Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Útok novičokem byl v režii ruské rozvědky, tvrdí Mayová. Britové vydali na dva muže zatykač

Autor: Mii, ČTK - 
5. září 2018
14:59

Britská vláda měla pravdu, když v březnu připsala odpovědnost za útok nervovým jedem novičok Rusku. Dvojice podezřelých známá jako Alexander Petrov a Ruslan Boširov pracuje pro ruskou vojenskou rozvědku GRU. V parlamentu to ve středu řekla britská premiérka Theresa Mayová. Stejný jed v červenci figuroval i ve smrti Britky Dawn Sturgessové. Na oba Rusy byl vydán evropský zatykač. Ruské ministerstvo zahraničí vzkázalo, že ani jednoho muže nezná, píše agentura RIA. 

Britští prokurátoři tvrdí, že mají dostatek důkazů k obvinění dvojice Rusů z plánu na vraždu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije.

Britské úřady na Alexandra Petrova a Ruslana Boširova vydaly evropský zatykač, informovala agentura Reuters. Nebudou však usilovat o jejich vydání do Británie, protože „ruská ústava nepovoluje vydávání ruských občanů“, uvedla prokuratura.

Moskva podle ruských médií v reakci popřela, že by jí jména dvojice podezřelých něco říkala. „Jména ani fotografie, které byly zveřejněny v médiích, nám nic neříkají,“ uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Zároveň Londýn vyzvala ke spolupráci při vyšetřování incidentu v Salisbury.

Mayová: Útok museli schválit vysocí představitelé Ruska

Podle premiérky plán březnového útoku v jihoanglickém Salisbury musel být schválen nejen uvnitř GRU, ale také vysoce postavenými představiteli státu. Mayová řekla, že působení GRU je „hrozbou pro všechny naše spojence a naše občany“. Podle ní je potřeba posílit společnou ostražitost vůči GRU.

„Přijmeme veškerá možná opatření pro jejich zadržení (pachatelů), vydání a pro to, aby byli postaveni před spravedlnost,“ řekla Mayová. Běžná žádost o vydání by ale podle ní byla bezvýsledná, což dnes uvedla také prokuratura. Británie bude usilovat o nové sankce Evropské unie proti Rusku, dodala premiérka.

Podporu jejímu stanovisku vzápětí vyjádřil velvyslanec Spojených států v Británii Woody Johnson. „Spojené státy a Spojené království drží pevně pospolu, když žádají od Ruska přijetí odpovědnosti za jeho akt agrese na britském území,“ napsal na twitteru.

Rusko vinu odmítá

Skripalovi byli 4. března otráveni nervovým jedem novičok v jihoanglickém městečku Salisbury. Po týdnech v intenzivní péči lékařů nakonec oba přežili. Podle šéfa britské protiteroristické policie dorazila podezřelá dvojice do Londýna z Moskvy 2. března a do ruské metropole se vrátila 4. března. Kontaminaci novičokem zaznamenali vyšetřovatelé v hotelovém pokoji, kde byli Rusové ubytováni.

Julia Skripalová se svým otcem Sergejem Julia Skripalová se svým otcem Sergejem | Dailymail

Británie je dlouhodobě přesvědčena, že za útokem je Rusko. Země prezidenta Vladimira Putina vinu odmítá. Případ vyvolal rozsáhlou diplomatickou rozepři mezi státy, která vyústila ve vyhoštění desítek ruských velvyslanců z několika evropských zemí, mimo jiné i z Česka.

Charlieho manželku zabil novičok, potvrdily testy

Laboratorní testy mezinárodní Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) přitom podle agentury Reuters potvrdily závěry britských vyšetřovatelů, že pár z anglického Amesbury byl koncem června otráven nervově paralytickou látkou typu novičok.

Toxické látce byli vystaveni pětačtyřicetiletý Charlie Rowley a o rok mladší Dawn Sturgessová, která později zemřela.

V případě páru v Amesbury byla zdrojem látky podle britských úřadů malá lahvička, podle bratra jedné z obětí od parfému.

Dvojici Rusů Alexander Petrov a Ruslan Boršilov viní Britové z útoku novičokem Dvojici Rusů Alexander Petrov a Ruslan Boršilov viní Britové z útoku novičokem | ČTK

krista2018 ( 7. září 2018 19:07 )

Ahoj, zapomněl jste ve svém výčtu "smrt princezny Diany"

al.bunda ( 5. září 2018 17:18 )

Tuhle už známe a teď ještě tu o hodných mu-slimácích

dajanca ( 5. září 2018 16:45 )

Neříkal náhodou ten ruský vědec, chemik, že Novičok ruské výroby nikdo nepřežije? Je ale zajímavé, jak ti ruští agenti přežili. Mazali tekutinu na kliku, na dveře, lavičku, nikdo si jich nevšiml. Pak hodili lahvičku do odpadové nádoby a otrávili další 2, tentokrát anglické bezdomovce. Agenti jsou živí a zdraví nebo nepřežili?

fido2 ( 5. září 2018 13:54 )

Ten novičok musel dost voněk, když se tím natřela...

587587 ( 5. září 2018 13:39 )

"Nebudou však usilovat o jejich vydání do Británie". Pokud by to byly fiktivní postavičky, tak ty lze vydat opravdu těžko.

Zobrazit celou diskusi