Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Uprchlíci nám vyhánějí turisty, spílá Řecko. Ministr rezignuje

Autor: ČTK, mb - 
16. března 2016
11:53

Řecký ministr pro migrační politiku Jannis Muzalas nabídl dnes premiérovi svou rezignaci. Důvodem je rozruch, který ministr vyvolal, když v televizním rozhovoru použil pro sousední zemi název Makedonie, který je mezi oběma zeměmi dlouhodobě předmětem sporů. V zemi také panují obavy o osud turistického průmyslu, běženci by mohli návštěvníky odradit.

Server uvedl, že Muzalas právě letěl do Bruselu, kde se chtěl připravit na nadcházející summit EU–Turecko, který se bude ve čtvrtek a v pátek zabývat migrační krizí. Zatím není jasné, nakolik se v belgické metropoli podaří pokročit při formulování dohody Evropské unie s Ankarou, jež by měla pomoci zastavit proud uprchlíků mířících do Evropy právě přes turecké území. Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz (60) se přitom nechal slyšet, že nečeká tento týden na summitu Evropské unie rozhodující průlom v uprchlické krizi.

Muzalase po jeho výroku vyzval k odstoupení jeho kolega ve vládě, ministr obrany Panos Kammenos (50), který je předsedou koaliční vládní strany Nezávislí Řekové (ANEL). Podle Kammenose není omluva dostatečná.

Ministr pro migrační politiku se už veřejně omluvil za „velkou chybu“, jíž se dopustil. Za Muzalase se postavili ostatní ministři, kteří roztržku považují za nebezpečné odvedení pozornosti od Muzalasova úsilí dosáhnout dohody v nejhorší migrační krizi, která postihla Evropu od druhé světové války.

„Snaha oslabit tohoto ministra, který každý den vede boj za zvládnutí krize kolem uprchlíků, je nezodpovědná a pokrytecká, obzvláště před nadcházejícím summitem EU,“ stojí v reakci vlády na Kammenosovu výzvu, aby Muzalas podal demisi.

„Vyzval jsem Muzalase, aby sám odstoupil v zájmu ochrany vlády,“ řekl předtím Kammenos televizní stanici Mega TV. Dodal, že pro jeho stranu Nezávislí Řekové jde o velmi závažnou věc.

Atény odmítají přiznat Skopje právo užívat název Makedonie, neboť se obávají, že toto pojmenování v sobě může zahrnovat územní nároky na stejnojmennou severořeckou provincii. Makedonie to sice popírá, Řecko ale přesto kvůli sporu blokuje bývalé jugoslávské republice přístup do EU a NATO.

Řecko uprostřed migrační krize zároveň bojuje o získání turistů. Když si Angličanka Michelle Barnsová, pětačtyřicetiletá matka tří dětí, loni rezervovala letní rodinnou dovolenou na řeckém ostrově Kos, neviděla tehdy záznam přílivu migrantů, kvůli kterému později přemýšlela, že cestu zruší. Na Kos, sluncem zalitý turistický cíl v řeckém regionu Jižní Egeis, dorazilo loni více než 23 tisíc migrantů. Obrázky násilných střetů s policií obletěly svět, zatímco starosta ostrova varoval před krveprolitím a britský bulvární deník Daily Mail psal o Kosu jako o „ohavné špinavé díře“.

Řecko, kde cestovní ruch tvoří pětinu ekonomiky a zaměstnává každého pátého člověka, by teď chtělo svou pověst u turistů napravit.„Je pravdou, že některé ostrovy v Egejském moři měly loni problémy s migranty,“ uvedla řecká ministryně cestovního ruchu Elena Kunturaová na největším světovém veletrhu cestovního ruchu ITB v březnu v Berlíně. „Teď se ale všechno vrací do normálu a jediné, co jako turista uvidíte, budou překrásná místa,“ slibuje Kunturaová (54).

Nízkonákladové aerolinie Vueling a Transavia tvrdí, že kvůli uprchlické krizi pozorovaly změnu poptávky na úkor Řecka. Obchodní ředitel v Transavii Roy Scheerder uvedl, že tento nízkonákladový přepravce „poměrně dramaticky“ omezil svoje kapacity do Řecka.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi