Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Babiš urážel Fialu i manželku Stanjury. Po hádkách schválila Sněmovna rozpočet 2024, na tahu Pavel

  • Video se připravuje ...
    Autor: ČTK,amb,simao - 
    Aktualizováno -
    30. 11. 2023
    08:20
    29. 11. 2023
    06:55

    Sněmovna ve středu schválila vládní návrh státního rozpočtu na rok 2024 se schodkem 252 miliard korun, meziročně o 43 miliard korun nižším. „Lžete úplně stejně jako Kalousek,“ útočil Andrej Babiš (ANO) na premiéra Petra Fialu (ODS), kritizoval však i ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS) - a to dokonce i slovy o jeho manželce. Babiš mínil údajné tunelování, což nenachal Stanjura bez po všimnutí a po Babišovi "vystartoval". Fiala naopak vytýkal předchozím vládám ANO, že po sobě nechaly tragicky nepřipravenou zemi. Fiala míní, že s Babišovou vládou v čele se Česko řítilo do problémů, vlastní kabinet hájil s tím, že sliby plní a situaci postupně napravuje. Prezident Pavel chce o rozpočtu na příští rok nejprve hovořit se svými poradci a ekonomickými odborníky, o svém postoji se rozhodne až poté, uvedl během návštěvy Itálie.

  • 1.Schillerová tasila ostrov sebevrahů

    • Návrh rozpočtu na rok 2024 předpokládá meziroční snížení schodku o 43 miliard na 252 miliard korun.
    • Jde o třetí státní rozpočet, který prosadila koaliční vláda premiéra Petra Fialy (ODS). Plánované příjmy se proti letošku zvýší o 12 miliard na 1,94 bilionu korun. Plánované výdaje mají naopak klesnout o 31 miliard na 2,19 bilionu korun.
    • „Lžete úplně stejně jako Kalousek,“ kritizoval premiéra Fialu jeho předchůdce Andrej Babiš (ANO). Vládu označoval za šílenou. Právě kolem Babišových výpadů situace ve Sněmovně pořádně zhoustnula.
    • Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) by byl schodek v případě vlády ANO až o 200 miliard vyšší. Exministryně Alena Schillerová (ANO) ho označila za jednotku arogance.
    • „Pan ministr financí lže jak premiér Fiala. To už je jednotka lhaní. A vy jste nám tady mohl vyprávět jako elektrotechnik o tom, jak se tuneluje rozpočet Opavy přes vaši manželku,“ udeřil na Stanjuru Babiš, který po přestávce dodal: „Pan Stanjura mě tady chtěl fyzicky napadnout asi venku. Já jsem citoval samozřejmě média za jeho působení v Opavě.“ „
    • „To, že je to 250 miliard korun, mi žádnou radost nedělá,“ řekl Blesk Zprávám Jan Skopeček (ODS), který by byl pro ještě nižší číslo.
    • Pro rozpočet hlasovalo 98 poslanců vládní koalice, ke kterým se přidal i nezařazený Ivo Vondrák, zvolený původně za opoziční hnutí ANO. Opoziční poslanci hlasovali proti. Celkem bylo přihlášeno 181 poslanců.
    • Prezident Pavel chce o rozpočtu nejdřív hovořit s poradci, až poté rozhodne o svém postoji.
    • Poslance čekala po vyhrocené debatě stovka hlasování o poslaneckých požadavcích na přesuny peněz uvnitř rozpočtu v celkovém objemu přes 200 miliard korun.
    • Poslanci schválili 13 přesunů uvnitř rozpočtu v celkovém objemu 2,7 miliardy korun. Přidali například 1,1 miliardy korun na podporu vodního hospodářství. Opozice se svými návrhy na přesuny peněz neuspěla.

