Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sára (3) trpí vývojovou vadou: Po narození byla jako rohlíček, čeká ji náročná operace

Autor: VaB - 
5. listopadu 2021
12:57

Sára je holčička, která patří mezi 20 tisíc dětí, které trpí vrozenou vývojovou vadou páteře. Způsobila ji tzv. hemivertebra, která zapříčiňuje vrozenou skoliózu. Maminka pociťovala problémy už v těhotenství, které jí lékaři radili ukončit. Ona ale nechtěla. Za pár let čeká dívenku náročná operace, která by jí mohla výrazně pomoci.

V listopadu budou malé Sáře čtyři roky. Ještě než se narodila, byla jí diagnostikována hemivertebra TH10, což je vrozená vývojová vada páteře. Trpí jí asi 20 tisíc dětí. Navíc jí chybí polovina obratlů v hrudní páteři, což způsobuje skoliózu.

Tím to ale bohužel nekončí, k tomu všemu se připojuje ještě dextrokardie – srdce na pravé straně těla. Maminka možné problémy začala cítit už v těhotenství. „Od začátku těhotenství jsem měla pocit, že něco není v pořádku. Prostě jsem šílela strachy. Když nám to potom ve třináctém týdnu sdělili, že je opravdu něco v nepořádku, tak to byla velká rána a dalších jedenáct týdnů se řešilo, jestli vůbec v těhotenství pokračovat,“ vypráví Sáry maminka na stránkách dobročinné platformě Donio.

Levá část hrudníku je u Sáry špatně vyvinutá, je takzvaně hypoplastický. Má i kratší žebra, tři jsou srostlá, dvě úplně chybí. Kvůli všem problémům je její levá strana těla stlačená a menší. Na srdce na pravé straně to ale vliv nemá.

Vypadala jako rohlík

Lékaři na maminku stále naléhali, aby těhotenství ukončila. Ona ale nechtěla. „To by mi museli oznámit, že dítě bude trpět, ale to nám nikde neřekli,“ pokračuje maminka. V Brně u spondylochirurga jí pak do budoucna nabídli pomoc.

Dívenka se nakonec narodila ve třetím trimestru poté, co přestala přibírat. Těhotenství bylo ukončeno akutní sekcí. „Sára pak byla v inkubátoru. Neměla ještě vybudované svalstvo, a když jsem ji přebalovala, vypadala jako rohlík. Byla úplně křivá, ležela do obloučku. Vůbec to nevypadalo dobře. Skončila jsem v nemocnici s poporodní depresí, protože jsem to neustála, takže se o malou staral manžel,“ popisuje maminka dramatické první dny po porodu.

Už v šestinedělí s ní rodiče začali čtyřikrát denně cvičit Vojtovu metodu. Sára by navíc potřebovala docházet na neurorehabilitace do rehabilitačního centra Sarema. Ty ale pojišťovny neproplácí a rodiče je musí financovat z vlastních zdrojů. Milující rodiče by pro svou dceru chtěli to nejlepší, proto prosí o pomoc veřejnost.

Čeká ji náročná operace

Ačkoliv je její vývoj opožděný a jednostranný, je Sára bystrá holčička, která svůj stav chápe a na nadcházející operaci se těší. „Teď má skoliotickou křivku 30° a chodíme pravidelně na rentgeny. Až ji bude mít 40°, čeká ji operace. Operaci je dobré nedělat příliš brzy, ideálně až v jedenácti letech dítěte, kdy přestává růst, aby nebyly potřeba další reoperace,“ vysvětluje maminka.

Mezi ostatními dětmi je Sárinka zatím spíše zdrženlivá, ráda si ale hraje se svou sestřenicí. „Je velice aktivní a to je na záda dobré. Ráda jezdí výlety, na kole, chodí do dětských heren, plave a navštěvujeme hiporehabilitace,“ vyjmenovává maminka, která dceři věnuje sto procent svého času. „Sára je mé první dítě a už teď vím, že bude jedináček. Je to opravdu náročné,“ dodává.

Vybrané peníze ze sbírky půjdou na pokrytí důležitých neurorehabilitací v Saremě. Podpořit rodinu můžete zde.

Video se připravuje ...
Další videa