocnění, které podle nich způsobilo právě vapování. Symptomy tohoto onemocnění zahrnují bolest hlavy, bolest na hrudi, zadýchávání se, teplotu, kašel a zvracení.

Podle deníku Washington Post americké úřady epidemii přičítají náplním do elektronických cigaret, které obsahující acetát vitaminu E, což je derivovaný olej, který je velmi nebezpečné inhalovat. Ten je často používán v nelegálních náplních s kanabinoidy. „Jestliže nechcete zemřít nebo skončit v nemocnici, přestaňte vapovat ilegální THC oleje, a to okamžitě,“ uvedl mluvčí Americké vapovací asociace, který však zároveň doplnil: „Pokud jste však dospělý nebo bývalý kuřák a kupujete si nikotinové náplně z obchodu, pak nenaslouchejte aktivistům, kteří by raději, abyste inhalovali jedovatý kouř, než abyste vapovali. 

bullshit ( 11. září 2019 21:29 )

Je to hoax. Ukazuje se, že kouřili nějaký shit co neměli.

zzoul ( 11. září 2019 19:17 )

Byl si v usa nekdy? Radsi tam nikdy nejezdi, protoze by ses sam ze sebe zbil jaka si nula a v cem zijes ty a v cem oni

Latecia1 ( 11. září 2019 19:00 )

Prave proto ze to jsou okurky musi vse zakazovat- el kolobezky, piti na ulici, spicate predmety v batohu atd.

20tina12 ( 11. září 2019 17:19 )

Lidičky přestaňte kouřit náhražky, nekouřím 9let bez nahrazek

zlymikes ( 11. září 2019 16:06 )

Pořád tvrdím,že vešeré zlo pochází z USA

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání