Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nová naděje u letu MH370: Premiér slíbil manželce pasažéra obnovu pátrání

Autor: Darina Jíchová - 
4. března 2019
11:00

Blíží se pětileté výročí zmizení letu MH370 letecké společnosti Malaysia Airlines, které 8. března s 239 lidmi na palubě odletělo z letiště v Kuala Lumpuru směrem do Pekingu. Boieng 777 do svého cíle nikdy nedoletěl, pár minut po startu zmizel z radarů. Dodnes není jasné, co se s letadlem stalo. Malajsijský premiér Mahathir Mohamad slíbil manželce jednoho z pasažérů letu MH370, že obnoví pátrání po ztraceném stroji, oznámila stanice CNN.

„Dokud zůstává naděje, budeme neustále přicházet s nápady a zdroji, jak zjistit, co se s letadlem stalo,“ nechal se slyšet premiér Mohamad. „S pátráním hodláme pokračovat,“ slíbil následně Danice Weeksové, jejíž manžel Paul byl jedním z 239 cestujících letu MH370. „Ztratit letadlo je jedna věc, ale přijít o lidi je něco naprosto jiného,“ prohlásil Mohamad.

Manželka muže z MH370: Nevzdávejte to!

„Musíte na to neustále myslet, kladete si otázku jak, ale není na ni žádná odpověď,“ uvedl premiér. Weeksová byla první z pozůstalých, kdo se setkal s premiérem Mohamadem, prosila ho, aby pátrání po MH370 ještě nevzdával. Sama pevně doufá, že se podaří zjistit, co se s letadlem stalo.

„Nejde o zmizelých 239 lidí, jde o osm milionů dalších, kteří denně nasedají na letadlo, ať už letí za prací nebo na dovolenou. Týká se to i palubního personálu. Musíme vědět, co se stalo, aby se to už neopakovalo,“ řekl Weeksová.

Úřady s obnovou pátrání váhají

Přestože premiér Mohamad přislíbil, že pátrání bude pokračovat, úřady se brání tím, že zatím nemají žádné podložené důkazy, se kterými by mohly pracovat. Weeksová uvítala podporu vlády. „Chci znát pravdu, chci být schopná vysvětlit svým synům, co se přihodilo jejich otci,“ dodala žena.

Oficiální pátrání po letu MH370 skončilo v lednu 2017, podílela se na něm řada zemí včetně Malajsie, Číny nebo Austrálie, vyšlo zhruba na 3,3 miliardy korun. Současně probíhalo několik dalších hledání, 90 dní pročesávala Indický oceán také americká společnost Ocean Infinity. Její členové prozkoumali plochu 112 kilometrů čtverečních, ale nenašli nic.

Záhada letu MH370, který před 5 lety beze stopy zmizel, pokračuje. Na snímku se nachází kus křídla, odborníci se shodují, že pochází z hledaného letadla, (4.03.2019). Záhada letu MH370, který před 5 lety beze stopy zmizel, pokračuje. Na snímku se nachází kus křídla, odborníci se shodují, že pochází z hledaného letadla, (4.03.2019). | ČTK

„Zmizení letadla, které nemá obdoby 

V červenci 2018 malajsijské úřady publikovaly obsáhlou zprávu, ve které uvedly, že se jim nepodařilo najít příčinu zmizení boeingu, ačkoliv nevyloučily několik potenciálních možností. Hlavní vyšetřovatel Kok Soo Chon prohlásil, že se jeho tým shodl na tom, že poté, co letadlo zmizelo z radarů, stočilo se zpátky do Malajsie. Pilotováno bylo manuálně, autopilot byl vypnutý. Vyšetřovatelé nebyli schopni určit, zda ho řídil pilot, nebo zda někdo jiný nezákonně přebral řízení.

Chon vysvětlil, že brali v potaz i další faktory jako pilotův duševní stav nebo technickou závadu na stroji. „Zmizení letu MH370 a následné pátrání po něm nemá v historii komerčního létání žádnou obdobu,“ dodali vyšetřovatelé v závěru své zprávy. „Musí se přijmout taková opatření, aby se nic takového už nikdy neopakovalo.“

Premiér: Vypadá to, jako by se letadlo vypařilo

V jednom z rozhovorů spekuloval premiér Mohamad o tom, co se s letadlem stalo. „Od začátku se pracovalo hlavně s myšlenkou, že letadlo unesli. Ale stroj o takové velikosti, jako je Boeing 777, jen tak nezmizí, i kdyby ztroskotal, i kdyby někde přistál, zanechá stopy. Tohle však vypadá, jako by se prostě vypařil,“ uvedl Mohamad.

Dodnes se našlo jen několik úlomků, o kterých se odborníci shodli, že pochází ze zmizelého letu. Byly vyloveny u východního pobřeží Afriky, v blízkosti Tanzánie a u ostrovů Mauricius a Réunion. Tedy v oblasti, kde se podle nejnovějších hypotéz expertů letadlo zřítilo. Původně se však domnívali, že spadlo v jižní části Indického oceánu západně od australského pobřeží. 

Premiér Mohamad odmítá spekulace o tom, že za zmizením letadla stojí pilot Zaharie Ahmad Shah. Poukázal na jeho dlouholetou úspěšnou kariéru i na to, že muž neměl žádný motiv. „Nechce se mi věřit, že by někdo, kdo létal tak dlouho a měl tolik zkušeností, udělal něco takového,“ dodal Mohamad. Bývalý ministr Austrálie Malcolm Turnbull se svého času nechal slyšet, že „pilot celý incident naplánoval“.

„Pokud se k nám dostanou podložené důkazy, jsme připraveni je prozkoumat. Nesedíme se založenýma rukama,“ vyjádřil se k tématu obnovení pátrání ministr dopravy Anthony Loke. „Jestli nás pátrači z Ocean Infinity přesvědčí, že jejich nové technologie jsou efektivnější a mohou přinést výsledky, jsem více než připravení pátrací akci obnovit,“ dodal Loke.

Zobrazit celou diskusi