Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Odstupte,“ tlačí na guvernéra kvůli rasistické fotce. Politik tvrdí, že muž v kápi není on

Aktualizováno -
3. února 2019
07:40
Autor: ČTK, AKu - 
2. února 2019
13:10

Guvernér amerického státu Virginie Ralph Northam čelí výzvám k odstoupení kvůli fotografii ze školní ročenky z roku 1984. Na obrázku, který zveřejnila americká média, je člověk oděný v bílém hábitu a kápi rasistické organizace Ku-klux-klan a další přestrojený za černocha. Northam v pátečním prohlášení připustil, že je jedním z mužů na fotografii, na dnešní tiskové konferenci to ale popřel. Ze své funkce odstoupit odmítá.

Northama už k rezignaci na funkci guvernéra, kterou zastává od ledna loňského roku, vyzvala prakticky všechna vlivná uskupení jeho Demokratické strany ve Virginii včetně členů místní poslanecké sněmovny a senátu. Přidaly se k nim také některé virginské černošské organizace. Proti Northamovi se postavili i čtyři uchazeči o demokratickou nominaci do boje o prezidentské křeslo v roce 2020: Cory Booker, Julián Castro, Kirsten Gillibrandová a Kamala Harrisová.

Výzvám k odchodu z funkce Northam čelí navzdory tomu, že se za otištění sporné fotografie ve více než třicet let staré školní ročence omluvil. „Přijímám zodpovědnost za své jednání v minulosti a jsem připraven na složitou práci ve snaze znovu získat vaši důvěru,“ řekl v pátek Northam.

 

Devětapadesátiletý politik v pátek připustil, že na fotografii, která zobrazuje dva muže v kostýmech - jednoho převlečeného za černocha s obličejem pomalovaným na černo a druhého v bílém hábitu s kápí rasistické organizace Ku Klux Klan - je skutečně on. Na dnešní tiskové konferenci nicméně prohlásil, že následně dospěl k závěru, že na fotografii nefiguruje. „Rozhodně to nejsem já,“ citovala ho agentura Reuters.

Jako Ku-klux-klan se označují tajné a militantní organizace prosazujících především rasovou segregaci, které vznikaly od 60. let 19. století. Původ a většinu příznivců má Ku-klux-klan v jižních státech USA.

Taurus70 ( 3. února 2019 11:35 )

Nejvetsi rasisti jsou barevni😂😂😂

Sibyla ( 2. února 2019 15:29 )

Mně to připadá jako fotka z maškarního plesu. Naprosto nevinné - taky přece někdo, kdo je převlečený za piráta, nepřepadává lodě a ani s tím nesouhlasí.

cocumysvole ( 2. února 2019 13:23 )

Jednou rasista pořád rasista akorát že teďka to líp skrejvá. O to horší je to zmetek.

Zobrazit celou diskusi