Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ruská vánoční propaganda: Ulice Moskvy „zdobí“ osvětlení s válečnými symboly

Autor: ČTK, swp - 
26. prosince 2022
18:32

Za branami oblíbeného Gorkého parku v centru Moskvy stojí na podstavci tři velká písmena - Z, V a O, symboly speciální vojenské operace, jak Kreml oficiálně označuje svou invazi na Ukrajinu. Hned vedle je pak tradiční sváteční výzdoba typická pro tyto dny, nicméně ta související s konfliktem na Ukrajině nyní v Moskvě začíná převládat, píše agentura Reuters.

Největším svátkem je v Rusku tradičně vítání Nového roku. Novoroční stromeček představuje pro děti obdobu středoevropských Vánoc. Ty pravoslavné ostatně následují týden po Silvestru.

Rodiče s dětmi si mohou do Gorkého parku přijít zabruslit nebo navštívit některou z kaváren. Oproti loňskému roku je ale uvnitř parku nově i studio, ve kterém mohou lidé nahrát sváteční videovzkazy pro ruské vojáky. „Jsem z Moskvy. Chceme, aby se naši vojáci vrátili zpátky domů co nejdříve,“ uvedla v jednom z nich dívka, která si nepřála zveřejnit své jméno.

14:18
Dnes

V obci Poroz v Belgorodské oblasti začal v důsledku dnešního dronového útoku hořet dům, v němž přišli o život dva civilisté, muž a žena. „Po shození výbušných zařízení zcela vyhořel soukromý obytný dům a stodola a další dům byl vážně poškozen,“ napsal na Telegramu gubernátor Vjačeslav Gladkov.

Později Gladkov oznámil další úmrtí a tři zraněné ve vesnici Novaja Tavolžanka, které podle něj způsobilo ukrajinské ostřelování. „Těhotná žena, která šla po ulici, utrpěla vážné zranění. Byla převezena do nemocnice, kde zemřela,“ uvedl Gladkov

13:22
Dnes

Zdroj z ukrajinské rozvědky agentuře Reuters řekl, že Ukrajina v noci na dnešek provedla rozsáhlý dronový útok na ruské cíle, přičemž terčem byla energetická zařízení podporující vojenskou průmyslovou výrobu. Zasaženy byly podle něj nejméně tři elektrické rozvodny a sklad paliva.

13:13
Dnes

Rusko dnes zaútočilo na město Vovčansk v ukrajinské Charkovské oblasti. Zabilo dva muže, další dvě osoby jsou zraněné. Informovala o tom regionální prokuratura.

Zobrazit celý online

Jen kousek od rušné Tverské třídy zase děti pod dohledem dospělých mohou vyrábět krabice s nejrůznějšími třpytkami, ozdobami a obrázky vánočních stromků, aby v nich mohly putovat dopisy a vzkazy pro vojáky. A na Rudém náměstí mohou Rusové za zvuků veselé hudby z dob Sovětského svazu odevzdávat dary a humanitární pomoc, která má být rovněž určena příslušníkům ruské armády, dodala agentura Reuters. Jak ke své zprávě poznamenala, byla napsána v Rusku, kde zákon omezuje informování o ruských vojenských operacích na Ukrajině.

Rusko 24. února zahájilo invazi na Ukrajinu, která rozpoutala nejkrvavější konflikt v Evropě od druhé světové války. Moskva válku nazývá speciální vojenskou operací, jejímž cílem je podle ní demilitarizace a „denacifikace“ sousední země a zajištění bezpečnosti Ruska před údajnou rozpínavostí NATO.

Kreml zdůrazňuje, že bude bojovat, dokud svých cílů na Ukrajině nedosáhne. Cílem Kyjeva je osvobodit celé ukrajinské území, včetně Krymu, anektovaného Ruskem na jaře 2014, a Donbasu, kde Rusko od jara 2014 podporovalo proruské síly proti vládě v Kyjevě.

Video  Oteklý Putin se šampaňským: Začala si Ukrajina  - Reuters
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa