Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

„Je zkorumpovaný jako prezident.“ Šéf největšího masokombinátu na světě je ve vazbě

Autor: ČTK, pet - 
13. září 2017
18:40

Brazilská policie ve středu zatkla šéfa největšího světového masokombinátu JBS Wesleyho Batistu, který je vyšetřován kvůli korupci. Mimo jiné je podezřelý, že poslal úplatek půl milionu brazilských realů (3,5 milionu Kč) současnému prezidentovi Michelu Temerovi. Ten ale veškerá obvinění odmítá. Informují o tom zahraniční agentury.

Batista skončil ve vazbě společně se svým bratrem Joesleym, s nímž v rámci vyjednávání o snížení hrozícího trestu za korupci svědčil také tom, že upláceli brazilské politiky, včetně prezidenta.

Vyšetřovatelé se domnívají, že zadržení se ke korupci přiznali v očekávání prudkého propadu kurzu brazilské měny po zveřejnění kauzy. Předtím totiž nakupovali dolary, upozornila agentura AP. V polovině května dolar zdražil z 3,097 až na 3,370 realu, což při konverzi velkého objemu peněz představovalo významné zisky.

Temer byl jako vůbec první brazilský prezident obžalován z přijímání úplatků v červnu. Obžalobu ale v srpnu zamítli poslanci, když se jich proti vyslovilo 263, zatímco pro vydání hlavy státu soudu hlasovalo 227 zákonodárců. Aby mohl být souzen, musely by se proti Temerovi postavit dvě třetiny poslanců.

Velká část z 594 členů obou komor brazilského parlamentu má sama problémy s justicí, mnozí jsou vyšetřováni také kvůli podezřením z korupce či z nelegálního financování volební kampaně. Podle brazilského tisku jsou kvůli korupci vyšetřováni i předsedové obou komor parlamentu.

 

sores ( 13. září 2017 19:19 )

Každý se nechá zkorumpovat když jde o velké prachy,mega ne tisíce. Kdo řekne, já ne, lže sám sobě!!!

stenly29 ( 13. září 2017 19:02 )

My máme zase stbáka Bureše. https://www.youtube.com/watch?v=ZSc9fEDs-UA

Zobrazit celou diskusi