Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Mysleli, že už ji neuvidí: Ztracená fenka Elza se po dvou měsících vrátila domů

Autor: ital - 
15. února 2019
20:21

Před dvěma měsíci se na Slovensku při lovu zběhla fenka psího plemene tatranský durič. Její majitel Lukáš si myslel, že ji už nikdy neuvidí. Po zprávě o jejím zmizení, které odvysílala i televize, se do pátrání zapojilo velké množství lidí. A příběh o ztracené fence má šťastný konec.

Fenka jménem Elza se spolu s jezevčicí Fany 10. prosince účastnily lovu na divokého kance, při němž se obě zaběhly a nedokázaly se již vrátit zpátky. Její majitel Lukáš Vataha z Kamenice nad Cirochou už nedoufal, že se s ní ještě někdy setká. Pro TV JOJ řekl: „Je tu dost vlků a často se stává, že takovéto psy roztrhají. Velmi lehce je najdou v lese a je to pro ně snadná trofej.“

Kynolog potvrdil, že takové případy se mohou stát. Psi si totiž nemusí v zápalu lovu uvědomit, jak daleko za zvěří doběhli. „Silní psi pronásledují zvěř tak intenzivně, že se vzpamatují až po několika kilometrech. I když vrátí po vlastní stopě do míst, kde jej vysadili, stále je na cizím území a neví, kam má jít,“ popsal situaci kynolog Valér Vitrikuš.

Obě fenky doma velmi chyběly, proto se rozběhla pátrací akce i na sociálních sítích. „Lidé z okolí Michalovic, dokonce Košic nám volali, po reportáži kontaktovali policisty. Děkuji všem za jejich snahu. Měla velkou odezvu. Jsem rád, že se to podařilo a že je Elza doma, řekl šťastně Lukáš. Ten také dodal, že je fenečka doma ihned poznala a byla převelice šťastná.

Žádná zpráva o jezevčici Fany však, bohužel, není. O Elzu se postarala rodina žijící poblíž přehrady Zemplínská Šírava. „Byli s ní u veterináře, ale nenašli čip. Takže nevěděli, že je naše. Mohl se posunout níž nebo to byla třeba chyba čtečky,“ oznámil Lukáš. Rodina nechala Elzu začipovat na své jméno. Při dalším pokusu ale již veterinář objevil oba čipy a bylo jasné, že psí hrdinka poputuje domů. Její dočasná rodina to však velmi těžce nesla, přiznal Lukáš.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi