Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lidický masakr přežila jen hrstka dětí: Co se dělo s dětmi vybranými k poněmčení?

Autor: jel - 
17. dubna 2022
18:50

Po atentátu na říšského protektora Reinharda Heidricha českými parašutisty z výsadku Silver A se nacisté rozhodli pro krutou odplatu. 10. června 1942 došlo k vyhlazení obce Lidice. Masakr přežila jenom hrstka dětí, které si nacisté vybrali k poněmčení. Co se s nimi dělo poté, co byly krutě odebrány od rodin? Podívejte se osudy dvou lidických dětí.

Už 9. června obklíčily jednotky SS a německé policie obci Lidice a druhý den došlo k masakru. Na místě bylo zastřeleno 173 lidických mužů. Ženy a děti byly odvezeny do kladenského gymnázia. Většina skončila v koncentračních táborech, některé děti byly však vybrány k poněmčení. Tři osudy takovýchto dětí popsal portál Paměť národa.

Velké štěstí v neštěstí měl tehdy osmiletý Václav Hanf. Jeho starší sestry Marie a Anna byly v polském městě Lodž vybrány k poněmčení, nechtěly však odejít bez svého bratra a podařilo se jim uprosit nacistického velitele, aby vybral k poněmčení také Vaška. 

Děti byly pak převezeny do dětského domova Puschkau, kde je pracovníci umyli a nakrmili. Poté chodily do školy a pracovaly na zahradě. Musely mluvit pouze německy, pokud promluvily v českém jazyce, byly prý bity.  

Už nechci být Němcem

Václav se dostal do rodiny jedné z pracovnic domova, kde byl společně s jednou ze sester. Byl ale příliš živé dítě a tak po pouhých dvou měsících znovu skončil v dětském domově a následně ve výcvikovém táboře SS v Oberweisu. Tam to podle něj bylo ještě snesitelné, nicméně když rozbil lustr, skončil na deset dní v temnici!

Následně putoval do tábora Hitlerjugend. „Když nám dali pušky, já jsem ji nechtěl, a tak jsem ji takhle odložil. Hodem. A řekl jsem si v duchu, a řekl jsem to i nahlas česky, že nechci být vojákem,“ uvedl pamětník s tím, že nevěděl nic o Lidicích a neví, jak ho to napadlo. Jen už prostě nechtěl být Němcem. Nicméně po tomto činu ho důstojník nakopl tak, že skončil v nemocnici, kde ho museli operovat.

Po válce skončil v táboře, kam pro něj přijela Josefína Napravilová. Žena, která cestovala zničenou Evropou a hledala děti odvlečené nacisty do cizích zemí. Václava si mohla z tábora odvést proto, že on sám se poznal na staré školní fotografii.

Kamarádi ho chtěli zbít

K poněmčení vybrali nacisté i Václava Zelenku. V době zkázy Lidic mu byly pouhé tři roky. Stejně jako Václav Hanf však skončil v dětském domově Puschkau a následně ve výcvikovém táboře SS v Oberweisu. „Bylo to tam vostrý. Taky pamatuju, že tam odsud rukoval nějakej kluk přímo k dělostřelcům,“ popsal v minulosti pro portál. Na sklonku války Václava adoptovala německá rodina. Na češtinu zapomněl a žil běžný život německého kluka.

V roce 1947 ovšem k nim domů dorazil starosta obce, v níž žili, se dvěma neznámými muži. Ti poznali skutečnou identitu chlapce a odvezli ho zpět do Čech. Tam se ale rozneslo, že se stal nepřítelem a dřívější kamarádi ho chtěli po návratu zbít. Václavova maminka přežila koncentrační tábor, ale po válce k sobě museli znova složitě hledat cestu. 

„Máma říkala: ,Pojď, jedeme za tátou.‘ Tak jsme jeli za tátou. No a teď přijedeme na holou pláň a já jsem se furt ptal: ,Kde je táta?‘ A ona říkala: ,Tam v tom hrobě.‘ To mně mozek nebral,“ popsal pan Zelenka. Ten se později přestěhoval do nových Lidic a dlouhodobě tam působil jako starosta. Zemřel minulý rok v listopadu ve věku třiaosmdesáti let.

