Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pompeo po ČR navštívil sousedy, KSČM zuří. Politolog: Senátoři se chovali jak domorodci

Aktualizováno -
14. srpna 2020
13:10
Autor: Sabina Dračková, ČTK - 
14. srpna 2020
07:39

Velkou pozornost připoutala tento týden návštěva ministra zahraničí USA Mikea Pompea v Česku. Pompeo následně zamířil do Slovinska, odkud se přesunul na páteční návštěvu Rakouska, a své evropské „turné“ završí v Polsku. Politolog Lukáš Jelínek si kriticky povšiml momentu, kdy části českých senátorů dle něj chyběla dle něj větší důstojnost a chovali se prý jako domorodci, za kterými přijede někdo z civilizace. Že nebylo vše zcela růžové, o tom píše i deník Právo, podle kterého byli Američané z jednání v Česku částečně zklamaní. A do toho všeho si přisadili ještě komunisté, kteří žádají vysvětlení Pompeovy návštěvy.

Americký ministr Mike Pompeo si pro svůj proslov vybral český Senát. Největší radost z toho měl přirozeně jeho předseda Miloš Vystrčil (ODS), kterého podpořil v jeho cestě na Tchaj-wan. A nadšení neskrýval. Stejně tak i ostatní senátoři. Ti Pompea vítali i se s ním loučili potleskem vestoje jako projev souhlasu a úcty. Přes čáru už ale podle politologa Lukáše Jelínka bylo to, jak si jeho příchod i projev někteří natáčeli a fotili na své mobily.

„Mike Pompeo se rozhodl, že v Evropě veřejně vystoupí pouze na půdě českého Senátu před českými senátorkami a senátory, případně poslankyněmi a poslanci. To je jasným důkazem toho, co si Amerika o českém Senátu myslí, jak ho bere vážně a s respektem, je to pro nás pro všechny ta největší odměna,“ říkal s hrdostí v hlase po návštěvě amerického ministra Vystrčil.

Video  Spokojený předseda Senátu Miloš Vystrčil po setkání s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem. Ten mimo jiné oficiálně podpořil Vystrčila v cestě na Tchaj-wan (12. 8. 2020).  - Blesk Zprávy, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

„Není to Poslanecká sněmovna, není to Kramářova vila, není to Hrad, ale je to český Senát,“ zdůraznil na konto premiéra Andreje Babiše i prezidenta Miloše Zemana Vystrčil ohledně Pompeova projevu. Nutno dodat, že právě v Kramářově vile a na Hradě se však Pompeo přivítání dočkal také.

Podle předsedy Senátu je to zásluha předsedy senátního Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavla Fischera, velký kus práce na tom prý odvedla kancelář předsedy Senátu. „Potom je to zejména vystupování a dlouhodobé působení českého Senátu jako obhájce svobody a demokracie. To si myslím, že mělo rozhodující vliv,“ míní Vystrčil s tím, že Senát je v Česku kolébkou svobody a zárukou nezávislosti a suverenity.

Jak však v pořadu Blesku Epicentrum řekl diplomat a bývalý velvyslanec ČR ve Spojených státech amerických Michael Žantovský, podle jeho informací stáli o návštěvu hlavně Američané. Prezident Donald Trump podle něj vyslal ministra zahraničí před prezidentskými volbami do střední Evropy jako jakousi „reklamu“.

Video  Žantovský u návštěvy Pompea v Česku zmínil i Zemanův člun. Přidal výtku pro Petříčka.  - Sabina Dračková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Pompeo vzpomněl na Havla i Kuberu

Je pravdou, že americký ministr zahraničí v Senátu zvedl témata, ke kterým se mnoho českých senátorů hrdě hlásí. Několikrát ve svém projevu citoval prezidenta Václava Havla, kritizoval komunismus, jenž Česko 40 let svíral, a dotkl se i aktuálního žhavého tématu, ve kterém je právě Senát v rozporu s názorem prezidenta i vlády.

„Přeji mu hodně štěstí, Američané vás v tomto budou podporovat,“ řekl Pompeo přede všemi směrem k Vystrčilovi a jeho plánované cestě na Tchaj-wan. Zmínil také, že navazuje na plán zesnulého předchůdce Jaroslava Kubery a uvedl, že americká strana bojuje proti čínskému vlivu.

„Rusko se snaží podkopávat vaši bezpečnost, snaží se měnit vaši historii, toho jsme si všimli,“ dotkl se Pompeo sporu o umístění Koněvovy sochy, který řešila nejen Praha, ale celé Česko i Rusko. Zmínil také nebezpečí internetových dezinformačních kampaní z Ruska i Číny a důležitou roli novinářů.

Potlesk větší než ve Sněmovně pro Zemana

Pompeova návštěva v Senátu byla plná tichých i hlasitých gest. Senátoři ho přivítali vestoje a potleskem. Při státní hymně USA, která hrála po české hymně, si Pompeo, jak je americkým zvykem, položil pravou ruku na srdce na znamení úcty a vlastenectví.

Při svém projevu si Pompeo vyzkoušel i češtinu. „Dobrý den, přátelé,“ odstartoval ho a pak pokračoval v angličtině. Někteří senátoři pak využili překlad do češtiny, jiní ne a poslouchali Mikea Pompea „v originále“. Těmi byli například neúspěšný prezidentský kandidát Jiří Drahoš, místopředseda Senátu Jiří Růžička, šéf Sněmovny Radek Vondráček a předseda senátního Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavel Fischer.

Předseda horní komory Miloš Vystrčil Pompeovi pak daroval symbolický klíč od Senátu se slovy: „Dobří přátelé jsou ochotní si dát klíče od svého domu.“

Video  „Dobrý den, přátelé,“ začal svůj projev v Senátu lámanou češtinou Mike Pompeo, pak pokračoval v angličtině. Předseda horní komory Miloš Vystrčil mu daroval symbolický klíč od Senátu. S americkým ministrem se senátoři rozloučili potleskem vestoje.  - Pro Blesk Zprávy Veronika Neuwirth, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

Na konci Pompeovy návštěvy v Senátu zástupci horní komory dlouze tleskali vestoje. Kdo se však nejprve odmítl postavit ani nezatleskal, byl senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši). Nakonec se postavil i on, místo tleskání však držel v ruce mobilní telefon.

O Vystrčilově předání symbolického klíče Pompeovi na konci jeho návštěvy v Senátu zástupci horní komory tleskali vestoje. Kdo se však nejprve odmítl postavit ani nezatleskal, byl senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši). Nakonec se postavil i on, místo tleskání však držel v ruce mobilní telefon (12. 8. 2020). O Vystrčilově předání symbolického klíče Pompeovi na konci jeho návštěvy v Senátu zástupci horní komory tleskali vestoje. Kdo se však nejprve odmítl postavit ani nezatleskal, byl senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši). Nakonec se postavil i on, místo tleskání však držel v ruce mobilní telefon (12. 8. 2020). | Blesk Zprávy, Sabina Dračková, Senát PČR

Samotný potlesk v horní komoře byl mimochodem mnohem větší než ten, který například poslanci ve Sněmovně - tedy v dolní komoře Parlamentu - uštědřili prezidentu Miloši Zemanovi, když přišel loni v řijnu orodovat za rozpočet ministryně financí Aleny Schillerové.

Politologovi vadilo focení a chyběla důstojnost

Doubrava ale nebyl jediným, kdo měl neslušně během návštěvy telefon v dlaních. Mnozí ho však využili zejména k tomu, aby si Mikea Pompea sami vyfotili nebo natočili. Někteří snímali hned jeho příchod, jiní jeho proslov. Fotkami se pak chlubili na sociálních sítích. Jednu takovou sdílel senátor Jiří Drahoš (nestr.), další třeba senátorka Zdeňka Hamousová (ANO).

Z místopředsednického křesla a zezadu si Mikea Pompea několikrát fotil i Jan Horník (STAN). Slušnou dávku fotek, kterých je už tak plný internet, přidal na sociální síť i zlínský senátor Tomáš Goláň (SEN21). „Chtěl bych se s vámi podělit o nejsilnější politický zážitek v mém životě, který se poštěstí málokomu. S velkou pokorou děkuju za tuto možnost všem svým voličům,“ napsal a doplnil srdíčkem Goláň.

„Nadšení je pěkné, ale očekával bych možná trošku větší důstojnost,“ pozastavuje se nad focením politolog Lukáš Jelínek. Být zákonodárcem je stejné u nás i ve Spojených státech, zmiňuje, aby dodal: „Myslím, že vůbec nemá smysl se pasovat do role těch domorodců, kteří jsou rádi, že za nimi přijel někdo z civilizace.“

Nepřipraveni na odbornou debatu?

Politolog Jelínek také očekával, že i diskuze senátorů s Pompeem bude připravenější.

„Otázky typu – co si berete z odkazu Václava Havla – tak ono to možná působí hezky, poukázat na nejvýraznějšího českého státníka v novodobé historii, ale očekával jsem, že by třeba senátoři mohli vést s panem Pompeem seriózní debatu o krocích americké zahraniční politiky v Afghánistánu, v Lybii, na nejrůznějších žhavých místech na světě, ale zdá se, že na to čeští senátoři úplně nebyli připraveni ani odborně, ani mentálně,“ říká s trpkým úsměvem pro Blesk Zprávy Jelínek.

Politolog Jelínek mírní i nadšení předsedy Senátu Vystrčila z toho, že si Pompeo vybral k projevu Česko a Senát: „Pro něj je to jen jeden z řady protokolárních aktů. Americká strana je schopná si říct svoje nejrůznějšími způsoby a prostředky,“ říká s tím, že senátoři si spíš jen ohřáli svoji vlastní „polívčičku“ a nechali si posvětit svoji zahraniční politiku, která je někdy v rozporu s tou vládní. Vystrčilovu cestu na Tchaj-wan považuje za „projev trucu“.

Zklamání Američanů?

Že přitom nebyla návštěva Pompea v ČR jen růžová, o tom píše páteční Právo, podle kterého byla maerická delegace zklamaná.

„Těšíme se na spolupráci při dostavbě Dukovan. Pokud by tam měli mít zásadnější vliv Rusové, tak to by podkopalo nezávislost ČR,“ uvedl Pompeo a zmínil i možnost spolupráce u výstavby mobilních 5G sítí. Naopak vyzýval, aby se do těchto projektů nezapojovaly ruské a čínské firmy.

U Dukovan má zájem o dostavbu americký Westinghouse, stejně tak ale i ruský Rosatom a čínský General Nuclear Power. „Z tohoto hlediska byla návštěva zase pro Američany zklamáním. Pompeo doufal, že po podpisu květnové deklarace o bezpečnosti 5G sítí mezi Prahou a Washingtonem zakáže ČR Huawei a že dostane příslib pro Westinghouse. A to se nepodařilo,“ uvedl zdroj Práva.

Video  Vystoupení amerického ministra zahraničí Mikea Pompea V senátu  - Senát Parlamentu ČR
Video se připravuje ...

KSČM vystoupení Pompea kritizuje

Vedení KSČM, která ve Sněmovně toleruje menšinovou vládu ANO a ČSSD, nyní naopak kritizuje vystoupení Pompea při jeho návštěvě v Česku. Podle komunistů se Pompeo snaží vtáhnout Česko do obchodní války USA proti Rusku a Číně.

KSČM v pátek vyzvala premiéra Andreje Babiše (ANO), aby zveřejnil, zda vůči Pompeovi učinil nějaké sliby ohledně stavby nového jaderného bloku v Dukovanech nebo budování 5G sítí. Podle komunistů měla Pompeova návštěva ukázat Česko jako zemi, která bezvýhradně sdílí názory USA.

„KSČM prohlašuje, že není ani bezpečnostním ani ekonomickým zájmem České republiky zapojit se do obchodní války vyhlášené americkým ministrem proti Čínské lidové republice a Ruské federaci. Naopak, vyhlášení konfrontace těmto dvěma světovým velmocem, stálým členům Rady bezpečnosti OSN, výrazně zhorší bezpečnostní situaci a nestabilitu ve světě a tím i České republiky,“ varovali komunisté po jednání svého výkonného výboru.

Vedení komunistů také kritizovalo Pompea za jeho upozornění, že by zapojení Ruska a Číny do dostavby Dukovan oslabilo českou národní bezpečnost. „Vyzýváme Andreje Babiše, jako hlavního vyjednavače, aby české veřejnosti sdělil a vysvětlil konkrétní výsledky návštěvy amerického ministra. Zda byly dojednány konkrétní komerční projekty, k jakému postupu zavázal Českou republiku v otázce dostavby jaderné elektrárny Dukovany a mobilních sítí páté generace,“ dodali komunisté.

Kriticky se komunisté postavili rovněž k vystoupení předsedy Senátu Vystrčila, který Pompeovu návštěvu označil za ocenění činnosti horní komory a jejích postojů v zahraniční politice. Podle KSČM to ukazuje na nedostatek Vystrčilovy sebereflexe.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cupakabra ( 16. srpna 2020 07:17 )

tokarev ( 15. srpna 2020 10:17 )

No pan politolog bude asi dost velký análník (řiťolez),nevím proč bychom tomu arogantnímu amíkovi,který přijel jen kvůli sjednání kontraktů a zakázek-kvůli byznysu,měli tleskat ve stoje jako opice.Jak už dávno napsala a řekla tenistka Martina Navrátilová - Američani nás Slovany neuznávají,nejsme tak dobří jak oni.Ani už neví většina,že není Československo.Tak takový mám názor já,proč dělat ze sebe něco co nejsme.Kvůli penězům blbce?

ad-ga ( 15. srpna 2020 09:05 )

článku

ad-ga ( 15. srpna 2020 09:05 )

Autor lánku by se měl vrátit do školy, ach ten pravopis píše se LIBYE

Uživatel_5347357 ( 14. srpna 2020 18:13 )

Stačí tu limuzinu nenatankovat a jsou v pr..... Možná to Rusům taky jednou dojde a budeme tak maximálně strkat dřevěné trakaře.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa