Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Had (62) šokoval chovatele: Po 15 letech celibátu nakladl vejce!

Autor: jžk - 
18. září 2020
21:03

Samice krajty královské ohromila ošetřovatele v Saint Louiské zoo v Missouri, když nakladla 7 vajec. Přístup k samci přitom neměla po dobu více jak 15 let!

Hadí samice, která nemá jméno a je v zoo zaznamenaná pouze pod číslem 361003, nakladla 7 vajec 7. července 2020. Ve svém věku 62 let se jedná o nejstaršího hada, který kdy snesl vejce a zároveň o nejstarší zaznamenanou krajtu královskou na celé Zemi.

Podle manažera herpetologie v zoo Marka Wannera se u nich krajta nachází od roku 1961, kdy jí byly asi tři roky. Vajíčka kladla v roce 1990 a 2009, ani v jednom případě však plody nepřežily. Z nového vrhu byla dvě odebrána pro genetický odběr vzorků, podle kterých se zjistí, zda byla vyprodukována pohlavně či nepohlavně.

I to se totiž může u krajt stát, ačkoliv se jedná o vzácný jev. Další dvě vejce nepřežila, zbývající tři umístili ošetřovatelé do inkubátoru, kde je sledovali, zda-li jsou mláďata uvnitř životaschopná. Pokud přežijí, měli by se malí hadi vylíhnout do měsíce.

Krajty královské obvykle začnou reprodukovat vejce od čtyř až šesti let a většinou přestanou dlouho před šedesátým rokem života. Hadí samice ze zoo v Saint Louis měla poslední šanci spářit se v roce 1995, kdy byla umístěna do kbelíku se samcem při čištění ubikací. Od té doby je drželi odděleně.

Samice hadů si podle všeho mohou uschovat spermie k oplodnění do budoucna, což může být další možné vysvětlení tohoto malého zázraku. Mark Wanner je vyhlídkou, že se hadí mláďata opravdu vylíhnou, nadšený.

Zobrazit celou diskusi