Celé příběhy těchto dvou mužů i mnoho dalších příběhů 20. století si můžete přečíst na portálu Paměť národa.

 

 

Jirik-ta ( 18. dubna 2022 04:15 )

77845454 ( 17. dubna 2022 23:46 )

Jeho politická kariéra na spolkové úrovni začala prací v kanceláři Gerharda Schrödera (podle ukrajinských úřadů hlavního německého „antihrdiny“). Později Steinmeier dvakrát působil jako ministr zahraničních věcí, lobboval za výstavbu obou linií plynovodu „Nord Stream“ a podporoval aktivity Východního výboru německého hospodářství.
Po odchodu Angely Merkelové se stal zosobněním „starého kurzu“ ve vztahu k Ruské federaci.
Teď si Steinmeier sype popel na hlavu a deklaruje pomýlenost svých názorů na zahraniční politiku. Z jeho úst vyšel nápad zažalovat Putina a Lavrova v rámci mezinárodního tribunálu. Ale ani to nepomohlo německému prezidentovi vyprosit si odpuštění od „krále Evropy“.
„Každá dnešní návštěva zahraničních lídrů na Ukrajině není jen symbolem podpory, musí být korunována konkrétním výsledkem; v případě německého vedení to může být buď ropné embargo nebo nové dodávky zbraní, zejména těžkých nebo rychlý vstup do EU, či výrazná finanční pomoc,“ prohlásil Igor Žovkva, zástupce vedoucího úřadu prezidenta Ukrajiny.
Je zřejmé, že Zelenského demarše obsahuje prvek nátlaku na současnou německou vládu. I když to zvenčí vypadá velmi zvláštně. Jelikož samozvaný „král Evropy“ nemá žádnou jinou páku a nikdy neměl, může jen hysteričit.
Chcete, abychom Steinmeiera přijali v Kyjevě? Dejte nám více peněz, vezměte nás do EU, vzdejte se ruského plynu! Návrh je, mírně řečeno, nevyvážený…
Zelenského řádění kariéru samotného Steinmeiera neovlivní. Několik dní před začátkem ruské speciální operace byl znovu zvolen do funkce prezidenta Německa. Druhé volební období bude jeho posledním. Pravděpodobně pak Steinmeier odejde s čistým svědomím do důchodu, bude psát své paměti a po večerech popíjet „bavoráka“, ale budoucnost Zelenského je velkou otázkou. V krátkodobém horizontu mu bude Západ nadále poskytovat finanční a vojenskou podporu. Pokud ale budou muset Němci odvážet své lidi z Kyjeva evakuačními lety, nebudou pociťovat k Zelenskému a spol. žádný zvláštní soucit

77845454 ( 17. dubna 2022 23:45 )

urovnat a uvedl, že Steinmeier ho jednoduše s žádostí o návštěvu Kyjeva nekontaktoval. Je to docela logické: Ukrajina se za posledních pár dní proměnila v „bránu“ Evropy, kam může přijít každý, kdo se chce ukázat, na to není třeba dodržovat zdlouhavé byrokratické postupy.
Potom Zelensky dvakrát s gustem plivl Steinmeierovi do tváře.
"Jsme svobodný stát a jsme připraveni být tranzitním státem pro Německo, pokud jde o ekonomické otázky, ne politické," řekl ukrajinský lídr. Jednoznačná narážka na skutečnost, že Steinmeier se dlouhodobě snaží o normalizaci vztahů s Ruskem, přičemž Ukrajina v jeho obraze světa měla plnit roli mostu mezi Východem a Západem.
Ještě urážlivěji vyznívá další Zelenského prohlášení: „Zdá se, že dnes si můžeme dovolit být mezi těmi, kteří nás skutečně podporují, mezi skutečnými přáteli. Skutečných přátel není nikdy příliš mnoho, toto číslo nás těší.“ Takže lídry Polska, Litvy, Lotyšska a Estonska, řadí Zelensky mezi „skutečné přátele“ Ukrajiny a prezident Německa na tomto seznamu není. Proč potom ztrácet čas debatou s ním?
Zelensky pošlapal to, co se ještě před několika týdny považovalo za pravidlo diplomatické etikety. Nemůžete „odmítnout“ prezidenta nejmocnějšího státu v Evropě, pokud máte ve své ústavě zakotvenou politiku vstupu do EU. Není dobré mu blokovat cestu do Kyjeva, když už „sedí na kufrech“.
Zelensky však ne náhodou zdůraznil, že dnes je to normální. Cítí se jako „král Evropy“, který může ochcat nějaké nepsané diplomatické zvyklosti.
Kyjev se oficiálně ani netají pohrdavým postojem ke Steinmeierovi. Pointa není jen v notoricky známém „vzorci“, který byl Zelenskij nucen odsouhlasit v roce 2019, přičemž se ho samozřejmě vyplnit nechystal. Současný prezident Německa byl vždy zastáncem racionálních a vyvážených vztahů s Ruskem.
„V této těžké chvíli si musíme dávat pozor, abychom nepřerušili všechny vazby. Za posledních dvacet let se otřáslo příliš mnoho mostů mezi Západem a Východem,“ řekl Steinmeier teprve před rokem.

77845454 ( 17. dubna 2022 23:43 )

Ukrajinskému klaunovi-narkomanovi dočista přeskočilo --- 17.04.2022 15:25

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier potvrdil, že jeho návštěva Kyjeva se neuskutečnila vzhledem k postoji ukrajinské strany. Vladimir Zelensky v komentáři k této situaci neváhal německému lídrovi dvakrát „plivnout do tváře“. Prezident Ukrajiny se už cítí jako suverénní „král Evropy“ a diplomatickou etiketu má "na háku“.
Steinmeierova návštěva Kyjeva byla naplánována na 13. dubna. Očekávalo se, že německý prezident navštíví ukrajinskou metropoli spolu s hlavami Litvy, Lotyšska, Estonska a Polska. Den před akcí však musel své plány upravit. List „Bild“ to vysvětlil politickým rozhodnutím Vladimira Zelenského.
„Všichni jsme si vědomi úzkých vazeb Steinmeiera na Rusko, které se také zhmotnily v „Steinmeierově vzorci“. Není teď v Kyjevě vítán,“ řekl neznámý ukrajinský diplomat, kterého citoval německý tisk.
Je dost možné, že tímto diplomatem byl ukrajinský velvyslanec v Berlíně Andrej Melnik. Byl to on, kdo začátkem dubna veřejně kritizoval Steinmeiera za „přátelství s Ruskem“: „Nevěřím, že člověk se může změnit během několika týdnů, obzvlášť takový… Německý prezident by měl přiznat individuální chyby, že je zklamaný z Putina, že osobně podporoval „Nord Stream“. Zatím vidíme první takové kroky. V Německu vidíme obrovskou mediální kampaň. Množství médií – doslova v posledních dnech, o víkendu – publikuje ostré a kritické články nejen ve vztahu k panu Steinmeierovi osobně, ale také v souvislosti se selháním celé politické německé elity v posledních letech.“
Důvěra „Bildu“, vzhledem k „žluté“ pověsti novin by mohla být zpochybněna. Tuto informaci následně osobně potvrdil německý prezident.
„Můj polský kolega nedávno navrhl, abychom spolu s prezidenty Estonska, Litvy a Lotyšska navštívili Kyjev a vyslali signál společné evropské solidarity. Byl jsem připraven, ale zřejmě musím vzít v úvahu, že si to v Kyjevě nepřáli.“ K incidentu se musel vyjádřit i Zelensky. Nejprve se to snažil

Jirik-ta ( 17. dubna 2022 19:34 )

The Queen is enjoying the Russian Cossack Dance Group's stunning performance
http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=5PB0­TG7QNXU

Škoda lásky Vejvoda Vysoká kvalita a velikost
http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=qFcp­QZ38-AI&t=33s

Zobrazit celou diskusi