Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nová tajemství zmizelého letu MH370: Chyba pilotů, nebo strategická nehoda?

Autor: Darina Jíchová - 
14. května 2019
13:33

Zmizení letu MH370 zůstává největší záhadou v dějinách letectví. Letadlo aerolinek Malaysia Airlines 8. března 2014 s 239 lidmi na palubě vyrazilo na pravidelné lince Kuala Lumpur – Peking. Několik desítek minut po startu se ale ztratilo z radarů, do dnešního dne není jasné, co se stalo. Andre Milne ze společnosti Unicorn Aerospace přišel s další teorií, podle něj stroj „strategicky havaroval“, tvrdí dokonce, že ví, kde se nacházejí trosky ztraceného Boeingu 777, napsal deník Daily Express.

Zakladatel vojenské technologické společnosti Unicorn Aerospace Milne prohlásil, že má nové informace o tragickém letu MH370. Podle něj je jeho teorie natolik podložená, že by malajsijské úřady měly znovu zahájit pátrání. Tamní ministr dopravy Anthony Loke Siew Fook se loni v listopadu nechal slyšet, že pokud jim budou předloženy pádné – nové – důkazy, jsou ochotni případ otevřít.

Oficiální zpráva vyšetřovatelů zmizení letu MH370 Oficiální zpráva vyšetřovatelů zmizení letu MH370 | Reuters

Milne se se svými poznatky obrátil na malasijského premiéra Mahathira Bin Mohamada, letadlo podle něj poté, co zmizelo z radarů, zamířilo do Kambodži, kde přistálo na utajeném letišti. Milne při svém vyšetřování spolupracoval se soukromým detektivem Danielem Boyerem.

Přistání na kambodžském letišti

„Já i pan Boyer jsme shromáždili nefalšované informace, které uvádějí, co se stalo s letem MH370. Potom, co zmizelo a doletělo na letiště v Kambodži, znovu vzlétlo a strategicky havarovalo v dostatečné vzdálenosti od utajeného hangáru,“ podle něj tuto verzi potvrzuje řada důkazů. K e-mailu, který poslal premiérovi, připojil snímky podporující jeho teorii, neopomněl ani souřadnice letiště a místa, kde podle něj letoun havaroval.

„Tohle jsou přesné souřadnice utajeného letiště, o kterém se velmi vágně zmínil už Jeff Wise,“ napsal Milne. Wise je letecký expert, který v roce 2015 vydal knihu Letadlo, které tam nebylo, v anglickém originálu The Plane That Wasn’t There. Právě Wise ve své publikaci přišel s myšlenkou, že let MH370 přistál a pak znovu vzlétl.

Expert poznamenal, že není jasné, co se stalo, když přestal reagovat radarový odpovídač. „To je velká neznámá. Co se dělo? Stočilo letadlo svůj kurz? Létalo v kruzích? Nebo dokonce někde přistálo a zase odletělo?“ ptá se Wise ve své knize, podle něj jsou odpovědi na tyto otázky klíčové.

Letoun teoreticky někde přistát mohl

Milne podle vlastního tvrzení dokázal získat důkaz o tom, že let MH370 přistál v Kambodži. Podle analytiků je teoreticky možné, že ztracené letadlo mohlo někde přistát, muselo by to být místo, které je blízko Malajsie. Kambodža tento parametr splňuje, navíc je to stát s mnoha pralesy, tudíž je možné, aby tam nepozorovaně přistálo i tak velké letadlo, kterým Boeing 777 byl.

Záhadu se odborníci snažili „rozlousknout“ i pomocí super realistického simulátoru, který si malajsijské úřady vypůjčily od amerického námořnictva. Wise ve své publikaci uvedl, že Mike Exner, člen vyšetřovací skupiny The Independent Group (IG), která se podílela na pátrání po letadle, strávil hodiny prováděním různých simulací. Podle svého zkoumání pak určil pravděpodobné místo havárie – jižní část Indického oceánu.

Úvodní chyba vyšetřovatelů

Vyšetřovatelé z IG pracovali s teorií, že letadlu nad oceánem došlo palivo a ve spirále se zřítilo do vody. Jinou verzi však pomocí trenažéru Exner neprověřoval. „Stejnou simulaci, tedy to, že letadlu došlo palivo, opakoval znova a znova. Výsledek byl vždycky stejný, letadlo se zřítilo do oceánu,“ popsal Wise.

Exner a jeho tým dlouho pátrali ve vytyčené oblasti, ale nic nenašli. V říjnu 2014 se k IG připojila skupina Furgo Discovery, která prohledávala mořské dno pomocí sonaru, ani oni však nebyli úspěšní.

Záhada letu MH370, který před 5 lety beze stopy zmizel, pokračuje. (4. 3. 2019) Záhada letu MH370, který před 5 lety beze stopy zmizel, pokračuje. (4. 3. 2019) | Reuters

Teprve v prosinci 2014 člen IG Victor Iannello přiznal, že je možné, že jejich propočty a teorie byly chybné. Pár kusů trosek z pohřešovaného MH370 bylo nalezeno v letech 2015 a 2016 u ostrovů Mauricius a na březích Tanzanie či francouzského ostrova Réunion. Naposledy pak u Madagaskaru, tedy na úplně opačné straně, než jakou vytyčila IG.

Oblíbené konspirační teorie

Existuje mnoho teorií o tom, co se s letadlem stalo. Populární jsou i konspirace o tom, že letoun nechal sestřelit ruský prezident Vladimir Putin nebo severokorejský diktátor Kim Čong-un. Známá je i domněnka, že boeing omylem „sundala“ malajsijská armáda, nebo že ho unesli teroristé.

S naprosto jednoduchým a zároveň šokujícím vysvětlením zmizení přišel americký pilot a letecký inženýr Bruce Robertson. Podle něj to mohla být „prostě nehoda“. Robertson znovu prošel všechna známá data, poslední zpráva od kapitána letu Zahariea Shaha přišla v 1:19 ráno, tedy 39 minut po vzletu, o tři minuty později přestal fungovat odpovídač a letadlo zmizelo z radarů.

Záměrná změna kurzu

Robertson upozornil, že boeing zmizel ve chvíli, kdy měl přejít z malajsijských radiových kanálů na vietnamské. Analýzy následně ukázaly, že se letadlo náhle stočilo a letělo zpátky k Malajsii, pak ale vyrazilo na jih od Penangu směrem k jižnímu cípu Indického oceánu. Robertson se domnívá, že tento kurz letadlo nezvolilo náhodou.

Američan je toho názoru, že několika set kilogramové lithium-iontové baterie, které byly v nákladovém prostoru, začaly hořet. Na palubu i do kabiny začal proudit nebezpečný oxid uhelnatý a Shah dělal všechno proto, aby letadlo zachránil.

Úřady: Požár kvůli bateriím je nepravděpodobný

„To je ono – žádná konspirace, nekalé úmysly nebo záhady. Prostá nehoda,“ prohlásil Robertson v roce 2015. Malajsijské úřady jeho domněnku vehementně vyvrátily, v loňském roce ji dokonce vyšetřovatelé označili za „vysoce nepravděpodobnou“. Navíc lithium-iontové baterie přepravované na palubě prošly veškerou kontrolou a nebyly vedené jako nebezpečné. I přes všechny nové teorie zůstává prozatím případ letu MH370 uzavřen.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

snehulak ( 15. května 2019 08:16 )

A také pozvolna utichla záhada, kdo vlastně sestřelil letadlo nad Ukrajinou. Ta oficiální verze není ani podložená, ani pravděpodobná. Jo důkazy jsou zvlášť na demokratické Ukrajině sviňa.

prasatkopepicek ( 14. května 2019 17:42 )

Je videt ze se do patrani nezapojili mistni hlavy. To uz by letadlo bylo davno nalezene.

Zobrazit celou diskusi