Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Jiřík s SMA dělá obrovské pokroky po podání Zolgensmy: Rodiče zveřejnili radostnou novinu

Autor: jel - 
3. srpna 2021
05:07

Malý Jiříček trpí obávanou spinální svalovou atrofií. Jako páté dítě v České republice dostal počátkem roku zázračný lék Zolgensma. Přestože po jeho podání nebylo vše úplně růžové a objevily se i problémy, nyní se jeho stav postupně zlepšuje. Rodiče nyní na facebookové stránce věnované chlapečkovi sdíleli radostnou novinku. Jiřík dokázal prolézt tunelem, což se mu dříve nedařilo, protože nedokázal správně držet hlavu. Video zveřejněné u příspěvku však ukazuje, jaký je klučina bojovník!

Rodiče o Jiříkových pokrocích pravidelně informují na sociální síti. Po podání léku měl chlapeček nějakou dobu potíže s krevními testy, měl totiž velmi nízký obsah bílých krvinek. Navíc se objevil i problém se špatným postavením kyčlí. Klučina tak musí na noc nosit ortézu.

Kromě toho jsou tu však i obrovské pokroky. Rodiče se Jiříkovi snaží pomáhat jak jenom mohou, a dokonce mu postavili speciální rehabilitační místnost. V ní jsou různé překážky a chlapeček tak může cvičit zábavným způsobem.

Nejnovější video dělá rodičům i všem, kteří chlapečkovi drží palce, jenom samou radost. Jiříček měl totiž problém se zdoláním tunelu. Nicméně je to velký bojovník a snažil se tak dlouho, až těžký úkol zvládl.

„Ještě donedávna jsem tímto tunelem vůbec nedokázal prolézt. V určitém sklonu je pro mě totiž hlava při lezení pořád moc těžká – a to přesně v tom sklonu, v jakém ji musím držet, abych tunelem prolezl,“ napsali k videu rodiče s tím, že problém byl v tom, že hlavu chlapeček často držel moc nahoře a nebo mu naopak spadla dolů.

Velký pokrok potěšil nejenom rodiče, ale i uživatele facebooku, kteří jeho osud bedlivě sledují. „Je to pašák,“ napsala paní Marie. „Jen tak dál Jiříčku, hlavně nic nevzdávat,“ dodala Jana.

Video  Jiříček s SMA dělá po podání léku Zolgensma obrovské pokroky, zdolal i obtížný tunel.  - Facebook Jiříku, nepřestávej se SMÁt
Video se připravuje ...