Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zemřela veteránka (†96) z bitvy u Sokolova: Zdravotnice Janina ji málem zaplatila životem

Autor: ran - 
7. července 2020
18:02

Podplukovnice Janina Černá-Malinská byla válečná veteránka, která se zapojila do bojů u Sokolova v roce 1943. Několik set kilometrů dlouhý pochod na bojiště a ruská zima na ní zanechaly dlouhodobé zdravotní následky, s nimiž se musela po válce léčit. Zemřela 22. června ve věku 96 let ověnčena mnoha vyznamenáními.

Janina Černá-Malinská byla nejen pamětnicí II. světové války, ale i její přímou účastnicí. V roce 1943 se v roli sanitářky a zdravotnice-ošetřovatelky 1. československého samostatného polního praporu zúčastnila bitvy u Sokolova. Bylo jí tehdy pouhých 19 let. Informaci o odchodu paní Černé-Malinské a o jejím životě přinesl web Ministerstva obrany a internetové stránky Československé obce legionářské.

Na bojiště u vesnice Sokolovo, která dnes leží na území Ukrajiny, se musel pluk dostat „po svých“. Železnice na Ukrajině byla z velké míry zničená a nepoužitelná. Aby pluk nevzbudil pozornost německé armády, musel pochodovat na místo určení celkem 400 kilometrů v třeskuté zimě. Janina si z dlouhého pochodu a následného zapojení do bojů odnesla tuberkulózu a těžký hnisavý zánět pohrudnice. Zapojit se alespoň částečně do další služby v armádě mohla až v roce 1945.  

Zemřela ověnčena vyznamenáními

Za své zásluhy byla vyznamenána Řádem rudé hvězdy, Sokolovskou pamětní medailí, Československou vojenskou medailí se štítkem SSSR, Řádem vlastenecké války 2. stupně, Medailí Za vítězství nad Německem a dalšími. Po válce se Janina vdala za poručíka Václava Černého, vychovávali spolu dceru Janu. Veteránka byla v roce 1990 povýšena do hodnosti podplukovnice. V roce 2003 jí ministr obrany udělil Záslužný kříž III. stupně.

Podle informací magazínu Reportér Janina trávila čas od roku 1970 v invalidním důchodu. Bydlela v Hradci Králové, v Brně a Praze. V hlavním městě strávila závěr života v domově pro válečné veterány.

Paní Černá-Malinská byla podle magazínu jedna ze dvou posledních žijících válečných veteránek bitvy u Sokolova. Tou druhou je šestadevadesátiletá Jarmila Halbrštátová-Kaplanová. Žije v Moravské Třebové. 

Bitva u Sokolova je u nás vnímána jako významná událost, kdy se Čechoslováci během druhé světové války poprvé zapojili do bojů na východní frontě. Přispěchali totiž na pomoc sovětské ofenzivě, která se na počátku roku 1943 pod tlakem Němců zastavila. Bitva to byla krvavá, padlo během ní mnoho našich vojáků, ale i nemálo příslušníků německé armády.     

 

 

sorgedoktor ( 7. července 2020 18:33 )

Nekolik let pracovala jako zdravotnice v Brne na letisti, vsichni ji pamatujeme. Cest jeji pamatce..

Zobrazit celou diskusi