Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Trump zrušil schůzku s Putinem v Argentině: Oznámil to na Twitteru

Autor: ČTK, AKu - 
29. listopadu 2018
19:37

Americký prezident Donald Trump dnes na twitteru odřekl připravované setkání se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem na okraj summitu G20 v Argentině. Kreml zrušení schůzky potvrdil a vyjádřil politování, že se tím projednání důležitých mezinárodních i bilaterálních otázek odsouvá na neurčito. Trump dnes nejprve před odletem do Argentiny prohlásil, že je na setkání s Putinem příhodný čas, ale krátce poté na twitteru oznámil, že do vyřešení rusko-ukrajinského incidentu v Kerčském průlivu je v zájmu všech stran rokování zrušit. Ukrajinský prezident Petro Porošenko Trumpovo rozhodnutí ocenil jako chování velkého státníka.a.

"Vzhledem k faktu, že lodě a námořníci nebyli vráceni z Ruska na Ukrajinu, jsem se rozhodl, že by bylo pro všechny zúčastněné strany nejlepší mé původně plánované setkání s prezidentem Vladimirem Putinem v Argentině zrušit," napsal Trump na twitteru. Dodal, že jakmile se situace vyřeší, rád uspořádá s Putinem summit.

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov podle agentury Interfax bezprostředně po Trumpově oznámení řekl, že Moskva o tweetu amerického prezidenta ví, dosud ale žádné oficiální vyrozumění od Washingtonu nedostala. Pozdě večer ale zrušení schůzky Peskov potvrdil. "Litujeme rozhodnutí americké administrativy odříci plánované setkání obou prezidentů v Buenos Aires," citovala mluvčího Kremlu agentura RIA Novosti. Zrušení schůzky nejvyšších představitelů USA a Ruska podle Peskova odsouvá projednání důležitých mezinárodních i bilaterálních otázek na neurčito. Dalším kontaktům s Trumpem se Putin nebrání, dodal mluvčí.

Trump s Putinem měli podle diplomatického zdroje agentury Reuters projednat smlouvu o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF). Americký prezident minulý měsíc oznámil, že zvažuje odstoupit od INF, kterou v roce 1987 uzavřeli americký prezident Ronald Reagan a tehdejší sovětský vůdce Michail Gorbačov. Tento krok zdůvodnil zjištěním, že Rusko údajně smlouvu porušuje a že smlouva se nevztahuje na Čínu.

Trump: Nelíbí se mi ta agrese

Trump tento týden pohrozil, že kvůli události na Krymu žádné jednání s Putinem nebude. "Možná na tu schůzku nepůjdu. Možná na tu schůzku dokonce nepůjdu. Nelíbí se mi ta agrese. Vůbec tu agresi nechci," řekl v rozhovoru s deníkem The Washington Post. Konečné rozhodnutí podmínil úplnou zprávou, kterou mu o incidentu podá jeho bezpečnostní tým. Před dnešním odletem ale novinářům řekl, že o schůzce přemýšlel a že si myslí, že je vhodná doba se s Putinem sejít. Krátce poté ale na twitteru oznámil, že bude nejlepší debatu s ruským prezidentem zrušit.

Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová k prezidentovu dnešnímu rozhodnutí řekla, že Trump konečný postoj zaujal až na palubě leteckého speciálu Air Force One během letu do Argentiny. Dodala, že se tak stalo po rozmluvě s ministrem zahraničí Mikem Pompeem, personálním šéfem Bílého domu Johnem Kellym a svým poradcem pro otázky národní bezpečnosti Johnem Boltonem.

Sandersová rovněž poznamenala, že o věci spolu telefonicky jednaly i vlády Ruska a USA. Není si však vědoma toho, že Trump s Putinem spolu o zrušení schůzky hovořili.

Summit 20 nejsilnějších ekonomik světa bude v pátek a v sobotu v argentinské metropoli Buenos Aires.

U Kerčského průlivu mezi Černým a Azovským mořem v neděli ruské pohraniční jednotky ostřelovaly a zadržely tři lodě ukrajinského vojenského námořnictva a zajaly jejich posádky. Kyjev reagoval vyhlášením válečného stavu v části Ukrajiny.

 

gabreta ( 29. listopadu 2018 21:09 )

Tak Trumpetovi se nelíbí agrese a nechce ji? Že by se zamyslel nad množstvím jejich agresí po celém východě? Asi ho zklamalo, že Rusák si nenechá pořád od všech sr*át na hlavu!!

Zobrazit celou diskusi