Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Otec čtyř dětí vážil 200 kilo! Dal se na veganství a zhubl téměř o polovinu

Autor: ital - 
20. července 2019
22:54

Neuvěřitelnou proměnou prošel 46letý Mark Henderson z města Blackpool v anglickém hrabství Lancashire. Překonal svou závislost na hamburgerech a smažených kuřatech a dal se na veganství. Této mastné fastfoodové dietě dával za vinu, že stále přibývá na váze, která se vyšplhala až na 200 kilogramů. Proto se rozhodl přejít na veganskou stravu a shodil 83 kg. Podívejte se, jak vypadá teď.

Opravdu radikální krok provedl otec čtyř dětí Mark Henderson (46) z Velké Británie, který byl závislý na každodenním pojídání hamburgerů, kebabů, smažených kuřat a sýrových sendvičů. Kvůli této stravě vážil 200 kilogramů. V listopadu 2017 se proto vrhnul na veganskou stravu. Důvodem bylo také to, že mu zjistili fibrilaci srdečních síní, které způsobují nepravidelný rytmus srdce.

„Vždycky jsem bojoval s nadváhou, ale posledních osm let jsem ztratil kontrolu. Cpal jsem do sebe fastfoody hned jak jsem se probudil, choval jsem se nezodpovědně, co se týče stravování, a váha mi začala rychle vzrůstat, což velmi limitovalo můj pohyb. Byl jsem na tom tak špatně, že můj syn Thomas (11) mi musel zavazovat tkaničky od bot. V práci jsem ani nebyl schopný vlézt pod stůl, abych zapojil kabely do počítače,“ popsal Mark.

Své špatné stravovací návyky vysvětlil následovně: „Bylo pro mě jednodušší objednat si jídlo, než si uvařit. Dával jsem si rodinnou porci sám pro sebe a dvojité hamburgery. Denně jsem snědl 6.000 – 10.000 kalorií, ale vůbec mi to tak nepřipadalo. Měl jsem náběh na cukrovku, lupénku, spánkovou apnoi a potíže s dýcháním. Teprve když mě v listopadu 2017 vezli do nemocnice, uvědomil jsem si, že je potřeba něco udělat. Upřímně, myslel jsem si, že umřu.“

Mark podstoupil dietní program, ale jeho stravovací návyky pokračovaly, když pouze vyměnil fastfood za bochníky chleba se sýrem. „Začal jsem hledat jiné druhy diet a jeden návrh byl stát se veganem. Zprvu jsem si myslel, že pouze z kytek nepřežiju, ale hrozně jsem si chtěl zlepšit zdravotní stav za jakoukoliv cenu,“ objasnil Mark, kterému se díky veganské stravě podařilo shodit 83 kilogramů. Na jeho báječnou proměnu se můžete podívat v galerii.

Zobrazit celou diskusi