Inspirace na snídani, oběd i večeři! Nový vzorový jídelníček podle Petra Havlíčka
-
S novým rokem se sluší shodit nějaké to kilo, a pokud hledáte inspiraci, jak na to, vyzkoušejte pestré recepty podle výživového experta Petra Havlíčka. V tištěném Blesku dnes najdete vzorový jídelníček na dalších deset dnů. Obsahuje vždy tři hlavní jídla a doporučení, jak v dietě vytrvat. Malou ochutnávku najdete i tady.
- 1.
Snídaně: Bageta s tvarohovou pomazánkou
Sklenice vlažné vody se lžičkou medu a šťávou z poloviny citronu
Celozrnná bageta (60 g, nejlépe žitná – chlebánek) s pomazánkou ze 100 g polotučného tvarohu, 50 g lučiny, 1 nastrouhané mrkve, trochy česneku a pepře.
Dezert: 1 malá hruška
Energie: 521 kcal
- 2.
Oběd: Vepřové zapečené s brambory
Potřebujete: 110 g libové vepřové pečeně, 3 malé oloupané brambory, 1 malou cibuli, 100 ml smetany na vaření – 10 % tuku, sůl, pepř, kmín, trošku sádla na vymazání pekáčku. K opodávání: kysanou zeleninu s dvěma lžičkami olivového oleje.
Postup: Troubu předehřejeme na 180 °C. Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky o tloušťce cca 0,5 – 1 cm a propláchneme. Oloupanou cibuli nakrájíme na tenké plátky. Vepřovou pečeni omyjeme, osušíme, lehce naklepeme okořeníme. Pekáček vhodné velikosti lehce vymažeme sádlem.
Do pekáčku nejdříve rozložíme brambory, pak cibuli nakonec plátky masa. Zalijeme smetanou na vaření, přikryjeme alobalem dáme péci při 180 °C . Po cca 40 – 50 minutách pečení odstraníme alobal, zmírníme teplotu na 160 °C a ještě 15 minut dopékáme. Podáváme s tepelně nezpracovanou kvašenou zeleninou s 2 lžičkami olivového oleje.
Dezert: mandarinka
Energie: 601 kcal
- 3.
Večeře: Těstoviny s krevetami
45 g tarhoni (těstovinová rýže) uvaříme a smícháme se zeleninovou směsí (cca 70 – 100 g, klidně mraženou) lehce prohřátou na lžičce přepuštěného másla, přidáme 110 g krevet orestovaných na lžičce panenského olivového oleje.
Dezert: 20 g mandlí (předem namočených)
Energie: 520 Kcal