    „Velikost schodku bude bezkonkurenčně nejhorším nekrizovým rozpočtem v novodobých dějinách naší země,“ uvedla ve Sněmovně Alena Schillerová (ANO). „Je to děravá účetní bilance ostrova sebevrahů, který řídí od reality odtržení šamani přesvědčení o své vyvolenosti porazit neexistujícího démona státního bankrotu, a to za jakoukoliv cenu,“ dodala s tím, že vláda podle ní neplní sliby. 

    Kritizovala vládní představitele, hájící rozpočet, za to, že podle nich je vše zalité sluncem, ale realita je jiná. V samotném závěru rozpravy ke schvalování rozpočtu 2024 však byla atmosféra vlivem vystoupení členů ANO ve Sněmovně pořádně vypjatá.

    Postaral se o to především Andrej Babiš (ANO), který se po urážkách směrem k Petru Fialovi navezl nevybíravě do ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) a zmínil přitom i jeho manželku.

  • 2.Babiš vytáhl i Stanjurovu manželku

    Babiš kritizoval Stanjuru v samotném závěru rozpravy. A vzbudilo to ve Sněmovně honě emocí a zlé krve. „Pan ministr financí lže jak premiér Fiala. To už je jednotka lhaní. A vy jste nám tady mohl vyprávět jako elektrotechnik o tom, jak se tuneluje rozpočet Opavy přes vaši manželku. To jste tady mohl vyprávět,“ tvrdil Babiš.

    Slova o manželce Stanjuru „rozpálila“ a vyrazil proti Babišovi vyříkat si to z očí do očí. Expremiéra se dle všeho i dotknul. Střet z lavic zvedl další poslance, které politiky obklopili.

    Po pauze Babiš vystoupil opět. „Já bych se chtěl vyjádřit, protože pan Stanjura mě tady chtěl fyzicky napadnout asi venku. Já jsem citoval samozřejmě média za jeho působení v Opavě. A pokud samozřejmě se ho to dotklo a není pravda, že tam dělal kšefty v Opavě přes firmu, kde byla jeho manželka, tak se omlouvám. Na druhé straně vy deset let urážíte moji rodinu, zneužili jste mého syna, útočili jste, objednané trestní stíhání a tak dále,“ pokračoval Babiš, načež se ozvalo bušení poslanců do lavic. 

    „No, můžete bouchat kolik chcete. Takže buďte rád, že jsem se omluvil. Jenom za citaci z médií. Vždyť vy v Opavě se nemůžete ani ukázat. A vy tady na mě chcete fyzicky útočit? Jo? Když já mluvím, dovolil jsem si říct, že vaše manželka byla v opavské firmě, když vy jste byl primátor? To je tak strašné? A co jste říkali vy o mojí rodině? O mojích dětech? Jak jste mě uráželi. A já jsem to toleroval, ani jsem vás nežaloval. Takže mi dejte radši pokoj. Zatím jsem v klidu,“ dodal Babiš.

    Jurečka: Sprostě a lživě obvinil Stanjuru a jeho manželku

    Kritizoval jej za to přímo od pultíku sněmovní nestor Marek Benda (ODS). „Jestli tedy opravdu pan předseda Babiš toto bere jako omluvu v situaci, kdy se vymluví na noviny, kdy to tady řekl, já jsem to poslouchal. Nic necitoval, mluvil sám. A začne zase fňukat sám nad sebou. Nezlobte se na mě, pane expremiére, to nebylo příliš odvážné,“ uvedl Benda.

    Babiš to schytal i na síti od vicepremiéra Mariana Jurečky (KDU-ČSL). „Dnes ve Sněmovně to Andrej Babiš hrubě přehnal, následně se ani neuměl postavit a férově se omluvit Z. Stanjurovi a jeho manželce. Pak se trapně schovával za to, že údajně něco citoval. Osobně jsem ho slyšel, nic necitoval, sprostě lživě obvinil, jak to udělal už mnohokrát!“ uvedl Jurečka a dodal: „Smutné je, že ani nikdo z jeho poslanců Hnutí ANO nejsou schopni jejich šéfovi říci, že toto bylo hrubě za hranou slušného chování“.

