Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Postřelená kadetka Míša má za sebou další operaci: Měla by jí ulevit od ukrutných bolestí

Autor: fik - 
26. srpna 2023
07:13

Studentku policejní akademie Míšu (20) 1. března tohoto roku na školní půdě postřelil pedagog. Dívka skončila ochrnutá na vozíčku a poslední dobou ji zužovaly ukrutné bolesti. V pondělí se k seznamu operací, které již podstoupila, přidala další. Bojovnici by měla ulevit od bolesti, poté by konečně mohla dokončit rehabilitační léčbu. Posun nastal i v jejím případu, zranění jí bylo uznáno jako pracovní, přestože se ještě čeká na dodání písemné podoby vyhodnocení. 

Míša skončila ochrnutá na vozíčku poté, co ji postřelil policejní instruktor Vladimír Š. K neštěstí došlo během kroužku na půdě Akademie policejního sboru v Bratislavě. Od té doby studentka podstoupila nespočet operací a rehabilitací.

Další léčení se však zdálo nemožné, protože kadetka trpěla ukrutnými bolestmi a byla na pokraji svých sil. Tomu měla pomoct operace, kterou dívka podstoupila v pondělí.

Zákrok se uskutečnil v pondělí 21. srpna v nitranské nemocnici. Původně měl proběhnout v Praze, avšak nabídka od nemocnice v Nitře přišla iniciativně. Následně proběhla komunikace se zdravotní pojišťovnou, která měla operaci proplatit. 

Podstatou operace je implantace speciálního systému, který pochází z Bostonu. Ten se skládá ze dvou elektrod v míše a baterky, která se dobíjí přes beztrátovou technologii Bluetooth. Hlavním principem systému je tvorba vibrací, které budou rušit bolest. Míša si také bude moct všechno nastavit a korigovat sama. 

„Podle primáře je to běh na dlouhou trať, ale určitě to prý dceři pomůže. První den po operaci plakala kvůli bolestem z chirurgického zákroku. V úterý už to ale bylo lepší. Prospala celou noc, což bylo v poslední době nemožné,“ prohlásil pro portál Plus JEDEN DEŇ tatínek Igor. 

Až se pooperační rány zahojí a všechno bude fungovat tak, jak má, Míša se vrátí do lázní, aby dokončila léčbu a rehabilitace, které musela přerušit kvůli ukrutné bolesti. 

Inspekce po kontrole policejní akademie úraz mladé studentky vyhodnotila jako pracovní. Rodiče se z tohoto posunu v případě těší, ale říkají, že je důležité, aby to bylo i na papíře. Správná klasifikace úrazu rodině pomůže především finančně. Předělávka bytu, léky, převozy na vyšetření a rehabilitace jsou velmi drahé záležitosti, které by rodina bez pomoci druhých nezvládla uhradit.

Blesk kalkulačka - přemýšlíte o životním pojištění?

„Záleží nám na tom, aby bylo o dceru postaráno, kdyby se mně a manželce něco stalo. Úraz se jí stal na půdě školy a ne vlastním přičiněním. Nechceme z jejích peněz ani cent. Všechno půjde na její léčení a případné operace, které by vedly k zlepšení jejího zdravotního stavu,“ dodal Igor.

Video  Soud poslal do vazby muže obviněného z napadení Ukrajinek  - Blesk.cz - Romana Vébrová
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi