Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nejtlustší chlapec (12) světa, který vážil 200 kg: Zhubl téměř polovinu své váhy a visí na něm kůže

Autor: shp - 
28. prosince 2018
22:50

Dostalo se mu nelichotivému titulu, který by nechtěl získat nikdo. Lidé mu začali říkat, že je nejtěžším chlapcem na světě. Indonésan Arya Permana (12) vážil ještě před rokem a půl necelých 200 kilogramů. Všichni se báli, že ho jeho morbidní obezita zabije. Naštěstí mu lékaři naordinovali dietu, po které se mu podařilo shodit téměř polovinu své váhy.

Při narození vážil normálních 2,26 kilogramu. Na svět přitom přišel přirozenou cestou a nic nenasvědčovalo tomu, že bude mít problémy s váhou. Už ve dvou letech však začal Arya extrémně nabírat na váze a jeho rodičům z jeho zdravotního stavu začaly naskakovat vrásky.

V 11 letech vážil děsivých 200 kilogramů a nedokázal se sám pohybovat. Většinu času trávil v bazénku, kde se ochlazoval. V tomto nízkém věku jedl dvojnásobek toho, co dospělý člověk a hrozilo mu, že zemře. Maminka Rokayah Somantri (37) a tatínek Ade Somantri (47) se proto rozhodli jednat.

Vyhledali pomoc lékařů, kteří chlapci podvázali žaludek a naordinovali mu dietu, která mu pomohla docílit toho, že zhubl téměř polovinu své hmotnosti. Nyní váží 102, a dokonce hraje fotbal. „Jsem teď šťastný, mohu chodit. Stejně tak si můžu hrát. Stal jsem se hbitějším než kdykoliv předtím. Rád tak hraji fotbal,“ prohlásil Arya.

Ujdu s přáteli 5 km a každé odpoledne s nimi také hraji fotbal. Chci se stát profesionálním fotbalistou. Můj nejoblíbenější klub je Liverpool a mým nejoblíbenějším hráčem je Roberto Firmino. Chci hrát jako on,“ dodává chlapec, který nyní vypadá mnohem zdravěji. Chce však hubnout dál a vážit 64 kilo.

Nedáváme mu žádné zakázané jídlo. Nemá dovoleno jíst sladkosti a pít sladké limonády. Má striktně zakázaný cukr. Arya je nyní hodně čilý a hraje si s kamarády. Chodí s nimi dokonce na procházky,“ říká hrdý otec Ade, který doufá, že jeho syn ještě zhubne. Chlapci však nyní na těle visí kůže, kterou bude potřeba chirurgicky odoperovat. 

Zobrazit celou diskusi