Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Migranti měli zkusmo volit, ale zazdili jim vchod. A Merkelovou čeká test

Autor: simao, ČTK - 
11. března 2016
20:10

Nepříjemný incident spojený s migranty má za sebou německé město Halle. Přes noc tam někdo zazdil vchod do místnosti, ve které si měli běženci vyzkoušet volby. Neznámý pachatel navíc přidal nápis „No way“ („V žádném případě“). Ve třech německých spolkových zemích se přitom v neděli uskuteční volby, které budou prvním testem kancléřky Angely Merkelové v uprchlické krizi.

Neznámí pachatelé se pokusili zamezit konání voleb „na zkoušku“, které pro migranty s trvalým pobytem ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko připravily místní nevládní organizace. Vstup do místnosti, v níž se v pátek hlasování nakonec přesto konalo, někdo v noci zazdil

Incident se odehrál v Halle an der Saale, které leží asi 30 kilometrů od Lipska. Zeď objevil v pátek ráno jeden z členů asociace organizací pomáhajících migrantům. Šest řad cihel bylo spojeno izolační pěnou, na zdi byl nasprejován anglický nápis „No way“ („V žádném případě“).

O zdi proti migrantům informoval zpravodajský web Spiegel Online. Fotku přinesl nejen on, ale také Lamsa e.V., sasko-anhaltský portál k integraci migrantů. Na sociální síti ji sdílel saský politik Sören Herbst (36), člen strany Bündnis 90/Die Grünen. Připsal k ní jasný vzkaz: „Musíme ukončit maraton hanebnosti.“

Volby „na zkoušku“ zorganizovaly sasko-anhaltské nevládní organizace, aby umožnily vyjádřit názor na politickou situaci 60 000 migrantů s trvalým pobytem ve spolkové zemi na východě Německa, kteří však nemají německé občanství a tedy ani volební právo. Akcí chtěly údajně přispět k informovanosti migrantů o fungování německého politického systému, a tak i k jejich integraci do společnosti.

K činu se přihlásila krajně pravicová skupina

Zeď šla podle zástupce asociace snadno odstranit a volby na zkoušku se tak v pátek v Halle nakonec konaly. Cihly ze zdi chce asociace vydražit a získané peníze poslat na charitu. „Nevíme, kdo za útokem stál. Podali jsme trestní oznámení kvůli poškození cizí věci a pokusu o nátlak,“ uvedla mluvčí asociace.

Podle serveru Spiegel Online se k činu na Facebooku přihlásila krajně pravicová skupina. Policie potvrdila, že podezřívá z činu konkrétní osobu. Šetření zahájila i zemská pobočka Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (BfV), který v Německu mimo jiné monitoruje činnost extremistických skupin.

Na oficiální výsledky zemských voleb, které se budou konat v Sasku-Anhaltsku a dalších dvou německých spolkových zemích v neděli, by toto „pokusné“ hlasování pro migranty nemělo žádný vliv. Protesty proti projektu voleb na zkoušku se však objevily už dříve. Na petici, která vyzývala k zákazu akce, se ale organizátorům podařilo sesbírat jen 60 podpisů.

Důležité volby pro Merkelovou

Vedle voleb nanečisto však v Německu nachystali i volby opravdové. V neděli se uskuteční vedle Saska-Anhaltska zemské volby také v Bádensku-Württembersku a Porýní-Falci.

V prvním hlasování od prohloubení migrační krize loni v létě vystaví podle mnohých analytiků Němci účet vstřícné azylové politice kancléřky Angely Merkelové. Podle některých odhadů by mohla až pětinu hlasů získat pravicově populistická strana Alternativa pro Německo (AfD), která usiluje o razantní omezení počtu přicházejících běženců a kterou nyní podpořil i bývalý český prezident Václav Klaus.

Její předsedkyně Frauke Petry v minulosti upoutala pozornost médií například výrokem, že by policisté měli v případě potřeby při ostraze hranic na migranty i střílet.

Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Merkelové obhajuje post zemského premiéra v Sasku-Anhaltsku, ve zbývajících dvou případech se bude snažit převzít vládu na úkor koalice sociální demokracie (SPD) a Zelení.

Ještě na počátku roku měla CDU ve všech třech zemích výrazný náskok, po silvestrovských útocích na ženy v několika německých městech, jejichž pachatelé byli z velké části žadatelé o azyl, však preference konzervativců začaly klesat.

Drama se čeká v Porýní-Falci, kde je sice podpora CDU v čele s místopředsedkyní Julií Klöcknerovou stabilní, od počátku roku tam ale o pět procentních bodů posílila SPD. Klöcknerové se nepodařilo nahnat více procent ani přesto, že se začala v názorech na řešení uprchlické krize vzdalovat od Merkelové a navrhovala omezení počtu přijímaných uprchlíků.

Kancléřka a šéfka CDU Angela Merkelová s místopředsedkyní strany Julií Klöcknerovou Kancléřka a šéfka CDU Angela Merkelová s místopředsedkyní strany Julií Klöcknerovou | Reuters