Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rodiče Oliverka (3) se SMA oznámili šťastnou zprávu: Chlapec se po hospitalizaci na JIP cítí lépe!

Autor: rc - 
17. října 2021
07:12

Šťastnou zprávu oznámili na sociální síti Facebook rodiče malého Oliverka. Tříletý chlapec, který trpí spinální svalovou atrofií (SMA), musel být hospitalizován na jednotce intenzivní péče poté, co se u něj objevily komplikace po aplikaci léku Spinraza. Chlapečkovi se však už daří lépe a začíná s cvičením.

Koncem září se na facebookové stránce věnované malému Oliverkovi, který se potýká s obávanou spinální svalovou atrofií postihující svaly pacienta, objevila zpráva, že u chlapečka nastaly komplikace poté, co mu byla podána jedenáctá dávka léku Spinraza.

Tříletý chlapec nemohl kvůli svému zdravotnímu stavu dostat nejdražší lék Zolgensma, a tak je odkázaný na nepřetržitou pomoc rodičů a lék Spinraza, který postup nemoci alespoň zpomaluje.

Ovšem poté, co mu byla podána jedenáctá dávka Spinrazy, nastaly pro chlapce a jeho rodiče krušné chvíle. „Bohužel se nedařilo tak, jak mělo. Tím, že mám už značnou skoliózu, tak se panu doktorovi nepodařilo dostat do míšního kanálu páteře. Musel jsem na CT, kde se to podařilo,“ napsali rodiče jménem svého syna s tím, že se rodiče rozhodli požádat pojišťovnu o úhradu jiné léčby, jež je v Česku již dostupná.

„Jedná se o sirup risdiplam, který mi budou dávat každý den přímo do bříška,“ napsali dále rodiče s tím, že se následně po aplikaci poslední dávky léku u chlapce objevily vysoké teploty a musel být převezen do nemocnice, kde skončil na jednotce intenzivní péče.

Pod příspěvkem se začaly objevovat povzbuzující komentáře. „Hodně zdravíčka, Olíčku, nemáš jednoduchý úděl, nevzdávej nic a bude zase líp,“ napsala pod komentář jedna ze sledujících. „Držíme palečky, rodičům mnoho sil posíláme,“ napsala další. „Ať je zase brzy líp, Oliverku, myslíme na vás,“ stojí v dalším.

Malý Oliver je velký bojovník, a tak o několik týdnů později, ve středu 13. října, se na sociální síti objevila šťastná zpráva. Rodiče opět jménem svého synka oznámili, že se Oliverkovi daří lépe. „Ahoj kamarádi, takhle makám na nožičky,“ napsali a přidali video, jak Oliverek znovu začíná cvičit. „Po hospitalizaci se už pomalu zase rozcvičuji a je mi o dost lépe. Děkuji všem, co jste na mě mysleli a mně i rodičům dodali potřebnou energii hezkými podporujícími komentáři,“ stojí nadále v příspěvku.

Video se připravuje ...
Další videa