Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Maxík se SMA od podání Zolgensmy udělal neuvěřitelný pokrok: Řádil v bazénu a senzačně kopal nožičkama

Autor: jel - 
18. září 2021
05:00

Malý bojovník Maxík patří mezi několik dětí v České republice, které trpí vzácnou spinální svalovou atrofií. Naděje pro ně přišla v podobě experimentálního léku Zolgensma. Ač cesta k němu nebyla vůbec jednoduchá, nakonec se zadařilo a chlapečkovi byla jako prvnímu aplikována genová terapie přímo v České republice. Od tohoto dne už uplynul více než rok a malý bojovník poctivě cvičí a dělá svým rodičům i příznivcům jenom samou radost. Nyní se na stránkách věnovaných chlapci objevilo video z rehabilitace v bazénu. Maxík na něm skvěle kope nožičkama!

Lék Zolgensma je opravdovou novinkou, navíc se jedná o jeden z nejdražších léků světa. V České republice byl schválen teprve nedávno a pojišťovny ho původně proplatit nechtěly. Rodina Maxíka proto v zoufalství peníze na léčbu malého synka vybírala ve veřejné sbírce. Více než 50 milionů skutečně sehnaly, nakonec ale nebyly potřeba, pojišťovny ustoupily a Zolgensmu uhradily.

Po měsících nervů a obrovských starostí, zda finance na léčbu seženou, přišel den D. Maxík prošel testy a 14. května 2020 mu byl aplikován vytoužený lék. Tím však rozhodně nebylo vyhráno, nebylo jisté, zda zabere, a i tak chlapce ještě čekalo mnoho rehabilitací.

Neuvěřitelný pokrok

Teď po více než roce od podání Zolgensmy je jasné, že lék pomohl. Maxík udělal od té doby naprosto neuvěřitelný pokrok. Velkou zásluhu na tom má především on sám a jeho rodiče. Samotná léčba by totiž byla k ničemu, pokud by statečný klučina poctivě necvičil. 

Na facebookové stránce věnované jejich synovi rodiče za poslední rok sdíleli spoustu Maxíkových úspěchů. Dokázal nejenom sám lézt, ale také třeba udržet paličky a sám hrát na xylofon. V červnu letošního roku se dokonce bez pomoci postavil.

Nyní se rodina pochlubila novým videm z rehabilitace. Na něm klučina dovádí v bazénu a vypadá, že si to opravdu užívá. Navíc dokázal perfektně kopat nožkama i lézt po schodech. „Takto si Maxík užíval bazénu se skvělými terapeuty z Pokrok rehabilitace. Jde poznat, že svou práci dělají poctivě a srdcem. Jsme rádi, že jste a moc vám děkujeme za všechno, co pro Maxíka děláte,“ uvedli rodiče v příspěvku.

Úžasný úspěch těší nejenom rodinu, ale také mnohé další uživatele, kteří chlapečkův příběh sledují a rodině fandí. „Ten pokrok je prostě neuvěřitelný! Je vidět, že když se spojí odhodlání, chuť pomoci a moderní medicína, tak lze překonat nejednu překážku. Maxíku, jsme na tebe pyšní!“ napsal pan Milan.

Video  Maxík s SMA řádil v bazéně, za více než rok od podání Zolgensmy udělal naprosto neuvěřitelný pokrok.  - Facebook Maxík SMA
Video se připravuje ...