Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Spojence Merkelové děsí úspěch populistů. Kancléřka ale imigrační politiku dál drží

Autor: ČTK, mb - 
14. března 2016
12:10

Protiimigrantská strana Alternativa pro Německo (AfD) výrazně uspěla v německých zemských volbách. Získala jedno druhé a dvě třetí místa, její podpora mezi voliči byla až čtvrtinová. Vládní Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové (61) a Sociálnědemokratická stranu Německa (SPD) jsou teď vyděšené a chtějí voliče získat zpět. Jenže samotná kancléřka odmítá podle prvních povolebních komentářů kritizovanou imigrační politiku změnit.

AfD svůj výrazný úspěch považuje za odpověď na politiku kancléřky v uprchlické krizi. Bavorská Křesťanskosociální unie (CSU) žádá po volbách změnu imigrační politiky.

„Demokratický politický střed Německa se zmenšil. Měli bychom to všichni brát vážně. Dějiny naší země v posledních desetiletích ukázaly, že jsme bezpeční, silní a akceschopní, když je demokratický střed silný. Kdo tento střed oslabuje, oslabuje naši společnost, naši ekonomiku a naši demokracii,“ řekl k úspěchu AfD předseda SPD a vicekancléř Sigmar Gabriel (56).

Protestní hlasy pro AfD podle Gabriela rozdělují společnost a SPD se bude snažit získat zpět voliče, kteří nyní podpořili populisty. „Nedopustíme, aby ti, kdo věci zjednodušují, ohrozili nebo zpochybnili základy a směřování německé politiky,“ uvedl vicekancléř.

Předsedkyně CDU Merkelová ale nechce dělat kvůli volbám v imigranční politice změny. Generální tajemník strany Peter Tauber (41) vyzval voliče, aby měli s kancléřčinou politikou trpělivost. „Dobrá řešení vyžadují čas. Jednoduchá řešení neexistují,“ řekl. Podle něj je třeba, aby demokratické strany ukázaly, že jejich návrhy na řešení uprchlické krize fungují, a získaly díky tomu zpět ty voliče, kteří nyní přešli k AfD.

Žádné běžence nechceme, má jasno AfD

Předsedkyně AfD Frauke Petryová (40) vyjádřila s výsledkem voleb spokojenost. „Voliči se ve velké míře odvracejí od zavedených stran. Od nás očekávají, že konečně vytvoříme opozici, která zjevně neexistuje ve Spolkovém sněmu ani v zemských sněmech,“ řekla s tím, že díky výrazným volebním ziskům může AfD nabízet silnou alternativu k politice Merkelové.

Místopředseda AfD Alexander Gauland (75) označil výsledek AfD v dnešních volbách za jasné odmítnutí kancléřčiny uprchlické politiky. „Toto je odpověď na morální imperialismus Merkelové,“ řekl k ziskům své strany. „Máme v uprchlické politice jasné stanovisko - žádné běžence nechceme. Lidé, kteří nás volili, se s touto naší politikou ztotožňují,“ uvedl.

Změnu imigrační politiky žádá i CSU, sesterská strana kancléřčiny CDU. „Špatný výsledek CDU ve třech zemských volbách má příčinu v politice neomezeného a neřízeného přílivu běženců. Jediným logickým dopadem tohoto výsledku je výrazná úprava kurzu v uprchlické politice,“ řekl místopředseda poslaneckého klubu CSU ve Spolkovém sněmu Hans Michelbach.

Nejvýraznější úspěch zaznamenala AfD v Sasku-Anhaltsku, kde získala 21,5 procenta hlasů a je tak druhou nejsilnější stranou po CDU. V Porýní-Falci získala AfD 10 procent hlasů a v Bádensku-Württembersku 12,5 procenta hlasů. Pro AfD se jedná o výrazný úspěch, strana byla založena před pouhými třemi roky.

Nedělní volby byly první možností, kdy se němečtí voliči mohli vyjádřit k uprchlické krizi, která se země začala výrazně dotýkat loni na konci léta. Do Německa loni přijelo 1,1 milionu běženců, za první dva měsíce letošního roku nejméně 150.000 osob. Merkelová dávala od počátku najevo vstřícnost k migrantům, kladně se k jejich příchodu stavěli i zástupci SPD a Zelených. Naopak AfD vládní imigrační politiku ostře kritizovala a žádala omezení počtu běženců, někteří její představitelé dokonce vyvolali pobouření výroky o možné střelbě do uprchlíků na hranicích.

Nepotvrdily se obavy politologů z nízké volební účast: ve všech třech zemích přišlo víc voličů než před pěti lety. V Bádensku-Württembersku dosáhla účast 70,4 procenta, o 4,2 bodu víc než v minulých volbách. Stejně vysoká byla účast v Porýní-Falci, což znamená zvýšení o 8,6 bodů. Největší přírůstek voličů byl v Sasku-Anhaltsku, kde jich přišlo 61,1 procenta, o deset bodů víc než v roce 2011.