Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Smutné výročí atentátu na Kennedyho: Tragédie postihly i jeho příbuzné!

  • Autor: štt - 
    22. 11. 2022
    09:13

    Jako červená niť se historií rodiny Kennedyů táhne řada smrtelných dopravních nehod a atentátů. Mezi temné momenty slvného rodu patří i předávkování drogami nebo lobotomie. Jednu z nejvýznamnějších a nejvlivnějších rodin ve Spojených státech zastihla řada neštěstí...

  • 1.Joseph P. Kennedy Jr.

    Joseph mladší (†29), nejstarší dítě Josepha a Rose Kennedyových, měl v roce 1943 nastoupit do posledního ročníku právnické fakulty Harvardovy univerzity, ale místo toho dobrovolně odešel bojovat v rámci druhé světové války jako letec námořnictva Spojených států. Joe byl vyslán do Anglie, kde v srpnu 1944 zahynul během tajné mise. Vybouchlo s ním letadlo, které převáželo munici.

    Video  Jacqueline Kennedy. Elegantní kráska se stala ikonou amerických dějin a okouzlila celý svět  - Videohub
    Video se připravuje ...

    Josephova rodina byla osudnou srpnovou neděli v Hyannis Portu, když přišli dva kněží se zprávou o jeho smrti. „Otec vzal ty dva muže nahoru,“ řekla později Eunice Kennedyová Shriverová, sestra Josepha juniora, a doplnila, že o chvíli později sešel dolů a řekl: „Ztratili jsme Joea“.

    Joseph P. Kennedy Jr. se dobrovolně přihlásil do boje během 2. světové války. Joseph P. Kennedy Jr. se dobrovolně přihlásil do boje během 2. světové války. | Profimedia.cz

  • 2.William Cavendish

    Během bojů s nacisty přišel o život i William Cavendish, markýz z Hartingtonu, který si v květnu 1944 vzal za ženu Kathleen Kennedyovou. Syn vévody z Devonshiru se v srpnu stejného roku připojil k osvobozovacím bojům ve Francii.

    Jako člen gardové divize na podzim osvobodil i belgický Brusel. Po setkání s obyvateli měst a vesnic, kteří vítali spojenecká vojska, Hartington napsal své ženě, že se cítí „nedůstojně, že mohl žít v bezpečí a pohodlí během těchto krutých let“. Hartington zahynul ve věku 26 let během obléhání města Heppen v Belgii. Jeho srdce zasáhla kulka německého odstřelovače.

    William Cavendish zemřel během 2. světové války. William Cavendish zemřel během 2. světové války. | Profimedia.cz

  • 3.John F. Kennedy

    John Fitzgerald Kennedy byl ve svých čtyřiadvaceti letech nasazen do války v Pacifiku. S dávkou štěstí přežil potopení člunu, kterému velel, a dokonce se mu podařilo zachránil i spolubojovníky. Za tento čin si vysloužil medaili námořní pěchoty, a stal se tak válečným hrdinou.

    Když Kennedy nastoupil v roce 1961 do prezidentského úřadu, bylo mu pouhých 43 let. Dones drží prvenství nejmladšího zvoleného prezidenta Spojených států. V té době se vyostřil studenoválečný konflikt mezi východním a západním blokem. Krátce po svém zvolení musel Kennedy ostře vyjednávat o stažení sovětských raket z Kuby.

    Osudnou se pro něj stala cesta na setkání Demokratů v Dallasu. Během průjezdu městem v otevřené limuzíně jej zastřelil atentátník Lee Harvey Oswald. Fotografie vražedné scény z 22. září roku 1963 obletěly celý svět a nesmazatelně se vryly do paměti lidstva.

    John F. Kennedy proslul i svou cestou do rozděleného Berlína. John F. Kennedy proslul i svou cestou do rozděleného Berlína. | Profi media.cz

  • 4.Robert F. Kennedy

    Američané začali k mladšímu bratrovi Johna Fitzgeralda Kennedyho Robertovi vzhlížet jako k někomu, kdo dokáže ukončit válku ve Vietnamu a sjednotit národ, který byl zmítán rasovou nenávistí. Senátor za New York se sám začal ucházet o prezidentský úřad, a dokonce vyhrál demokratické primárky v Kalifornii, ale 5. června 1968 byl zastřelen v losangeleském hotelu Ambassador zastřelen a následující den zemřel. Bylo mu 42 let.

    Robert po sobě zanechal jedenáct dětí. Když byla jeho rakev odeslána na Arlingtonský národní hřbitov, asi milion lidí lemoval úseky železničních tratí od New Yorku po Washington v obrovském smutečním řetězu.

    Robert F. Kennedy během kampaně v roce 1968. Robert F. Kennedy během kampaně v roce 1968. | Profimedia.cz

  • 5.John F. Kennedy mladší

    Pozdrav Johna juniora v modrém kabátě a krátkých kalhotách na pohřbu jeho otce se vryl do srdcí a myslí mnoha Američanů. Den, kdy byl jeho otec pohřben, byl zároveň dnem jeho třetích narozenin.

    John junior navštěvoval Brownovu univerzitu a právnickou fakultu Newyorské univerzity, poté působil jako státní zástupce v kanceláři okresního prokurátora na Manhattanu a stal se redaktorem politického časopisu George, který založil v roce 1995.

    Podle autora několika knih o Kennedyových Laurence Leamera by John junior téměř jistě šel do politiky. Ale v roce 1999 ve věku 38 let zahynul, když se jeho letadlo zřítilo do Atlantického oceánu u Martha's Vineyard ve státě Massachusetts. Spolu s ním zahynuly jeho manželka i švagrová.

    Byli na cestě na svatbu Rory, nejmladšího dítěte strýce Roberta. Místo oslav svatby se členové rodiny shromáždili v Kennedyho sídle, kde společně doufali ve zprávu o zázračném přežití pasažérů zříceného letadla. Bohužel se dočkali té nejhorší informace.

    John F. Kennedy, Jr. John F. Kennedy, Jr. | Profimedia.cz

  • 6.David A. Kennedy

    Davidovi bylo 12 let, když se v hotelovém pokoji v Los Angeles díval sám na televizi a na obrazovce uviděl, že jeho otec Robert byl smrtelně postřelen.

    Tato událost Davida poznamenala, ve svém krátkém životě poté bojoval se závislostí na alkoholu a heroinu. Drogy ho také ve věku 28 let zabily. David se předávkoval v hotelu poblíž rodinného rekreačního domu v Palm Beach na Floridě. „Je to velmi těžké období pro všechny členy naší rodiny, včetně Davidovy matky Ethel a jeho sourozenců, kteří se mu v posledních letech tolik snažili pomoci,“ uvedl tehdy Davidův strýc Edward.

    David A. Kennedy David A. Kennedy | Profimedia.cz

  • 7.Michael LeMoyne Kennedy

    Na Silvestra 1997 hrál Davidův bratr Michael v Aspenu americký fotbal na lyžích.  Devětatřicetiletý muž si s několika příbuznými házel malým gumovým míčem, avšak ztratil kontrolu nad jednou lyží a tvrdě narazil do stromu. Na následky zranění následně zemřel. Michael vedl neziskovou organizaci, která dodávala topivo chudým, a pracoval na politických kampaních pro členy své rodiny.

    Aspen je luxusním zimním střediskem  ve státě Colorado. Aspen je luxusním zimním střediskem ve státě Colorado. | profimedia.cz

  • 8.Ted Kennedy

    Hned dvakrát utekl Ted Kennedy hrobníkovi z lopaty. Poprvé v červnu 1964, když spolu s dalšími senátory letěl na sjezd demokratických kandidátů do Springfieldu. Malé letadlo se zřítilo do jablečného sadu poblíž Southamptonu ve státě Massachusetts. Z vraku jej vytáhl jeho kolega Birch Bayh.

    Kennedy se pět měsíců zotavoval v nemocnici ze zlomených zad, propíchnuté plíce, zlomených žeber a vnitřního krvácení. Po nehodě Kennedy známý jako Bobby poznamenal svému asistentovi Edu Guthmanovi: „Někdo tam nahoře nás nemá rád.“

    O pět let později jen o vlásek přežil další vážnou nehodu, kdy sjel autem z mostu do moře na ostrově Chappaquiddick ve státě Massachusetts. Méně štěstí měla jeho mladá spolujezdkyně Mary Jo Kopechneová, která nestihla z potápějícího se vozu vylézt.

    Ve svém televizním prohlášení o týden později Ted uvedl, že v noci, kdy se nehoda stala, přemýšlel, „zda nad všemi Kennedyovými skutečně visí nějaké strašné prokletí“. Ted zemřel v roce 2009 ve věku 77 let.

    Hned na dvakrát utekl Ted Kennedy horbníkovi z lopaty. Hned na dvakrát utekl Ted Kennedy horbníkovi z lopaty. | Profimedia.cz

  • 9.Joseph P. Kennedy II

    V srpnu 1973 se na Nantucketu převrátil džíp, který řídil Joseph P. Kennedy II. Jeho bratr David Kennedy si zlomil jeden z obratlů a jeho přítelkyně Pam Kelleyová trvale ochrnula. Policie Kennedyho obvinila z bezohledné jízdy a soudce mu dočasně odebral řidičský průkaz.

    Rodina Kennedyových zaplatila Kelleyové počáteční léčbu a v menším rozsahu přispívala na její další péči. Kelleyová zemřela 20. listopadu 2020 ve věku 65 let, zanechala po sobě mimo jiné dceru a dva vnuky.

    V srpnu 1973 Joseph způsobil nehodu, při níž ochrnula bratrova přítelkyně. V srpnu 1973 Joseph způsobil nehodu, při níž ochrnula bratrova přítelkyně. | Profimedia.cz

  • 10.Michael Skakel

    Nejvyšší soud státu Connecticut po 45 letech zrušil rozsudek nad synovcem Ethel Kennedyové Michaelem Skakelem, který byl v roce 1975 odsouzen za vraždu sousedky Marthy Moxleyové, již ubil golfovou holí.

    Skakel byl původně odsouzen na 20 let až doživotí, ale poté, co si odseděl jednáct let, nižší soud v Connecticutu rozsudek zrušil. Přestože byl po pár letech znovu obnoven, dne 30. října 2020 connecticutský státní zástupce definitivně rozhodl, že šedesátiletý Skakel nebude čelit druhému soudnímu procesu v případu vraždy Moxleyové.

    Dívku měl ubít k smrti golfovou holí. Dívku měl ubít k smrti golfovou holí. | reprofoto youtube, profimedia.cz

  • 11.Rosemary Kennedyová

    Mladší sestra Johna F. Kennedyho Rosemary Kennedyová měla problémy se čtením a psaním, dále trpěla výkyvy nálad, záchvaty a výbuchy násilí. Během porodu totiž zůstala delší dobu bez přísunu kyslíku, což jí poznamenalo na celý život. Jak Rosemary stárla, stávala se stále vzpurnější a rodina se obávala, že provede něco, co by mohlo poškodit pověst Kennedyových.

    Ve snaze vyléčit svou dceru Joseph Kennedy tajně zařídil, aby podstoupila prefrontální lobotomii, od které tehdejší lékařská věda očekávala slibné výsledky. Místo toho, aby se dívka vyléčila, stala se duševně i fyzicky neschopnou. Rosemary zůstala až do své smrti v roce 2005 v ústraní na venkově ve Wisconsinu.

    Rosemary Kennedyová byla nesmírně krásná Rosemary Kennedyová byla nesmírně krásná | Profimedia

  • 12.Galerie

    Video  Rosemary Kennedyová: mentálně retardovaná sestra bývalého amerického prezidenta  - Videohub
    Odemknout video

Tara-Tara ( 22. listopadu 2022 10:07 )

hrozná familie

Hana Mašková ( 22. listopadu 2022 09:33 )

Máte tam chybu! John F. Kennedy byl zastřelen 22. listopadu 1963, nikoliv v září. Pro snad o tom nešťastném klanu dnes článek vychází.

Zobrazit celou diskusi