Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno 22°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Další hrůza ve Francii. 13 mladých lidí zahynulo na oslavě při požáru

Autor: simao, ČTK - 
6. srpna 2016
07:50

Těch tragédií je ve Francii poslední dobou přespříliš. Po teroristickém útoku v Nice a vraždě kněze v Normandii nedaleko města Rouen došlo právě v Rouenu k požáru, který si vyžádal 13 lidských životů – hořet začalo v suterénu baru, ve kterém právě probíhala soukromá narozeninová oslava. Příčina? Požár prý způsobily svíčky z narozeninového dortu.

Třináct mrtvých si v časných ranních hodinách vyžádal požár v nočním baru v severofrancouzském městě Rouen. Dalších šest osob se přiotrávilo, informoval s odvoláním na hasiče a záchranáře na svém serveru francouzský regionální list Paris-Normandie.

Podnik byl zamluven k soukromé oslavě narozenin. Na místě bylo asi 20 lidí a podle nejnovějších zpráv jeden z účastníků zakopl s dortem, na němž byly rozsvíceny svíčky. Od nich se vzňala podlaha, záclony a nakonec i strop, který byl obložen vysoce hořlavou protihlukovou izolací.

Rychle se vytvořil hustý dým, jímž se zřejmě přítomní otrávili. Svědci, kteří místo znají, suterén popsali jako velmi těsný prostor, do nějž vedlo jenom úzké schodiště, takže lidi dole uvěznily plameny.

Vyproštěné oběti byly ve věku od 18 do 25 let. Policie popřela původní spekulace, že na místě nastal výbuch.

Jeden z přiotrávených je v kritickém stavu. Přivolaným hasičům se podařilo oheň uhasit zhruba během půl hodiny. Nasazeno bylo 80 požárníků, na místo bylo vysláno i 40 policistů. Neštěstí totiž vyvolalo v zemi rozjitřené nedávnými teroristickými útoky obavy z nového násilí. Nedaleko Rouenu před necelými dvěma týdny zavraždili islámští extremisté kněze.

Podle úřadů požár vypukl v suterénu baru Le Cuba Libre nešťastnou náhodou. Rouenský starosta Yvon Robert řekl, že požár byl velmi rychlý, a vyloučil jakýkoli úmysl. Také policie se nedomnívá, že šlo o kriminální čin.

Starosta Robert událost označil za „největší katastrofu“ nejenom pro Rouen, ale i pro celý departement Seine-Maritime. „Byl to obyčejný narozeninový večírek, který skončil tragicky,“ řekl.

Ministr vnitra Bernard Cazeneuve v prohlášením vydaném ve čtyři hodiny ráno sdělil, že se příčiny požáru vyšetřují. Ocenil také rychlost, s jakou byl požár zvládnut. Podle místního tisku měl podnik Le Cuba Libre povolení k provozu do dvou hodin do rána a své prostory v noci z pátku na sobotu poskytoval k soukromým oslavám pravidelně. Policie již předvedla k výslechu 11 osob, jež byly v době požáru na místě.

 

jiznicechy ( 6. srpna 2016 11:31 )

možná byl ten dort psychicky narušený a frustrovaný, nedostalo se mu dostatečně vřelého přijetí.

ohrazenice ( 6. srpna 2016 10:42 )

cenzura na vše co se týká Muslimských vetřelců. Jako za Hitlera a Stalina. EU obnovila to co kritizovala u Německa za vlády Hitlera a SSSR za vlády Stalina.

majojo ( 6. srpna 2016 10:12 )

Neupálili tam taky Johanku z Arcu?

naidka ( 6. srpna 2016 09:49 )

To musel být vysoký dort, když od něj chytl strop.

franta43 ( 6. srpna 2016 09:45 )

museli být ožralí jako dobytci.

Zobrazit celou diskusi