Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Rána pro ISIS. Američané zabili džihádistu Johna, jistí si jsou na 99 procent

Autor: kal - 
13. listopadu 2015
07:19

Džihádista John je téměř jistě mrtev. Brita se skutečným jménem Mohammed Emwazi, který se podílel na zvěrstvech Islámského státu, zabil cílený americký nálet v Sýrii, když ve městě Rakka nastupoval do auta. Tvrdí to zdroj z amerického ministerstva obrany a potvrzují i další vysocí vládní úředníci. Zbývá už jen oficiální vyjádření Pentagonu.

„Byl to dokonale čistý zásah,“ uvádí zdroj, kterého cituje stanice ABC News. „Jsme si na 99 procent jistí, že jsme ho dostali,“ řekl televizi Fox News vysoký vládní úředník. Televize CNN se zase odvolává na zdroje Pentagonu, které potvrzují, že jsou si jistí, že terorista ISIS zemřel.

Podle jednoho nejmenovaného amerického představitele pálil při čtvrtečním útoku bezpilotní letoun armády USA na auto, do kterého měl nechvalně proslulý britský islamista nastupovat.

Pentagon na oficiálním potvrzení informace zatím pracuje. Jisté ale je, že právě džihádista John byl hlavním cílem útoku amerických dronů v syrském městě Rakka, metropoli ISIS.

Džihádista John se dostal do povědomí široké veřejnosti po sérii brutálních vražd, které Islámský stát natáčel a následně zveřejňoval na internetu. Džihádista John svým zajatcům po nenávistném monologu, ve kterém útočil na Západ, uřezával hlavy. Mezi jeho oběti patří například američtí novináři James Foley a Steven Sotloff, ale také britští humanitární pracovníci David Haines a Alan Henning. 

Džihádista John má na rukou i krev mnoha dalších lidí, zavraždil též Japonce Kenjiho Gota a Harunu Yukawu a mnoho syrských vojáků.

O identitě džihádisty Johna se dlouho spekulovalo, zradil ho ovšem jeho britský přízvuk. Zpravodajské služby se zaměřily na Británii a džihádista John byl následně odhalen jako Mohammed Emwazi, bývalý student University of Westminster, který podlehl radikálnímu islámu, studia zanechal a vydal se na Blízký východ, kde se dal do služeb Islámského státu. Stal se členem tzv. Beatles, což byla skupinka čtyř britských fanatiků, kteří prosluli svou krutostí.

V posledních měsících se ale v médiích objevily informace, že džihádista John se stal pro Islámský stát nepohodlným a údajně se ukrýval v Libyi. Po započetí ruských náletů na Sýrii také Moskva údajně vyhlásila hon na tohoto teroristu. Není to poprvé, co se objevují zprávy o smrti džihádisty Johna, již před rokem měl být zasažen při americkém náletu, následně ale vyšlo najevo, že šlo o mylnou informaci. Pokud se smrt teroristy tentokrát potvrdí, pro americké síly půjde sice o symbolický, ale přesto výrazný úspěch v boji proti Islámskému státu.

hanusovka ( 14. listopadu 2015 03:20 )

zde je i video ale bože můj oni ti Amíci jsou neviditelní ... ? Vydím jen Syrské a Ruské vojska https://www.facebook.com/syrian.reporters/videos/975478639164376/?pnref=story

hanusovka ( 14. listopadu 2015 03:03 )

Jak můžete posvětit něco co nemáte potvrzené? Ano John je sice mrtev dne 12.11 byl zabit v Sýrii a to Syrskými a Ruskými vojsky ... co takhle když už komunikujete s Amíkama komunikovat i s kolegama jiných zemí? ;) https://www.facebook.com/syrian.reporters/photos/a.575752362470341.1073741825.254488777930036/975815 699130670/?type=3&pnref=story

vlamore ( 13. listopadu 2015 23:54 )

honza54:.. ..kecáte,to bych ho tu musela vidět.Na mikulovské víno nemá hubu..po dvou pohárkách by byl na plech.

gabreta ( 13. listopadu 2015 13:47 )

Že by už Amíkům začal jejich agent vadit? Asi měli obavy, že by se něco mohlo na ně provalit, tak ho utatili a nebo ukryli, pro příští použití při prosazování demokracie v jejich pojetí v některé další zemi s nepohodlným zřízením!!

santikxauz ( 13. listopadu 2015 12:14 )

To by se CIA moc nelíbilo.

Zobrazit celou diskusi