Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Klouček Maxík (3) bojující s vážnou nemocí radostně hlásí: Už mám parťáka!

Autor: Ivan D. Hladík - 
27. září 2021
05:10

Malého a věčně usměvavého statečného kloučka Maxíka (3) sleduje celé Česko od začátku jeho boje se zákeřnou nemocí, spinální svalovou atrofií (SMA). Zasáhla mu do života, naštěstí ale má i nezdolné rodiče a tisíce lidí, jimž jeho osud není lhostejný. A teď i parťáka, který mu pomůže usnadnit překonávání dalších překážek.

Je jím zlatý retrívr Denny, který se narodil loni v říjnu. „Je to můj budoucí asistenční pejsek. Byli jsme na procházce a jsme šťastní, že jsme ho mohli vidět,“ napsali Maxíkovi rodiče na Facebooku s poděkováním za podporu k fotkám ze sobotní návštěvy pejska. Ten zatím zůstává u lidí z organizace Pomáháme psím srdcem, která se věnuje výcviku asistenčních psů. Maxík, jemuž život zkomplikovala těžká nemoc, v Dennym získává nejen důležitého pomocníka, ale také parťáka pro všechna klukovská dobrodružství.

Co je zákeřná SMA

SMA, tedy spinální svalová atrofie, je skupina závažných geneticky podmíněných chorob postihujících periferní motorický nerv tzv. motoneuron. Při tom dochází druhotně k postižení svalu, které se klinicky projevuje slabostí a později i úbytkem svalové hmoty. U nemocného tak způsobuje i snížení možnosti pohybu. Více bývají postiženy dolní končetiny, nemocní také mívají potíže s polykáním, později i s dýcháním.

Záchranou superlék

Naděje chlapcových rodičů Simony a Jiřího Moslerových se upínala k možnosti podat Maxíkovi nejdražší lék světa Zolgensma za 51 milionů korun. Ten také nakonec loni v květnu v pražské nemocnici Motol jako první Čech dostal, byť v té době jeho užívání u nás nebylo schváleno. Medikament odstraňuje příčiny obtíží spojených s SMA a dlouhodobě zlepšuje stav nemocného.

Video  Maxík s SMA řádil v bazéně, za více než rok od podání Zolgensmy udělal naprosto neuvěřitelný pokrok.  - Facebook Maxík SMA
Video se připravuje ...

begonie ( 27. září 2021 08:12 )

Maxík se svým psím kamarádem budou super dvojka

tulip ( 27. září 2021 07:08 )

No Maxíku,to budete dvě pěkná zlobidla.Takový chytrý a hezký klouček a šikula pejsek,už se těším,co o sobě dáte vědět.Měj se moc hezky,zdraví "babička" z Prahy.

frantacizek ( 27. září 2021 06:00 )

Zobrazit celou diskusi