Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Marii z váhy 137 kilo pomohla až operace. Češi jsou už tlustší než Američané

Autor: ula - 
19. ledna 2019
07:10

Paní Marie (60) se kilogramy navíc většinou netrápila, přesto se za svých 137 kilo tu a tam zastyděla. Časem se k navíc obezitě přidala cukrovka, píchání inzulínu, bolesti kloubů a zadýchávání. Obezita trápila také její vnučku Terezu, kterou odmítla vyšetřit gynekoložka s tím, že by zničila váhou lehátko. Mladá dívka tedy podstoupila operaci žaludku. Její babička ale stále váhala.

Marie nikdy nebyla hubená, jak sama přiznává. Nadváha jí podle jejích slov nijak netrápila, ale byly chvíle, kdy se styděla.

„Ale po menopauze se na mě kila lepila snad jen tím, že jsem prošla kolem potravin. Navíc se objevily další komplikace jako cukrovka a bolesti kloubů,“ řekla Marie, která měří 160 centimetrů, vážila 137 kilogramů a měla velikost oblečení 60. 

„Svůj BMI index jsem měla na nejvyšší stupeň obezity. Mnohokrát v životě jsem držela různé diety, ale vždycky jsem bojovala s jo-jo efektem. Pak když u mě propuknul diabetes II. typu, tak jsem si musela píchat inzulín,“ popisuje Marie boj s nadváhou. 

Vnučku Terezu nechtěla gynekoložka vyšetřit

Kila navíc trápila i Mariinu vnučku Terezu. Té jednou gynekoložka řekla, že jí nevyšetří, protože by pod ní prasklo lehátko. Dívce bylo 16 let, když se rozhodla podstoupit operaci žaludku. Pediatrička jí však odmítla doporučení podepsat, a tak operaci musel schválit revizní lékař.

Úspěšná operace vnučky nakonec přesvědčila i paní Marii, která předtím váhala dva roky. Během operace byl paní Marii zmenšen žaludek a napojen na tenké střevo. A hned poté začala kila klesat.

Video  Nicole Lewis váží 317, přesto se dále přejídá.  - Youtube.com
Video se připravuje ...

Marie: Na třídním srazu jsem za hvězdu

„Nejvíce je nadšená z toho, že se zbavila cukrovky a píchání inzulínu. Nedržím žádnou zvláštní dietu. Co se změnilo, je, že teď jím menší porce 6x denně. Hlad přitom vůbec nemám a nemám ani pocit, že bych nějak strádala,“ dodává žena, která sama říká, že má teď větší radost ze života.

„Těší mě také to, že se můžu víc hýbat, chodit na procházky s pejskem a že se můžu lépe oblékat. Z velikosti 58 až 60 jsem se dostala na číslo 42. Letos jsem díky úspěšné operaci mohla hrdě vyrazit na třídní sraz a nebát se, že budu terčem posměchu. Byla jsem za hvězdu,“ směje se Marie s tím, že má zase pocit, že má něco před sebou.

Češi dohání v nadváze Američany. Začíná to u dětí

Tvrzení, že Američané jsou proti Čechům tlustí, se stává mýtem. Z dat WHO pro rok 2017 vyplývá, že v České republice je procento obézních srovnatelné s Massachusetts nebo Connecticutem, a je dokonce vyšší než v New Yorku, Montaně, Utahu, Kalifornii nebo Coloradu. Ze států Evropské unie se před Česko dostaly pouze Malta, Velká Británie, Maďarsko a Litva.

Zdvojnásobení počtu obézních dětí za posledních 20 let je jedním z důvodů, proč dochází k nárůstu obezity v Česku. Příčinou obezity je u více než 90 procent pacientů nerovnováha mezi příjmem a výdejem energie, na kterých se podílí stravovací zvyklosti v rodině, psychický stav, stres a denní režim. Svou roli hraje také dědičnost. Pouze u jednoho procenta je příčinou obezity jiné onemocnění, na vině mohou být též léky.

V souvislosti s obezitou je třeba brát v úvahu nejen fyzickou, ale též psychickou stránku, varují lékaři. Obezita je totiž velmi často spojena se sociálním stigmatem, tedy s odlišností jedince od sociální skupiny. Tímto tématem se zabýval např. průzkum ve Velké Británii, který ukázal, že během života se cítilo stigmatizováno a negativně hodnoceno 88 procent obézních. Výsledkem mohou být pocity méněcennosti a deprese zmenšující úspěšnost léčby.

Operaci hradí pojišťovny, lidé o ní často nevědí

V léčbě obezity přitom dochází k výraznému rozvoji chirurgických operací, tzv. bariatrie. Podle lékařů je však toto řešení v Česku málo využíváno a ročně se jich provede přibližně tisíc. K rozšíření povědomí o operaci by mohli přitom přispět sami praktičtí lékaři.

„Praktičtí lékaři hrají v boji s obezitou významnou roli. Z dostupných průzkumů přitom vyplývá, že na pacienty s obezitou nahlížejí často negativně,“ říká Michaela Kilevníková, praktická lékařka z Turnova. „Velký význam je potřeba klást na vytvoření důvěrného vztahu mezi lékařem a pacientem. Ten je nedílnou součástí komplexního procesu v boji s nadváhou a obezitou. Zároveň je nezbytně nutné se zaměřit na to, aby se bariatrické výkony dostaly do povědomí lékařů i široké veřejnosti,“ dodává doktorka, jejíž pacienti mají s operací velmi dobré zkušenosti.

„Jedná se nejen o zmírnění zdravotních komplikací, jako je například cukrovka nebo vysoký krevní tlak, ale zároveň jde i o velké změny v psychice pacientů. Díky zhubnutí desítek kilogramů se cítí lépe fyzicky i psychicky, jsou pohyblivější a zároveň všichni kvitují pozitivní kosmetický efekt,“ zmiňuje Kilevníková.

Pokud se chcete dozvědět více, zamiřte na stránky www.mojelecbaobezity.cz Tam najdete i seznam pracovišť, na nichž operace hrazené pojišťovnou provádí.

Video  Lékařka o obezitě: Tlustí Češi často marodí, hrozí jim cukrovka i rakovina  - David Budai, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině