Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Maxík se SMA víc než rok od podání nejdražšího léku: Udělal obrovský pokrok a pořád se zlepšuje!

Autor: jel - 
9. června 2021
05:18

Uplynul více než rok ode dne, který byl velmi zásadní pro malého Maxíka a jeho rodinu. Chlapeček totiž trpí zákeřnou spinální svalovou atrofií, nemocí, při níž ochabují svaly. Loni ovšem přišla veliká naděje, klučina jako první dítě přímo v České republice dostal experimentální lék Zolgensma. Díky němu a poctivé, náročné rehabilitaci se Maxík za rok opravdu posunul. Rodiče nyní zveřejnili další povzbudivá videa, na kterých jejich synek podupává nožičkama, nadskakuje a skoro sám se postaví.

První velká radost pro rodinu Maxíka přišla loni v prosinci. Na facebookových stránkách věnovaných chlapečkovi zveřejnili úžasné video, jak jejich synek sám leze po čtyřech. To byla do té doby naprosto nevídaná věc. A po týdnech usilovné dřiny a cvičení přicházely postupně další šťastné zprávy. 

„Za ten rok se toho hodně změnilo. Zesílil jsem a získal nové dovednosti. Je však nutné hlídat má zádíčka, aby se mi nezhoršovala skolióza. Stále na sobě tvrdě makám. Snažím se a bojuju jako lev, abych získal co nejvíce z toho, co mi nemoc nestačila vzít,“ uvedli za Maxíka jeho rodiče v příspěvku, který sdíleli 14. května, tedy přesně rok ode dne, kdy jejich syn dostal nejdražší lék světa.

Poctivá dřina se vyplatila

Vše nebylo vždy snadné a rodiče ve svých příspěvcích promluvili také o tom, že je na chlapečka někdy cvičení příliš náročné a objeví se i slzičky. Je jasné, že rehabilitace nejsou procházkou růžovým sadem. Na posledním zveřejněném příspěvku je však vidět, že se tvrdá dřina opravdu vyplatila. 

Rodiče uvedli, že chlapec má za sebou další hiporehabilitační pobyt. Hipoterapie je fyzioterapeutická metoda, která využívá jako pomůcku hřbet koně v kroku. Terapie působí na pacienta prostřednictvím pohybových impulzů, vznikajících při koňské chůzi.

„Díky vám mohu kvalitně rehabilitovat a za to jsme vám s celou rodinou opravdu vděční. Odměnou za velkou dřinu jsou pro nás obrovské pokroky, které mě posouvají vpřed,“ napsali rodiče v příspěvku.

Video  Maxík se dokáže skoro sám postavit  - Facebook
Video se připravuje ...

K poděkování připojili hned několik skvělých fotografií a především videa. Na nich je vidět, jak moc za ten rok malý Maxík pokročil. Bez problémů zvládá držet paličky a hrát na xylofon i dřívka, vesele si u toho prozpěvuje a podupává nožičkama. Na dalším videu se dokonce téměř bez pomoci postaví, je vidět, že mu to dalo trochu zabrat, ale zvládl to.

Nadšení z pokroku s rodinou sdílejí také lidé na sociálních sítích. „Maxíku, tvoje pokroky mě vždy dojmou. Jsi skvělý, a protože jsi bojovník, tak věřím, že tě uvidíme i běhat,“ napsala Dagmar. Pod příspěvkem se objevily desítky podobných komentářů.

Video se připravuje ...
Další videa