Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Svět se semkl kolem klimatické brzdy. V Česku čeká na parlament a Zemana

Autor: ČTK, kal - 
12. prosince 2015
22:00

Země světa chtějí do konce století udržet globální oteplování výrazně pod dvěma stupni Celsia oproti předindustriálnímu období a co nejvíce se přiblížit hodnotě ještě o půl stupně nižší. Dohoda, která má po ratifikaci po roce 2020 nahradit Kjótský protokol, je výsledkem jednání pařížské konference OSN o ochraně klimatu. Zástupci 196 zemí text po odkladech schválili v sobotu večer.

„Nevidím žádné námitky. Dohoda je přijata,“ prohlásil v sobotu v půl osmé večer francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius. Jeho oznámení o konsensuálním přijetí textu bylo v jednacím sále na pařížském výstavišti Le Bourget přivítáno bouřlivým potleskem. Klimatická konference OSN začala ve francouzské metropoli v závěru listopadu a původně měla skončit už tento pátek.

Sobotka: Nová dohoda ne úplně odpovídá představě Česka

Přijetí pařížské dohody, která od roku 2020 nahradí Kjótský protokol, považuje český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) za historický moment. Země světa chtějí do konce století udržet globální oteplování výrazně pod dvěma stupni Celsia oproti předindustriálnímu období. Podle Sobotky je nutné zabránit tomu, aby změny klimatu negativně ovlivňovaly život příštích generací. Premiér to uvedl krátce po schválení dohody.

Upozornil na to, že nová dohoda ne ve všech ohledech odpovídá původní představě Česka. Jde například o ambicióznost závazků smluvních stran v oblasti snižování emisí oxidu uhličitého. „Je ale důležité, že se podařilo dosáhnout tento historický kompromis, který je povzbudivým dokladem schopnosti mezinárodního společenství jednat tváří v tvář velkým výzvám,“ dodal.

Přelomové jsou podle premiéra nejen dohodnuté cíle, ale i to, že se do úsilí zapojuje celé mezinárodní společenství. Za významný pokrok proti Kjótskému protokolu označil to, že mezinárodní společenství bude mít smlouvu, která stanoví závazky pro všechny největší emitenty skleníkových plynů. „Za úspěch také považuji, že se podařilo dosáhnout zřízení mechanismu pravidelného hodnocení plnění závazků v oblasti snižování emisí,“ uvedl premiér.

Ministr životního prostředí Richard Brabec předpokládá, že pařížskou dohodu ratifikuje parlament a proces završí podpis prezidenta Miloše Zemana.

Úpravy na poslední chvíli

Na dohodě se shodli zástupci 196 delegací po dnech a nocích intenzivního vyjednávání. Detaily se řešily i během soboty, kdy byly na poslední chvíli upravovány podrobnosti v poslední verzi kompromisního návrhu. Jeho schválení se tak proti plánu i v sobotu zpozdilo o několik hodin.

Podle dohody mají země představit své národní klimatické cíle snižování emisí skleníkových plynů. Tyto cíle mají být pravidelně monitorovány a státy je budou moci zpřísňovat. Současné závazky, které už předložilo okolo 180 států, totiž deklarovaný cíl zatím zajistit nedokážou.

Závazná zmínka o 100 miliardách dolarů vypadla

Dohoda také předpokládá, že vyspělé země pomohou těm rozvíjejícím se. Z právně závazného textu vypadla konkrétní zmínka o 100 miliardách dolarů, kterými by vyspělé státy měly po roce 2020 každoročně pomáhat těm méně rozvinutým. Počítá se ale dál s tím, že jde o spodní hranici.

Výsledný kompromis pařížské dohody je tak výsledkem jednání mezi státy, které trvaly na co nejambicióznější podobě dokumentu, a těmi, které – jako Čína či Indie – chtěly méně tvrdé podmínky.

marais ( 13. prosince 2015 11:32 )

Ano, svět se semkl kolem klimatické brzdy, ale válčení na Blízkém východě a migrační vlny jim nevadí, že? To bude stále někdo podporovat! jak destrukční!

profisport ( 13. prosince 2015 06:45 )

Takže další odkrojeni z individuální svobody člověka! Další krádež přímo z peněženky daňového poplatníka a nástroj na buzerovani, perzekuci každého jednoho cloveka.

xixy ( 13. prosince 2015 06:33 )

Nemáš se bát,Ortel a Zeman to jistí.

gabreta ( 13. prosince 2015 02:02 )

Neví o čem se kašpaři dohadujou, když největší oteplení je na středním východě. Tam jeden nebo druhej zmačkne knoflík a zapotí se všichn!!

rodrigues ( 12. prosince 2015 20:03 )

země světa se mohou dohadovat jak chtějí...rozhodnutí mocných nezávisí na vůli lidu, ale na množství finančních toků velkých korporací.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa