Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Obrazy od vězeňkyň pomůžou malému Davídkovi: Chlapec trpí vážnou nemocí, projevuje se i trpasličím vzrůstem

Autor: jel - 
25. srpna 2023
06:48

Pětiletý Davídek se narodil s vážnou genetickou nemocí jménem achondroplazie. Ta se mimo jiné projevuje v dospělosti trpasličím vzrůstem, což bohužel ale není jediný problém. Kvůli nemoci má časté a velké bolesti zad a kyfózu. Přidaly se i další diagnózy. Na podporu statečného chlapečka proběhne v sobotu na hradě Krakovec aukce obrazů, které namalovaly ženy z českých věznic.

Tichou aukci na hradě Krakovec pořádá Projekt 23 a Vězeňská Služba ČR a budou se v ní prodávat obrazy namalované odsouzenými ženami z věznic v Novém Sedle, Světlé nad Sázavou a Ruzyni. Veškerý výtěžek z dražby pak poputuje na pomoc statečnému Davídkovi, se kterým se osud nemazlil.

Chlapeček se narodil předčasně a byla mu diagnostikována achondroplazie. Kvůli onemocnění se potýká s velkými problémy. „Kvůli krátkým končetinám a velké hlavě má časté a velké bolesti zad a kyfózu. Povolené vazy zase způsobují zakřivování nohou do o,“ popsala Davídkova maminka.

Bohužel se přidaly i další diagnózy. Klučíkovi se také tvoří nadměrné množství mozkomíšního moku a kvůli tomuto problému už musel dvakrát na operaci. Navíc kvůli tomu často trpí bolestmi hlavy, je citlivý na změnu tlaku a mívá zažívací obtíže i potíže s očima. Trpí také těžkou spánkovou apnoí.

Davídek potřebuje nákladné rehabilitace i speciální pomůcky a financovat vše je pro rodinu velmi těžké. „Měsíčně nás jen rehabilitace a podpůrné léky, které pojišťovna nehradí, stojí mezi 15 000 a 25 000 Kč. Nechceme se vzdát naděje, že bude moci prožít život na svých vlastních nohou,“ uzavřeli rodiče malého bojovníka. Klučíkovi může každý přispět libovolnou částkou na transparentní účet.

Zobrazit celou diskusi