Lékaři v boji s dětskou obezitou razí „pudinkovou daň“. Na dorty i sušenky
Lékaři a dietologové se rozhodli zahájit boj s obezitou. Tlačí na britskou vládu, aby přijala jejich „pudinkovou daň“, pod kterou bude spadat většina sladkostí jako dorty, sušenky, čokolády a další zákusky. Britové podle odborníků mají nesmírně rádi sladké a tím jen „přikrmují“ růst obezity v zemi, uvedl deník The Telegraph.
Britové podle nutričních expertů z agentury Public Health England (PHE) čelí krizi. Jejich poslední průzkum zjistil, že běžné dítě zkonzumuje do 10. roku života množství cukru odpovídající 18 letům. Odborníci se proto obrátili na potravinářské společnosti s tím, aby snížily cukr ve svých výrobcích. Jejich snaha ale nevyšla a počet gramů cukru například v pudincích ještě stoupl.
„Cukrová daň“ platí už od loňska
Alison Tedstoneová, lékařka z PHE, apeluje na vládu, aby zakročila. „Pudinková daň“ je podle ní nutností a řešením, jak situaci zlepšit. Fungovat by měla stejně jako „cukrová“ daň, která začala platit v dubnu loňského roku a která se týká množství cukru v nealkoholických nápojích.
Společnost, která vyrábí sladkosti, jejichž obsah cukru přesahuje maximální stanovenou hodnotu, z nich bude platit daň. Ta se promítne i do ceny. Potravinářský průmysl má čas do roku 2020, do té doby by měl zvládnout snížit počet cukru ve sladkostech o pětinu.
Opatření se týká především cereálií, jogurtů, dortů, koláčů, sladkostí, čokolád, zmrzliny a sladkých pomazánek. „Naši žádost jsme představili už loni, ale místo poklesu o pět procent, který jsme žádali, jsme dosáhli jen dvouprocentního snížení cukru. U pudinků, čokolád a sušenek jsme neuspěli vůbec,“ uvedla Tedstoneová a dodala, že pudinky zesládly.
Menší plátek pizzy na talíři
Minulý týden PHE zveřejnila nové kalorické hodnoty pro hotovky, které prodávají supermarkety nebo restaurace rychlého občerstvení. „Porce se navíc dělají větší a větší a podle našich výzkumů lidé snědí, co mají na talíři. Když dostanou o něco menší plátek pizzy, ani to nezaznamenají,“ domnívá se Tedstoneová, upozornila však, že celý plán boje s cukrem je teprve v rané fázi.
„Jsme teprve v počátku, plán musíme nastavit tak, aby pro lidi bylo snadné rozhodnout se pro zdravější variantu,“ oznámila ředitelka resortu zdravotnictví Sally Daviesová. Kampaň na snížení obsahu cukru ve sladkostech podporují i televizní a rozhlasové stanice, které propagují rýžové pudinky, nesladké jogurty a další potraviny.
138 kilo cukru za 10 let a tisíce obézních dětí
Statistiky, které experti předložili, ukazují, že každé průměrné dítě denně sní o osm kostek cukru více, než je v normě. Světová ministerstva zdravotnictví se shodují na tom, že děti ve věku 4 až 10 let by za den měly zkonzumovat pět, maximálně šest kostek cukru, to je něco mezi 19 až 24 gramy. Průzkumy ale prokázaly, že děti během dne přijmou více než 52 gramů cukru.
To znamená, že běžné dítě za rok sní o 2800 kostek cukru navíc, v 10. roce života to tvoří 138 kilo cukru. To je množství, které by měl člověk sníst za 18 let. Každé dvacáté dítě ve věku 10–11 let je obézní. Každé třetí dítě je ohrožení, že základní školu dokončí s nadváhou.
Obézní děti si většinou svou váhu uchovají i v dospělosti, v minulosti byla obezita záležitostí jen dospělých, dnes v této kategorii vedou děti. Statistiky z května 2018 uvádějí, že v britských školách je přes 22 tisíc obézních dětí ve věku 11 let. Roste u nich riziko srdeční choroby, rakoviny a cukrovky 2. typu.
Kdyby se hybala prasata nebudou bachrata!!😂😂😂