Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Pod vodou strávili potápěči 10 dní: Po vynoření jeden z nich požádal přítelkyni o ruku!

Autor: Jiří Čada, VaB - 
9. července 2021
05:00

Padl český rekord v pobytu pod vodou. Čtveřice potápěčů v pondělí po poledni opustila podvodní komoru keson na dně slověnického lomu na Českobudějovicku po 10 dnech, 27 minutách a 37 vteřinách. A hned z toho bude svatba!

Potápěči David Vondrášek (44), Václav Gabriel (29), Barbora Mitková (18) a Nicola Trnková (17) simulovali roli astronautů a plnili nejrůznější vědecké úkoly. „Smyslem experimentu sloužícího pro skutečný vesmírný výzkum je studium fungování člověka a malé sociální skupiny v rámci simulovaného vesmírného letu,“ vysvětlil Blesku jeden z hlavních organizátorů projektu Michal Doktor (53).

Co toaleta?

Celý pokus se chystal přes tři čtvrtě roku a misi posádky »astropotápěčů« zajišťoval z břehu nepřetržitě tým 25 lidí. Keson umístěný v hloubce 11 metrů je vysoký 6 metrů a průměr má 2 metry. „Rozdělen je do tří sekcí včetně dvou ložnic. Má trvalou výměnu vzduchu, přívod elektrické energie, komunikační a nouzové prostředky,“ zdůraznil Doktor s tím, že chemická toaleta je ve spodní části. „Když jeden koná potřebu, musí holt ostatní z posádky odvrátit své zraky,“ poodhalil s úsměvem intimní část ocelového domova.

Vynořil se a poklekl

Ihned poté, co vystoupil na břeh, šokoval potápěč Václav Gabriel (29) všechny přítomné. Ještě v neoprenu poklekl před svou přítelkyni a požádal ji o ruku! „Jsme spolu tři roky, proto jsem si řekl, že už je na čase posunout náš vztah zase o level výš. Že už jinou než Míšu nechci. Že chci, aby byla můj životní buddy, což vysvětleno pro laiky znamená, že dva potápěči pod vodou tvoří tým, který se může na sebe spolehnout,“ řekl Václav.

Dojatá dívka se mu vzápětí vrhla kolem krku: „Ano, vezmu!“. Vše bylo navíc hezky naplánované. „Celou dnešní akci jsem si nachystal dopředu a vše klaplo naprosto úžasně,“ zakončil. „Bylo to pro mě naprostý šok, vůbec nic takového jsem nečekala. Shodou okolností jsme se o tom zrovna zhruba pět minut před vynořením na břehu bavili s kamarády, ale že to přijde tak brzy, to jsem nečekala," popsala své pocity Míša Svobodová, už brzy Gabrielová.

Zobrazit celou diskusi