Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

OSN varuje před emisemi. O budoucnosti světa se bude rozhodovat v Paříži

V prosinci zasednou v Paříži delegáti 190 zemí světa, aby mluvili o omezování emisí. Teplota planety nesmí podle vědců vzrůst o více než dva stupně Celsia. (ilustrační foto)
V prosinci zasednou v Paříži delegáti 190 zemí světa, aby mluvili o omezování emisí. Teplota planety nesmí podle vědců vzrůst o více než dva stupně Celsia. (ilustrační foto)  (Autor: www.profimedia.cz)
Autor: kle - 
30. října 2015
21:39

V prosinci se v Paříži bude jednat o plánech OSN a jednotlivých zemí na boj proti klimatickým změnám. Připravované jednotlivé plány 146 zemí jsou však podle pátečního vyjádření OSN nedostatečné a nezaručují, že teplota v budoucnu nevzroste o více než 2 stupně Celsia. Objem emisí prý bude nadále růst, ačkoliv pomaleji než v posledních 20 letech, informovala BBC.

Páteční zpráva OSN říká, že plány jednotlivých zemí jsou důležitým krokem vpřed a „na dosah“ zůstává cíl zabránit oteplení planety o více než 2 stupně Celsia. Prosincová konference v Paříži by měla vytvořit základní kámen závazné a celosvětové smlouvy o změně klimatu. Dobrou zprávou však podle OSN je, že plány jednotlivých zemí zahrnují kolem 86 procent celosvětových emisí. Je to zhruba čtyřnásobné množství, než na jaké se vztahoval Kjótský protokol, první celosvětová dohoda tohoto druhu.

Vědci varují, že pokud vzroste teplota o více než dva stupně, může to vést k významným a nebezpečným klimatickým dopadům, které zasáhnou zejména nejchudší regiony světa.

Christiana Figueres, šéfka klimatického panelu OSN, prohlásila, že národní plány jsou vynikajícím prvním krokem. „Podle prognóz můžeme regulovat růst teploty na 2,7 stupně do roku 2100. To je mnohem nižší číslo, než byly předchozí odhady.“ Poslední predikce z prosince loňského roku počítala s tím, že teplota vzroste do konce století celosvětově o 3,1 stupně.

Konference ke změnám klimatu se uskuteční v prosinci v Paříži. Jednat na ní budou zástupci více než 190 států světa, aby se pokusili domluvit na nové globální dohodě o změně klimatu. Hlavním cílem je snížit emise skleníkových plynů, což má zabránit hrozbě oteplování v důsledku lidské činnosti.

Podle OSN je důležité, že plánovaná dohoda přinese snížení emisí na jednoho obyvatele planety do roku 2030 o devět procent. Ale zatímco tempo růstu CO2 může poklesnout, celkové množství uhlíku v atmosféře výrazně poroste ještě příštích 15 let. Dalším problémem podle OSN je, že plány na snížení emisí jsou podmíněny finanční podporou bohatších zemí.

„Drtivá většina zemí, 105 z nich, se zavázala ke konkrétním cílům snižování emisí skleníkových plynů. To je posun oproti Kodani, kde tak učinilo 27 zemí,“ řekla Taryn Fransen z organizace World Resources Institute s odkazem na neúspěšnou konferenci v dánském hlavním městě v roce 2009.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi