Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Muž brutálně napadl v MHD těhotnou ženu, měl řidič zasáhnout? Podle předpisů ano

Autor: tmp, bud - 
14. května 2016
05:30

Chtěl po ní „půjčit“ telefon, ona se ale nedala. Asi třicetiletý muž těhotnou ženu na oplátku v MHD zmlátil pěstí.  Pražská policie po neznámém útočníkovi už od úterka pátrá. Zarážející je, že ženě v autobusu nikdo nepomohl, musela utéct. Podle provozních předpisů ale měl napadené pomoci samotný řidič. Ten o incidentu prý netušil.

„Provozní předpis ukládá řidiči v případech, kdy by mohlo dojít nebo kdy došlo k ohrožení bezpečnosti provozu nebo zdraví a života osob, učinit vhodná opatření k zamezení jejich následků,“ řekl Blesk.cz mluvčí Dopravního podniku hlavního města Prahy Jiří Štábl. Podle něj má řidič v případě zjištění podobně mimořádné události povinnost věc ohlásit na dispečink.

„Vždy má k dispozici tzv. tlačítko Tíseň, které zajistí přednostní spojení s dispečinkem a označení autobusu na vnějších orientacích střídajícími nápisy POMOC – NOUZE,“ popsal Štábl. V tu chvíli se také spustí časově omezený záznam vozidlových kamer. Okamžitě rovněž putují informace o vozidle a jeho poloze na městskou policii a dopravní podnik.

Řidič prý o ničem nevěděl

Jenže to se podle dopravního podniku nestalo, jelikož si řidič ničeho nevšiml. „Dle výpovědi řidiče o útoku vůbec nevěděl. Napadená mu neřekla, že se něco děje.  Kdyby mu to oznámila ona nebo někdo jiný, tak by ihned zareagoval,“ dodala Aneta Řehková z tiskového oddělení dopravního podniku.

To, že by řidič vůbec o případě konfliktů nevěděl, je dle Štábla poměrně časté. „Je pravděpodobné, že některé případy konfliktů mezi cestujícími řidič nemusí zaregistrovat, nikdo mu nic nenahlásí a účastníci na zastávce vystoupí,“ řekl pro Blesk.cz. O tom svědčí i fakt, že ono nouzové tlačítko bylo za letošní rok využito jen osmkrát.

Útok se stal v úterý ráno mezi zastávkami Zelené domky a U Tří svatých. Muž nejprve žádal několik cestujících o půjčení mobilu, poté, co ho všichni odmítli, si vyhlédl těhotnou ženu. Jelikož i ona odmítla, chytil ji za vlasy a pěstí ji začal bít do hlavy. Ženě se nakonec podařilo vysmeknout a utekla směrem k řidiči. Ten jí měl otevřít dveře, aby mohla vystoupit. Venku šokovaná žena zavolala na tísňovou linku.

Kriminalisté případ vyšetřují pro podezření z loupeže, za kterou hrozí v případě odsouzení až deset let vězení.

sores ( 14. května 2016 12:35 )

V českém Buranově se každý stará sám o sebe i kdyby šlo o život! Je to česká mentalita, vede hrubost, sprostost a lhostejnost!

1pravda1 ( 14. května 2016 11:52 )

Neříkejte, že si ničeho nevšiml řidič, víte, kolik má zrcátek, aby viděl do prostoru autobusu a jistě se vše neodehrálo v naprosté tichosti! Zmáčkout tlačítko - to je ta nejmenší věc. Cestujícím se nedivím, že nepomohli, nedávno tady byl případ, když mladíci týrali psa v autobuse, jeden cestující jim řekl, ať to nedělají a skončil po jejich napadení v nemocnici!!! I kamerový systém v autobuse už v dnešní době vydržíme!

gabreta ( 14. května 2016 10:59 )

Taky mne to napadlo. Kolikrát se už stalo, že bránící se člověk a nebo ten, kdo pomáhal napadenému, nakonec skončil jako obžalovaný! Až tady bude zákon, kdy bude útočník zodpovědný za následky útoku, bude to vypadat jinak. Dosud jsou nejvíc chráněni gauneři!!

zednik ( 14. května 2016 10:23 )

 Řidič dělá taky mrtvého brouka. Jak nevěděl ? věděl, ta těhotná mu to řekla a on ji nechal vystoupit (asi mimo zastávku) a sama si zavolal pomoc. Řidič měl to tlačítko zmáčknout, když je to takhle ošetřené. Policajti by toho prevíta možná už měli. Pak je tam to tlačítko na dvě věci, když řidič klidně řekne, že nevěděl....

sunic78 ( 14. května 2016 08:52 )

 Taky mám asi problém s představivostí, ale jak vypadá brutálně těhotná žena mě fakt nenapadá..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání