Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Merkelová zpražila Izraelce. Přihlásila se k německé vině za vyhlazení Židů

Autor: mb - 
22. října 2015
16:20

Návštěva izraelského premiéra Benjamina Netanjahu (66) v Berlíně dostala trpkou příchuť. Před příjezdem do země totiž prohlásil, že za holocaust můžou Palestinci. Německá kancléřka Angela Merkelová (61) na tiskové konferenci na výrok zareagovala a premiérovi přede všemi připomněla německou roli ve 2. světové válce.

Benjamin Netanjahu pronesl kontroverzní výrok na Světovém sionistickém kongresu, který proběhl tento týden v Jeruzalémě. Tam izraelský premiér prohlásil: „Hitler nechtěl vyhladit Židy, chtěl je odsunout. Jenže velký muftí (muslimský klerik) Jeruzaléma Amin al-Husseini Hitlerovi řekl: ‚Když je odsuneš, přijdou k nám do Palestiny.‘ Hitler se proto zeptal: ‚Co mám tedy dělat?‘ Muftí odpověděl: ‚Spal je.‘ “

Kontroverzní výrok

Výrok, který viní Palestince z rozpoutání holocaustu, vzbudil v Izraeli okamžitě bouři nevole a mnozí politici jej odsoudili. Akademici pro změnu poukázali na fakt, že Netanjahu vychází z fám a ne historických faktů. „Nejde říct, že to byl muftí, kdo Hitlerovi vnukl myšlenku zabíjet nebo pálit Židy. To prostě není pravda. K setkání mezi muži došlo, ale to už běžela persekuce Židů na plné obrátky,” vysvětluje profesorka Dina Porat z Památníku obětí holocaustu Jad Vašem.

Učitelka Merkelová

Výrok nenechala bez povšimnutí ani německá kancléřka: „Jménem německé vlády mohu prohlásit, že moc dobře víme, kdo může za šoah (židovský výraz pro holocaust, pozn. red.). Jsme přesvědčeni, že to musí být stále připomínáno dalším generacím, a nevidíme žádný důvod, proč měnit náš pohled na historii. Přijímáme německou odpovědnot za šoa,” prohlásila viditelně nesvá Angela Merkelová.

„Jestřáb“ Netanjahu

Izraelský premiér Netanjahu má doma pověst „jestřába“. Prosazuje tvrdý postup proti teroristům jak doma, tak i v zahraničí. Jeho vztahy s americkým prezidentem Barackem Obamou (54) také nejsou ideální. Netanjahu např. kritizoval dohodu s Íránem, kterou Obama označil za „důležitý krok k tomu, abychom zabránili Íránu vyvinout jadernou zbraň.“ Benjamin Netanjahu se však domnívá, že dohoda je „historickou chybou pro celý svět“.

Palestinci versus Izrael

Izrael je v těchto dnech zmítán vlnou násilí. Dva Palestinci ve čtvrtek pobodali Izraelce, jiný muž pro změnu nožem napadl izraelskou vojačku a byl následně zastřelen. Ve vypjaté atmosféře navíc izraelští vojáci zastřelili svého spoluobčana, kterého považovali za teroristu. Muž prý odmítl ukázat doklady a policisty napadl.

308win ( 22. října 2015 22:42 )

Já osobně vozil humanitární pomoc a v Arabském světě jsem ztrávil půl roku v kuse tak vím o čem mluvím dnes bych si za to nejradši nakopal pr.del, a co vy užil jste si nějakou humanitární krizi? Já jezdil od r 2002 do r 2012.

berlin71 ( 22. října 2015 22:29 )

Co dobreho osobne vy cinite ze odsuzujete ty kteri jsou natom mnohem hure nez kdokoliv z nas?

zelena.karkulka ( 22. října 2015 21:54 )

USAžidle na ni musí vědět neskutečný věci,že dělá tohle

308win ( 22. října 2015 21:49 )

Pokud předvádíte písemný projev při žádosti o zamněstnání v té samé formě jako tady, tak se nedivím že vás nevemou nikde jinde, než k lopatě kydat hnůj a nebo jako pomocnou úklidovou sílu, chce to trošku potrénovat písemný projev.

308win ( 22. října 2015 21:41 )

Podívejte se kdo je brání, a na koho má ten dotyčný vazby. Jinak tohle je řízená muslimská invaze kterou bohužel krutě zaplatíme

Zobrazit celou diskusi