Vakcína za 51 milionů, která dala do té doby téměř nehybnému klukovi šanci na lepší a veselejší život. Tomášek trpí spinální muskulární atrofií (SMA), kterou mu diagnostikovali už v jeho prvním roce života.

„Zdálo se nám, že špatně polyká větší sousta, a že by se měl pomaličku přetáčet na bříško, a zkoušet si sedat,“ vzpomíná Monika Fialová. Zpráva o genetickém onemocnění přišla vloni před Vánoci. Vyhlídky nebyly veselé.

„Po prvních prognózách, že o syna přijdeme, přišlo po vakcíně výrazné zlepšení. Tělo má pevnější, hybnější ruce i nohy, i na tom vozíčku se naučil jezdit, ručičkama si ho rozjíždí,“ raduje se spolu s celou rodinou maminka Monika (31).

Lék dostal Tomášek letos na jaře, jeho zdravotní stav se od té doby dynamicky zlepšuje. „Nutné je pravidelně cvičit. Jezdíme do Ostravy, kde se mu věnují terapeuti, rozvíjejí jeho svaly, pohyby. Jde stále dopředu,“ říká maminka.

Je reálné, že Tomášek bude jednou i chodit? „Je to reálné. Čas ukáže, jak bude jeho tělo poslouchat. Za mě je o dost hybnější, než býval a já říkám, že je to malý čert. Cvičit musí ale jen tak, abychom ho nepřetížili,“ říká fyzioterapeut Martin Liška, který se Tomáškovi věnuje.

Rodina prodělala covid-19

Tomášek, i jeho sestřička Adélka (10) stejně jako oba rodiče navíc v uplynulých měsících prodělali covid-19. Chlapeček skončil dokonce v nemocnici. Byl týden v Brně, ke koronaviru se mu přidala i mononukleóza. Jeho tatínek Tomáš měl vážný průběh spojený se silným zápalem plic.

Co bude s penězi ze sbírky?

Na webové stránce ZDE zveřejnili Fialovi číslo účtu, na němž se snažili vybrat peníze k léčbě pro případ, že by nepomohla zdravotní pojišťovna, což se nakonec stalo. Dary rodina použije pro rehabilitaci Tomáška a na kompenzační pomůcky.

Co je SMA?

SMA je vzácné genetické onemocnění. V těle se netvoří dostatek proteinu nezbytného pro správnou funkci neuronů, které řídí hybnost svalů. Ddochází tak postupně k jejich ochabování a úbytku (atrofii). Dítě tak postupně ztrácí schopnost se pohybovat, ale i polykat či dýchat.

Fotogalerie
25 fotografií