Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vánoce zahraničních státníků: Čaputová ve vodárně, Macron na letadlové lodi. A co dělal Scholz?

  • Autor: for - 
    28. 12. 2022
    05:00

    Vánoce jsou za námi a mnohým politikům, kteří si užívali volno, brzy začne plné pracovní nasazení. Pár dnů odpočinku ale mnozí státníci z Evropské unie využili k tomu, aby oslovili voliče a i přes možnost volna vyrazili za těmi, kteří o svátcích volno mít nemohou. 

  • 1.Fialovo přání

    Český premiér Petr Fiala (ODS) sdílel na Štědrý den video, kde přeje se svými koaličními partnery veselé svátky. Zde po boku předsedy lidovců Mariana Jurečky a předsedkyně TOP09 Markéty Pekarové Adamové připomněl občanům, že Česko čelilo řadě problémům, ale že se to společně zvládlo.

  • 2.Čaputová: Díky tisícům lidem ve službách

    Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová oproti tomu vyrazila v Bratislavě za hasiči, lidmi z vodáren a za železničáři. „Díky tisícům lidem ve službách si můžeme užít Vánoce tak, jak je milujeme. Díky železničářům se můžeme vracet ke svým blízkým. Vánoční pohodu a rozsvícený strom bychom neměli bez zaměstnanců, kteří nám stále poskytují čistou vodu, světlo a teplo. Hasiči jsou připraveni reagovat v každé situaci,“ napsala Čaputová na facebooku ke svým návštěvám. 

    Prezidentka lidem ze služeb rozdala pečivo, které upekly zaměstnankyně s mentálním postižením ze sociálního podniku Bivio. 

    Čaputová ale Vánoce popřála i vojačkám na Kypru, kterým rozdala několik dní před Štědrým dnem předčasné dárky. A podobně, jako i jiní politici, se na twitteru zamyslela nad tím, že na Ukrajině tráví lidé svátky v utrpení a za zvuků výbuchů a střelby. 

  • 3.Nehammer vyrazil do charity

    Podobně jako Čaputová se zachoval i rakouský kancléř Karl Nehammer. Ten v období Vánoc navštívil hned několik charitativních organizací. „V době rozjímání a před svátky patří poděkování všem lidem, kteří každý den pracují pro lidi v nouzi,“ napsal na facebooku.

    Na Štědrý den také svým voličům popřál požehnané a šťastné Vánoce ve video spotu u stromečku. A podobně jako Čaputová, tak i Nehammer se stavil za lidmi ze služeb.

  • 4.Scholz: Na Vánoce cítíme soudružnost

    Německý kancléř Olaf Scholz taktéž poděkoval těm, kteří o Vánocích musí pracovat. „Na Vánoce všichni cítíme, co je to komunita a soudružnost - zvláště po tomto náročném roce. Přeji všem krásné svátky s rodinou a přáteli,“ uvedl také na twitteru. 

    Scholz zavzpomínal na to, že často začínal své vánoční přání slovy, že „společně to zvládneme“ a že nyní mají tato slova o to větší váhu a jsou ještě přesnější. „Přeji Vám i Vašim blízkým pohodové svátky,“ dodal na facebooku. Na rozdíl od svých protějšků ale nesdílel přímo to, co vlastně dělá na Štědrý den. 

  • 5.Macron na letadlové lodi

    Blesk Zprávy zabrouzdaly i dále, než k našim sousedům. Třeba ve Francii se místní prezident rozhodl, že podpoří vojáky na letadlové lodi Charles de Gauelle, když před Vánoci mířil na konferenci do Jordánska. Píše o tom například i server TheNationalNews

    A stejně, jako předchozí zmínění státníci, tak i Macron se rozhodl na Vánoce myslet na četníky, hasiče, ošetřovatele, námořníky či i letce. Přání jim zaslat i virtuálně na twitteru a na Instagramu. 

    Video  „Sbohem a šáteček“: Zeman v posledním poselství promluvil o zakomplexovaných nulách, chválil i káral vládu  - TV Nova Official
    Video se připravuje ...

     

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi