Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Viktorka (18) z Uherského Brodu po vážné autonehodě: První Vánoce na vozíčku!

Autor: Slávka Červená - 
2. ledna 2023
11:59

Říká se, že vše, co se nám v životě děje, je řízeno osudem. Mnohdy je však velmi krutý. Viktorka Ondrášová (18) z Uherského Brodu skončila po nehodě ochrnutá od prsou dolů. Letošní Vánoce pro ni byly první na vozíku.

Viktorka je studentka gymnázia ve Slavičíně na Zlínsku; aby nemusela složitě dojíždět, bydlela tam na privátu. Osudný den, 2. dubna, ji kamarádky lákaly na diskotéku. „Nechtělo se mi, byla jsem unavená, protože jsem byla na brigádě. Měla jsem hned tři, abych si přivydělala. Nakonec jsem ale kývla. Řídil jiný kluk, než měl původně. Sedět jsem měla vedle něho, ale nakonec jsem byla vzadu. Byla jsem připoutaná a spala jsem,“ vzpomínala.

Řidič (19) dupal na plyn víc, než měl, a vyjel ze silnice. Škoda Octavia se několikrát přetočila přes střechu a skončila mezi stromy. Všichni se dostali z auta ven, jen Viktorka zůstala uvnitř zaklíněná s velkými bolestmi. Krátce nato upadla do bezvědomí.

Klinická smrt

„Po nárazu jsem viděla shora samu sebe a jak se nade mnou sklání hasiči a snaží se mě vyprostit. Někdo řekl – nemá tep. Pak jsem se otočila a uviděla nádherné světlo. Je to nepopsatelné. Prosila jsem Boha, abych mohla zemřít. Uslyšela jsem slova – ještě není tvůj čas, máš tu úkol – a ocitla jsem se zpět v šílené bolesti,“ přiblížila dívka.

Přerušená páteř

Měla zcela rozdrcený pátý obratel a došlo k přerušení míchy. Dále rozdrcenou slezinu, polámaná žebra, probodnuté plíce. Následovala náročná operace. „V páteři mám titanové tyče, 12 šroubů a jsem na vozíčku,“ řekla smutně. Její radosti – sport, amatérské divadlo, výlety a další – jsou minulostí.

Viktorce a její rodině můžete pomoci prostřednictvím sbírky.

Křeč a nemůže dýchat

Viktorka byla vždy usměvavé sluníčko. „Snažím se být pozitivní dál, ale mám permanentní bolesti a křeče do bránice způsobují, že nemohu dýchat. Každý můj den je doslova vybojovaný. Pro představu, nefunguje mi termoregulace. Tak mívám zimnice, nebo náhle omdlím z přehřátí. V noci se musím polohovat,“ popisuje Viktorka, že po nehodě není problém jen to, že necítí nohy a nemůže chodit. Její maminka, výtvarnice, musela nechat práce a o dceru se stará.

Čtyři sestry v jednom pokoji

Rodina nyní řeší, jak a za co pro dceru vytvoří bezbariérové bydlení. Viktorka nyní sdílí jeden pokoj se třemi sestrami Julinkou (7), Rozárkou (14) a Liliankou (16). Nemalé jsou náklady i na dopravu. „Naši mě vozí třikrát týdně do školy. To je za den 120 kilometrů. Dál jsou to rehabilitace, pomůcky. Chybí mi například stojan pro vertikalizaci, speciální ortézy. Nutně potřebujeme auto, ale stále je ve výrobě,“ popsala Viktorka.

Šofér trousil lži

Mladík (19) vyjel ze silnice a vůz zapíchl mezi stromy. „Mrzí nás, že se k tomu nepostavil čelem, a ještě trousí lži. Viktorka byla připoutaná, hasiči jí museli pás přestřihnout a neměla kapku alkoholu. Na vše máme posudky,“ řekla maminka dívky.

Video  Na Štědrý den se v Brně srazila auta, 5 zraněných.  - HZS Jihomoravského kraje
Video se připravuje ...