Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

30 milionů v tahu a oči pro pláč: Banksyho obraz se po vydražení sám zničil!

Autor: csk - 
6. října 2018
12:47

Slavný streetartový umělec Banksy se opět postaral o skandál. Jeho obraz se vydražil za více než 30 milionů korun. Nový majitel si zakoupené dílo neužil ani vteřinu...

Bylo to napínavé, jako ostatně každá aukce. Za populární obraz autora ikonických a angažovaných graffiti byli přítomní ochotni zaplatit hotový majlant. Levicový umělec všem přítomným vyrazil dech a vítěze dražby pěkně vypekl. Slavný obraz „Dívka s balónkem“ se vydražil za v přepočtu 30 milionů korun. Ve chvíli, kdy kladívko udeřilo: „Prodáno!“, se v rámu spustil umělcem zabudovaný mechanismus, který dílo zničil. Banksyho žertík všechny přítomné pořádně šokoval. Newyorská aukční síň teď řeší se zoufalým kupujícím další kroky.

Umělec událost okamžitě okomentoval výsměšným statusem na Twitteru. Aukční expert na současné umění Alex Branczik to tak černě nevidí a prohlásil, že se akt skartování stal součástí díla a žádná škoda tedy nevznikla. Aukce, ze které si Banksy udělal happening podle jeho slov jen dokazuje umělcovu genialitu. Napálený majitel obrazu si teď místo pověšení na zeď může začít skládat z kousků papírků puzzle.

Fantom ulic byl dlouhá léta velkou neznámou. Jeho nezaměnitelný styl graffiti zdobí ulice mnoha světových velkoměst. Většina jeho děl je sžíravou kritikou aktuálních světových problémů. Banksy byl celé roky v anonymitě, ale loni v létě byla jeho pečlivě střežená identita odhalena. Výtvarníkův kamarád se omylem prořekl a celý svět se tak dozvěděl, že tajemným writerem není nikdo jiný než zakládající člen triphopové kapely Massive Attack Rober Del Naja.

VIDEO: Banksy

Video  Banksy  - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

Desterz ( 7. října 2018 09:24 )

Milion liber za takový paskvil. A skartovačka je prý součástí díla. Dobře vám tak, jistě platíte bezhotovostně. Já bych ty peníze nejdřív fyzicky vybral a pak taky skartoval, ať si "umělec" užije. No co, to by zas bylo součást platby

Zobrazit celou diskusi