Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Fiala a Bartoš zkusí potopit Babišovu vládu: S hlasováním čekají na odjezd Rusů

Aktualizováno -
12. května 2021
12:32
Autor: ČTK, simao - 
12. května 2021
11:45

Opoziční koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů a Starostů nashromáždily dostatek podpisů k vyvolání hlasování o nedůvěře vládě. Součástí dohody mezi koalicemi Spolu a Pirátů a STAN je to, že se schůze Sněmovny k hlasování o nedůvěře vládě uskuteční na začátku června. Začátek června opoziční politici zvolili kvůli tomu, že čekají na odjezd ruských diplomatů z ambasády v Praze.

Ke svolání schůze je třeba 50 podpisů. Spolu má 40 poslanců, kluby Pirátů a STAN dohromady čítají 28 zákonodárců.

Piráti a STAN původně podpisy připojit nechtěli, byli spíše pro rozpuštění Sněmovny a vyhlášení předčasných voleb. Zdůvodňovali to zejména aktuální diplomatickou roztržkou s Ruskem a tím, že do konce května mají Česko opustit další pracovníci ruské ambasády. Koalice ale minulý týden oznámila, že nezískala potřebnou podporu tak, aby se volby uskutečnily do konce léta.

Co opozice potřebuje

» Pro vyslovení nedůvěry vládě je nutné, aby jej podpořila nadpoloviční většina všech poslanců, tedy minimálně 101 zákonodárců.

» Pro rozpuštění Sněmovny a vypsání předčasných voleb by bylo zapotřebí nejméně 120 poslanců.

Babiš nechápe

Premiér Babiš nechápe, proč by měla Sněmovna hlasovat o nedůvěře vládě pět měsíců před volbami. Kabinet zvládá pandemii a postupně se rozvolňuje, řekl.

„O vyvolání hlasování o nedůvěře se mluví stále. Nechápu, proč by mělo být vyvoláno, když máme pět měsíců do voleb, vláda zvládá očkování a pandemii, postupně rozvolňujeme a vrací se to do normálu,“ řekl Babiš při dnešním položení základního kamene nových pavilonů IKEM.

 

Později doplnil, že kabinet se musí soustředit na očkování proti covidu-19, ale i na způsoby testování a úpravu cestování do zahraničí s ohledem na pandemii. „Nevím, co tím opozice sleduje, protože zkrátka pokud bude vyslovena nedůvěra, tak to zkomplikuje naši práci a destabilizuje situaci. Nevidím v tom zkrátka žádný smysl,“ vzkázal Babiš.

Video  Fiala: Vláda nezvládá a škodí, Babiš má obrovský střet zájmů. Chceme vyslovění nedůvěry  - PSP ČR/Facebook Spolu
Video se připravuje ...

Boj s pandemií nezvládli, míní opozice

Opoziční představitelé však s premiérovými slovy nesouhlasí. „Schůze k vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše bude svolána na základě společného postupu koalice Spolu a koalice Pirátů a Starostů, kteří přidají svoje podpisy k naší žádosti. Součástí naší dohody je to, že odevzdání podpisů na svolání schůze a samotná schůze k nedůvěře proběhne na začátku června,“ řekl šéf ODS Petr Fiala.

Podle Fialy vláda nezvládla boj s koronavirovou pandemií. Česko patří k zemím s nejvyšším počtem obětí na milion obyvatel, mělo nejdéle zavřené školy a spousta podnikatelů nedostala potřebnou podporu pro udržení provozu, přestože byl rozvrácen státní rozpočet, míní předseda ODS. Uvedl také, že vláda nebyla schopná zajistit silnou mezinárodní solidaritu v diplomatické roztržce s Ruskem.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš poznamenal, že je zásadní překonat i z pohledu zahraničí diplomatickou krizi. Považuje za nutné dokončit proces stanovení maximálního počtu pracovníků na ruském velvyslanectví v Praze.

Hamáček: Týdny dohadů a svalnatých vyjádření

Vicepremiér a předseda vládní ČSSD Jan Hamáček dal rozhodnutí opozičních koalic do vztahu k diplomatické roztržce s Ruskem. „Po týdnech dohadů a svalnatých vyjádření se opozici konečně podařilo najít 50 podpisů. Současně plánují hlasování až po odchodu ruských diplomatů, tedy poté, co tato vláda dokončí nejúspěšnější bezpečnostní operaci v novodobých dějinách. A pak pravděpodobně plánují tuto vládu odvolat. Obrázek ať si udělá každý sám,“ napsal ČTK.

Naopak šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová děkovala koalici Pirátů a STAN, že se k plánu na vyvolání schůze o nedůvěře vládě přidala. „

“Téměř každý den dává tato vláda důvod k vyslovení nedůvěry. V situaci, kdy se zodpovídá Poslanecké sněmovně to vnímáme jako opoziční ústavní povinnost. A na to nikdy nerezignujeme,„ vzkázala Pekarová Adamová.

Podpoří pád vlády i komunisté?

Koalice SPOLU a Piráti+STAN potřebují pro vyslovení nedůvěry získat podporu ještě dalších nevládních subjektů - SPD nebo komunistů. Právě ti menšinový kabinet ANO a ČSSD až do letošního jara podporovali.

SPD nikdy vládu nepodporovalo, bude hlasovat pro vyslovení nedůvěry, řekl šéf klubu Radim Fiala. Kritizoval mj. dopady protikoronavirových opatření.

„Je to jejích právo, pokud mají 50 podpisů, tak schůze s tímto bodem bude svolána,“ komentoval krok opozice pro ČTK předseda komunistů Vojtěch Filip. Hlasování podle něj posoudí výkonný výbor KSČM.

Zeman chce nechat Babiše dovládnout

Podle prezidenta Miloše Zemana by vypovězení důvěry kabinetu Poslaneckou sněmovnou způsobilo jen chaos a nestabilitu, jak řekl v dubnu v pořadu Blesk. cz S prezidentem v Lánech. Myslí si naopak, že v případě nedůvěry vládě by měl Babišův kabinet v demisi vládnout do voleb.

Video  Birke by byl vynikající ministr kultury, míní Zeman. Petříčka by odvolal  - Blesk
Video se připravuje ...

hejhej ( 16. května 2021 16:29 )

Dva hlupáci - Fiala a Bartoš slintají na post premiéra.

denisz ( 16. května 2021 03:00 )

Babiš se mi zdá už unaven tou dlouholetou dehonestaci. Ministr Havlíček, to by byl nejvhodnější nový premiér.
Rozumí fungování státu, ekonomice a hospodářství daleko
víc než Bartoš, Fiala, Rakušan, Pekarová a další. Hovoří
věcně a trpělivě. Přitom tupě neútočí na jiné politiky,
jak je zvykem. Má za sebou silnou úspěšnou stranu, co se
veřejnosti dostatečně profilovala. Ukázal se i jako velký
vlastenec pro české zájmy, když chtěl zakázku pro bojové
vozy za 52 miliard spíše poskytnout firmám v Česku. V
minulosti byl český zbrojní průmysl na vysoké úrovní.
Takové předpoklady pro vládnutí ale mladá generace
bohužel nebere. Pro ně jsou důležitější mladí političtí
soukmenovci, kterým chtějí dát šanci i s jistým rizikem.
Jsou mladí, takže ještě hodně riskují a s lehkosti dají šanci
novým mladým tvářím, i bez nutných předpokladů. Šťastná
to strana, která tyto prosté voliče získá, nemusí nic dokazovat.

denisz ( 16. května 2021 02:54 )

Opozice, Bartoš, Fiala, Rakušan, Pekarová se snaží potopit vládu už od jejich počátku a stále se jim to nedaří. I teď, pár měsíců do voleb, se snaží stále.

marmat ( 14. května 2021 23:00 )

Vy máte v palici hohej...soustrast.

marmat ( 14. května 2021 22:59 )

rednapkin: Tam to mají komplet all-inclu­sive­....ne­podce­ňujte nikoho !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa