Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Muže v USA zabila nemoc z kouření e-cigaret. Česká odbornice: Riziko tu je

Autor: Jakub Tomek - 
1. září 2019
19:15

Elektronická cigareta se před časem stala hitem i v Česku. Konečně prý šlo kouřit a neničit si tolik zdraví! Toto nadšení ale dostalo trhlinu poté, co v USA zemřel první člověk na nemoc dýchacích cest, kterou mu způsobilo kouření e-cigaret. Jak je to tedy vůbec s kontrolou jejich bezpečnosti?

Pochybnosti, zda jsou e-cigarety tak neškodné, se čas od času objevují. Existují studie, že už jedno pokouřeníčko má negativní vliv na krevní oběh. Každé takové varování ale zatím e-cigaretová lobby přičetla nátlaku výrobců těch klasických tabákových. Po zprávě o úmrtí po vykouření e-cigarety americké úřady nařídily provést laboratorní testy jejich náplní ve snaze určit, zda obsahují škodlivé sloučeniny. Vaporizérům holduje i řada Čechů, mnozí na ně přešli i kvůli povolení používat je v hospodách. Kdo tedy u nás dohlíží na to, aby kouření bez kouře neohrožovalo jejich zdraví?

Jen chemické směsi

Náplně do e-cigaret, tedy e-liquidy, u nás od roku 2013 kontroluje Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Nezabývá se ale škodlivostí užívání e-cigaret při běžném inhalování.

„ČIŽP se zabývá náplněmi do těchto cigaret v případě, že jsou klasifikovány jako nebezpečné chemické směsi, například při styku s kůží nebo při požití jejich obsahu,“ uvedla pro Blesk mluvčí inspekce Radka Nastoupilová.

Mezi nejčastější prohřešky podle ní patřila nesprávná klasifikace nebezpečnosti chemické směsi nebo nesprávné označení či balení, kdy například obal není vybaven uzávěrem odolným proti otevření dětmi, pokud je to vyžadováno.

Stovky značek

A kdo kontroluje to hlavní – jestli byť správně označené e-cigarety neohrožují kuřákovo zdraví? „Je to vedeno jako tabákový výrobek. Nikdo žádné rozhodnutí o vlivu na zdraví nevydává, protože to není lék. Na klasické cigarety vám také nikdo žádné rozhodnutí nedá. Tam se testují jen nějaké látky, aby to mohlo jít do prodeje,“ vysvětlila Blesku profesorka Eva Králíková z 1.LF UK a VFN.

Podle ní je riziko e-cigaret oproti cigaretám velmi nízké, avšak nikoli nulové. „Problém je, že není jejich racionální regulace, na trhu jsou stovky značek a nevíme, co obsahují všechny příměsi do tekutin,“ dodala. Neexistuje totiž jednotná regulace v celé EU.

Levné riziko

Jako velmi rizikové jsou pak směsi, které si Češi kupují přes internet. A pozor by si měli dát hlavně na laciné náplně například z asijských eshopů, které inspekce nemá šanci kontrolovat. „Zákazník by si neměl kupovat zcela neoznačené lahvičky, zejména z důvodu absence jakýchkoliv informací o obsahu nebezpečného nikotinu,“ upozornila mluvčí inspekce Nastoupilová.

Zahřívaný tabák už zdanili

Kromě e-cigaret nebo vaporizérů mohou kuřáci obyčejnou cigaretu nahradit i takzvanými bezdýmnými tabákovými výrobky. Například společnost Philip Morris v Česku tyto výrobky prodává pod značkou IQOS. A zatímco ještě v roce 2017 společnost prodala 72 milionů náplní, loni už to bylo 532 milionů. A oblíbenosti těchto výrobků si všiml i stát, který od poloviny května zahřívaný tabák zdanil. Spotřební daň z této krabičky je asi čtyřikrát nižší než u klasických cigaret. Jde zhruba o 14 korun.

Za šest let šest milionů

Inspekce za šest let uskutečnila více než 100 kontrol u dodavatelů náplní na český trh a uložila více než 80 pokut ve výši, která přesahuje 6 milionů korun. „Mezi nejčastější porušení patřilo nedostatečné označení chemické směsi výstražnými symboly a povinnými větami. Označení je přitom jediným informačním zdrojem pro spotřebitele, ze kterého se dozví o závažném riziku pro jeho zdraví,“ řekla mluvčí Nastoupilová s tím, že dovozci také nepředávali spolu s výrobkem bezpečnostní listy v češtině. Pokuta může být až 5 milionů korun. U českých výrobců prý nebyly zjištěny závažnější nedostatky.

Nebezpečný nikotin

V dnešní době je koncentrace nikotinu v náplních do e-cigaret omezena na max. 20 mg/ml a objem jednotlivého balení nesmí také přesáhnout objem 10 ml. Smrtelná dávka pro dospělého člověka je mezi 30 a 60 mg.

Zobrazit celou diskusi