„Naši zákazníci, především tedy obchodní řetězce, chtějí mít vánoční zboží naskladněno už v září. Proto u nás Vánoce vrcholí v létě,“ vysvětlil ředitel olomoucké Zory Jan Fišer. „Výrobu kolekcí zahajujeme už v květnu, tak aby do konce srpna byl tento sortiment z osmdesáti procent hotov,“ doplnil.

Tisíce tun čokolády

Olomoucká čokoládovna vyrobí letos 1200 tun čokoládových vánočních ozdob. K tomu další laskominy, jako jsou například adventní kalendáře či mikulášské figurky. „Celkem na výrobu všech svátečních výrobků padne kolem 1700 tun čokolády, což odpovídá váze 900 aut Škoda Octavia nebo 13 plejtváků obrovských,“ řekla mluvčí závodu Tereza Skrbková.

Hitem jsou arabesky

Největším hitem mezi dobrotami, které ujídáme ze stromečku, jsou podle pracovníků Zory tzv. arabesky. Jde o barevné ovocné želé v čokoládě, kterého se v Česku a na Slovensku každé Vánoce sní neuvěřitelných 108 tun.

Zásobují i další

Z linek olomoucké čokoládovny Zora sjede ročně 33 tisíc tun čokoládových cukrovinek a dalších 14 tisíc tun čokoládové hmoty, kterou si továrna vyrábí sama a zásobuje jí i další podniky. Více než padesát procent výroby jde na export do celého světa.

 

Video
Video se připravuje ...

Historie čokolády: Od obyčejných tabulek po luxusní zboží Videohub

Fotogalerie
10 fotografií