  • 3.Fiala: Sliby plníme a máme výsledky

    Premiér Petr Fiala (ODS) ve svém sněmovním projevu zopakoval, že veřejné finance vláda nepřevzala v dobrém stavu. Deficit je podle něj „důsledkem chaotického vládnutí a uplácení voličů“ předchozí vlády.

    „Hospodaření České republiky tak, jak se tady vytvořilo za předcházejících vlád, bylo naprosto neudržitelné. A to není žádná nadsázka, to je lehce doložitelné čísly (...) Česká republika se řítila do problémů a řítila se také plnou rychlostí směrem k dluhové brzdě, která by podstatně omezila jakoukoliv budoucí vládu,“ uvedl. 

    „Náš stát byl po osmi letech vládnutí předcházejících vlád tragicky nepřipravený, absolutně nepřipravený, nebyl připravený ani na dobré počasí, ani na období klidu, ani na období další ekonomické konjunktury. Ale nic z toho nepřišlo. Místo toho přišly takové bouře, jako byl covid, válka na Ukrajině nebo energetická krize. A v těchto věcech se ta nepřipravenost státu, to, jakým způsobem se tady před nástupem mé vlády vládlo, tak tam se naplno projevila ta špatná kondice státu,“ pokračoval Fiala.

    „Po dvou letech, co je naše vláda ve funkci, můžu říct a ukázat na konkrétních číslech, že sliby plníme a máme konkrétní výsledky,“ sdělil premiér. V příštím roce se podle něj po přijetí konsolidačního balíčku sníží deficit veřejných financí na 2,2 % HDP. Připomněl, že vláda Andreje Babiše (ANO) měla deficit kolem 5 % HDP. „Poprvé klesnou celkové výdaje státu od roku 2016,“ řekl. 

    Video  Sněmovna schválila rozpočet 2024: Sliby plníme, tvrdil Fiala  - PSP ČR
    Video se připravuje ...

  • 4.S odbory jednáme neustále, tvrdil Fiala

    Premiér Fiala také během obhajoby kroků vlády a návrhu rozpočtu řekl, že vládní politici naslouchali při škrtech i protihlasům. 

    „Co nebylo přenesitelné do praxe, co jsme nemohli využít, byla doporučení opozičních politiků. Myslím, že nápady, které vycházejí z principů, že se mají zkombinovat nižší daně, vyšší výdaje a zároveň dosáhnout nižšího deficititu, to jsou doporučení, která připomínají hledání bájného perpetua mobile a rozhodně to nemá nic společného s reálnou rozpočtovou politikou,“ uvedl Fiala. 

    „Slyšeli jsme spoustu strašení o tom, jak škrtáme a jak to bude mít dopady na ty, kteří do potřebují, jak naše opatření jsou asociální a tak dále, jak se to třeba dotkne penzistů a že už za naší vlády penze neporostou a nebudou se dále valorizovat. Ale to není prostě pravda,“ postěžoval si Fiala.

    Fiala promluvil rovněž o školství, propíraném i kvůli pondělní stávce. „Ve srovnání s posledním rokem Andreje Babiše je narůst ve školství více než 30 miliard korun,“ uvedl. „Naše vláda do školství peníze dává, zvyšujeme je, je to naše priorita, zajišťujeme kvalitní platy, ale prostě beze změn to nepůjde,“ poznamenal Fiala.

    Tvrdil přitom, že jednání s odbory, které v pondělní uskutečnily rozsáhlou stávku a protesty (nejen) v Praze, probíhají. „Neustále probíhají jednání s odborovými organizacemi v jednotlivých resortech, třeba Ministerstvo školství jednalo se školskými odbory od května od nástupu pana ministra Beka sedmkrát,“ uvedl Fiala a odmítal, že by se s odbory nejednalo.

    Uvedl, že do školství jde stále více peněz než třeba na ministerstvo kultury. Za to ho však na X kritizoval politolog Lukáš Jelínek. 

  • 5.Babiš: Nevěřte premiérovi. Vláda je úplně šílená

    Na sněmovním plénu se do Fialy tradičně pustil zostra expremiér a šéf ANO Babiš. „Tahle vláda je úplně šílená a hlavně v tom, jak oni brutálně lžou,“ tvrdil mimo jiné.

    Nevěřte panu premiérovi! Pan premiér ani neví, co povídá. On je politolog, on možná věří těmhle věcem, které tady přednáší (...) Tato vláda je nejhorší vláda od revoluce... Nejhorší! Není pravda - to je první lež - že nepřevzali finance v dobrém stavu. My jsme vám předali naši zemi v excelentním stavu,“ tvrdil Babiš.

    „My jsme zlepšovali život lidem, my jsme předběhli životní úrovní i Itálii, Španělsko. My jsme dneska nejhorší, jsme v recesi, největší pokles reálných mezd. Vy tuhle zemi totálně ničíte. A tady, co jste povídal, je absolutně neuvěřitelné,“ kritizoval Babiš vládu i samotného Fialu.

    Babiš odmítal Fialova slova o tom, že vláda šetří i u sebe. „Vždyť jenom utrácejí. Pekarová lítá do Tchaj-wanu za 8 milionů, v Kyjevě utrácí peníze. Proč? Proč? Tady mají sedět na zadku! A choďte na to náměstí! Bez toho, že tam budete mít ochranku a své členy vaší šílené pětikoalice. Zkuste to, uvidíte, co vám lidi řeknou. Takže vy vyvoláváte pocit viny. Lžete! Lžete úplně stejně jako Kalousek. To je nejlepší lhář ve všem. Posílal složenky a potom sám navyšoval dluh,“ pokračoval Babiš.

    Pekarová: Za hlavního spojence měl Orbána

    Předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na Babišova slova zareagovala na sociální síti X.

    „Andrej Babiš dnes na plénu Sněmovny kritizoval mou cestu na Ukrajinu. Vůbec se nedivím. Bezpečnost ČR je mu ukradená. Záleží mu pouze na tom, aby vydělával na občanech a za hlavního spojence měl v zahraničí Viktora Orbána. To je politika, kterou já dělat opravdu nebudu,“ vzkázala Pekarová.

  • 6.Pane premiére, předejte to, jste unavený

    Exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) vzpomínal Babiš ve Sněmovně opakovaně. „Celá vaše strategie je stále strašit lidi, tak jak to dělal Kalousek a potom nasekal ty dluhy. U vás je to úplně stejné,“ vytýkal premiérovi.

    Fialovi vytkl porušování předvolebních slibů. A navyšování daní. „ Říkáte, že plníte sliby. Fakt? Vždyť ti lidé si z toho dělají srandu. Ze mě si dělají srandu, jak mluvím. Já s tím nemám problém, já se tím bavím. Ale z vás si dělají srandu, co jste říkal před volbami, jak jste lhal. Vždyť jste říkal, že nebudete navyšovat ty daně, vždyť jste tomu Korantengovi odpověděl - tečka, nebudu navyšovat daně, tečka, tečka, tečka,“ dodal emotivně Babiš a Fialu vyzval: „Pane premiére, jste unavenej. Jste unavenej. Já vám doporučuju, abyste to předal, choďte dělat toho evropského komisaře (...) Já myslím, že vám by to slušelo, šel tam i Špidla. Předejte to. Neumíte to, nemáte na to a jenom lžete a vystrašíte lidi. Předejte to. Čím dřív, tím líp pro naši zemi.“

    Video  Hádky o rozpočet 2024: Lžete úpně stejně jako Kalousek, šil Babiš do Fialy  - PSP ČR
    Video se připravuje ...

  • 7.Sázka o slávistickou kravatu

    Středeční debata ve Sněmovně byla přitom plná nejrůznějších narážek a střetů i mezi dalšími poslanci vládní pětikoalice a opozicí. „Už se těším, až tady bude pobíhat v dresu pan poslanec Patrik Nacher,“ říkal ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Následně vyšlo najevo, že se Nacher vsadil s poslancem Jiřím Havránkem (ODS) o výši deficitu. 

    „Sázka nebyla o dres, ale o kravatu s vaším kolegou Havránkem. Myslím si, že slávistickou kravatu bude nosit on, protože na tom trvám, že ten deficit letošního rozpočtu nebude 295 miliard tak, jak jste ho schválili. Bude to přes tři sta,“ uvedl Nacher.

    Vládní politici podle něj čarují s čísly. „Jste takový David Copperfield toho rozpočtu, aby se to na oko drželo. I přes tato kouzla myslím, že to přes tři sta miliard bude a já tu sázku vyhraju,“ míní Nacher. 

    „Nejsou to žádné čáry, žádný David Copperfield, je to normální rozpočtová politika, pane poslanče Nachere,“ reagoval Stanjura. 

    Skopeček: Není to na oslavu

    „Já se netajím tím, že v diskusích, které v koalici probíhaly, kdy se debatovalo o čísle mezi 210 - 300 miliardami, jsem byl na tom minimálním bodě, na částce 210 miliard korun. To, že je to 250 miliard korun, mi žádnou radost nedělá,“ řekl Blesk Zprávám místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS).

    „Není to na oslavu, ale na straně druhé je potřeba zdůraznit ten pozitivní trend, že deficit rozpočtu klesá, a co je pro mě důležité, že v tom návrhu na příští rok klesají po dlouhých deseti letech výdaje,“ dodal. 

  • 8.Pavel si dá na čas?

    Po sněmovním schválení dostane návrh státního rozpočtu k podpisu prezident Petr Pavel. Senát se rozpočtovými záležitostmi nezabývá.

    Pavel během návštěvy Itálie uvedl, že ho bude zajímat, do jaké míry rozpočet reaguje na priority vlády i zda bere v potaz situaci těch, na které nejvíc dopadnou například opatření vládního úsporného balíčku.

    „Podle toho se rozhodnu, jak s rozpočtem dál,“ vzkázal z Itálie Pavel. „Nejprve bych chtěl znát odpovědi na otázky, které jsem měl, i na to, co se objevovalo v posledních dnech. To jsou nejen problémy spojené s platovým ohodnocením lékařů, ale například i ceny energií především pro podniky, které by mohly výrazně omezit konkurenceschopnost naší ekonomiky,“ řekl prezident.

    Ceny energií jsou podle hlavy státu jedním z výrazných faktorů, které mají vliv na příliv nových investic do České republiky. „I z tohoto pohledu bychom se na ceny energií měli dívat a rozpočet by na to určitě měl reagovat,“ konstatoval prezident. „Je nepochybné, že ceny energií, pokud by byly v úrovni, v jaké jsou teď, tak naše firmy výrazně znevýhodňují,“ doplnil.

pavel barták ( 9. prosince 2023 16:20 )

Pane, kecáte hloupě. Zavist je mrcha, že jo !

pindal ( 4. prosince 2023 19:12 )

Že Babiš potřebuje,aby se fronta přesunula k nám?Žasnu,že někdo takhle uvažuje.Nemá ty miliony pro sebe,ale pro lidi i pro stát,sám toho moc nepotřebuje,to ví moc dobře.Nepotřebuje ani poslouchat tyto výlevy.

pindal ( 4. prosince 2023 18:56 )

No vidíš a přes to,na něho nikdo nemá. 😁

Staroduchodce ( 1. prosince 2023 17:39 )

Za citování médií si z něj nebudou tahat prachy.. 🙂

yokky ( 1. prosince 2023 16:10 )

😂😂😂😂­😂😂👎👎👎👎­👎👎👎👎👎👎­👎💩💩💩💩💩­💩💩💩🆒🆒🆒­🆒🆒🆒

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa