Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Ivana u Štěchovic zachránila mufloní mládě: Zvířátko mělo ještě pupeční šňůru!

Autor: rc - 
28. října 2021
18:18

O dojemný příběh se na sociální síti podělila motorkářka Ivana Kodrášová. Projížděla Štěchovicemi, když si všimla něčeho podivného v nedalekém křoví. Ležela tam mrtvá muflonka. U ní se potulovalo malé mládě! Neváhala a rozhodla se vyděšenému zvířátku pomoci. 

Motorky jsou velkou vášní pro Ivanu Kodrášovou. Také v neděli 17. října se zúčastnila jedné motoakce. Když se vracela domů na své motorce, uvázla v zácpě u Štěchovic. „Za obcí je kyvadlový provoz, padá nám červená. Bude dlouhá, tak čumákuju po okolí,“ uvedla v příspěvku na facebooku s tím, že viděla něco podivného v křoví. Jak se ukázalo, šlo mufloní samici, která ležela jen pár metrů od silnice. Nešťastně spadla ze skalnatého srázu. 

„Najednou koukám, vedle ní se hýbe maličkatý tvoreček! Okamžitě seskakuju z motorky a běžím tam. Ten pohled na mrtvou maminku, která ještě stačila porodit mládě, které se choulí u ní a pláče, mi doslova trhá srdce,“ popsala smutný okamžik Ivana a dodala, že mládě mělo ještě pupeční šňůru. Bylo staré jen pár hodin.

Zvířata jsou pro ni velkou vášní a tak muflončátku neváhala pomoci. „Musím ho zachránit. Zkouším toho tvorečka chytit, ale bojí se, stále utíká. I kdybych ho chytla, nemám, jak ho převézt do bezpečí,“ popsala Ivana. Rozhodla se proto, že zavolá profesionály.

Mládě prospívá

Obrátila se na Záchrannou stanici pro volně žijící živočichy Velký Chlumec. Tamní zachránci mládě odchytili a odvezli do bezpečí. Bohužel pro mámu a druhé mládě bylo již pozdě. „Muflonka měla ještě jedno mláďátko, které už nestačila porodit,“ dodala paní Ivana s tím, že přeživší mláďátko se má čile k světu. „Je to chlapeček a výborně prospívá,“ sdělila šťastnou novinu a dodala, že se ho chystá brzy navštívit. Malý muflonek si prý dokonce v záchranné stanici našel i náhradní maminku! „Muflončeti se daří báječně a je spokojené,“ uvedl pro Blesk Petr Procházka ze Záchranné stanice Velký Chlumec. Pokud byste chtěli muflončeti pomoci,  stanice bude ráda za každý finanční dar

Zachránila už i srnčata

Pod příspěvkem o záchraně mláďátka se začaly štosovat desítky komentářů. „Smutný i silný příběh zároveň se šťastným koncem, který i mne chytil za srdce,“ napsal jeden z uživatelů sociální sítě. „No mazec. Strašně smutný. Snad to bobek dá,“ napsal další. „Smutné, ale krásné a životní. A jsem moc ráda, že se tento příběh stal právě tobě, protože právě ty umíš tento příběh procítit, jak si zaslouží,“ napsal jiný.

Ivana zároveň dodala, že to není poprvé, kdy zachránila bezbranného tvora. „Před dvaceti lety jsem vypiplala dvě srnčata, stejný smutný příběh. Ještě byla mokrá, když jsem si je vezla domů,“ podělila se v příspěvcích o další zážitek.

VIDEO: Malá srnečka spadla ženě na zahradu v Davli.

Video  Malá srnečka spadla ženě na zahradu v Davli.  - Kateřina Landová
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi