Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Zaútočili na autobus, zbrojní obchody i vojenskou základnu. 6 mrtvých po útoku v Kazachstánu

Ozbrojenci postříleli v Kazachstánu několik cestujících z autobusu.
Ozbrojenci postříleli v Kazachstánu několik cestujících z autobusu.  (Autor: Twitter)
Autor: shp - 
5. června 2016
14:17

Fanatičtí ozbrojenci zaútočili na autobus, zbrojní obchody i vojenský objekt. Skončilo to krveprolitím. Kazašská policie při protiteroristické operaci ve městě Aktobe na severozápadě země zabila tři údajné extremisty. Oběťmi útočníků se stali dva lidé, z toho jeden civilista.

Podle tiskové zprávy kazašského ministerstva vnitra byli ozbrojenci vyznavači „netradičních náboženských směrů“. Nejprve zaútočili na obchod se zbraněmi, jehož prodavače zastřelili, a dalšího člověka zranili. Pak byl ohlášen útok na druhý obchod, který se nachází nedaleko kasáren Národní gardy. Přímo v kasárnách pak skupina útočníků při přestřelce zabila důstojníka kazašské armády a ještě jednoho vojáka, devět dalších vojáků bylo zraněno.

Tři útočníci byli při přestřelce zabiti, jeden byl zraněn, jeden zadržen a několika dalším se podařilo uprchnout, uvedl mluvčí Almas Sadubajev. Bez dalších podrobností dodal, že útočníci jsou „stoupenci radikálních a netradičních náboženských směrů“.

Kazachstán, mnohonárodnostní stát, kde dvě třetiny obyvatel vyznávají sunnitský islám a třetina pravoslaví, byl dosud ušetřen masivního etnického či náboženského násilí. V poslední době se ale podle médií v zemi šíří myšlenky radikálního islámu, proti nimž stát tvrdě zasahuje.

K zatím poslední vlně ozbrojeného násilí došlo v zemi v roce 2012, kdy policie ve městě Atyrau zastřelila čtyři osoby, které zaútočily na místní policejní stanici. Pět lidí podezřelých údajně z terorismu bylo krátce předtím usmrceno v nedalekém městě Kulsary. O rok později soud v Astaně poslal do vězení šest osob, které se hlásily k radikálnímu islámu. Připravovaly prý atentát na prezidenta Nursultana Nazarbajeva.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi