Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Babiš dva roky premiérem: Dvojky od komunistů i SPD, pětky od Bartoše s Fialou

  • Autor: Jakub Veinlich - 
    Aktualizováno -
    7. 12. 2019
    09:00
    7. 12. 2019
    05:10

    Andrej Babiš (ANO) už je dva roky českým premiérem, poprvé se jím stal 6. prosince 2017. Sestavil menšinovou vládu, ale jeho jednobarevný kabinet důvěru nezískal, to se mu povedlo až v tandemu s ČSSD a komunisty za zády. Blesk Zprávy oslovily předsedy všech parlamentních stran vzešlých z voleb, aby premiéra oznámkovaly. Jaké má silné a slabé stránky? Na vysvědčení by šéf hnutí ANO našel hodně pětek, ale i dvojky, jedničku za lhaní a ředitelskou důtku od šéfa ODS Petra Fialy.

    Prezident Miloš Zeman dal Babišovi hned po jmenování dvě rady. „S domovnicí se nediskutuje,“ zněla na Pražském hradě ta první. „Nezlobte se na trpaslíky, že vám okopávají kotníky, oni výš nedosáhnou,“ přidala hlava státu druhou.

    „Česká republika si zaslouží vrátit se na špičku Evropy. Naše vláda bude naslouchat lidem, uděláme maximum pro to, aby se občané měli líp – to slibuji všem,“ prohlásil těsně po podpisu jmenovacího dekretu Babiš.

    Video  Andrej Babiš se stal nejstarším premiérem v historii ČR.  - Jakub Veinlich
    Video se připravuje ...

    Od té doby se snažil najít kabinet, podle svých slov složený především z odborníků. Byli mezi nimi například Ilja Šmíd na ministerstvu kultury, Jaroslava Němcová na resortu práce a sociálních věcí, Tomáš Hüner na ministerstvu průmyslu a obchodu, Karla Šlechtová na obraně nebo Martin Stropnický jako šéf české diplomacie.

    Babišovu první vládu Zeman jmenoval 13. prosince, ve Sněmovně pak 16. ledna 2018 nezískala důvěru. Stát ale v demisi řídila až do června, od kdy vládne kabinet nový. Většina původních ministrů se stáhla z veřejného života a vrátila se ke svým původním profesím nebo získala nové posty.

    A jak si Babiš vede jako premiér po dvou letech v čele dvou vlád? Vysvědčení mu na dotaz Blesk Zpráv rozdávali šéfové parlamentních stran, které uspěly ve volbách a od října 2017 mají své zástupce v Poslanecké sněmovně.

    On sám se ohodnotit nechtěl, podle svých slov se nechá oznámkovat až v roce 2021. „Nechám to na občanech a počkám si na známku v příštích sněmovních volbách,“ reagoval pro Blesk Zprávy. Ve čtvrtek pak ve speciálním vysílání Epicentra ve studiu Blesku potvrdil, že chce vést hnutí opět jako lídr.

    Video  Andrej Babiš v Epicentru speciál: Neodstoupí kvůli auditu ani Čapímu hnízdu. Syna viděl loni, homeopatika na křivdu nebere.  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

    O vystavení vysvědčení jsme žádali také na začátku týdne prezidenta Miloše Zemana. Jeho mluvčí ale vzkázal, že odpoví až v pondělí.

  • 1.Fiala (ODS): Na hraně propadnutí a ředitelská důtka

    Předseda nejsilnější opoziční strany Andreje Babiše nijak nešetřil. Premiérovi vytknul jeho nenasytnost, vládě pak že nevyužila ekonomický růst i to, že ji při životě drží hlasy komunistů.

    Známka: 4-5

    „Blíží se Vánoce, nechci být příliš přísný, proto bych panu Babišovi dal známku 4-5 a ředitelskou důtku,“ doplnil šéf ODS Fiala pro Blesk Zprávy.

    Pozitiva: Fiala žádná nenašel

    Negativa: „Za největší problém jeho vlády považuji fakt, že nedokázala využít ekonomického růstu, nedokázala za šest let nic udělat s byrokracií, zvyšuje daně, neřeší důchodovou reformu, a dnes tak reálně hrozí, že pro dnešní čtyřicátníky nebude na důchody, nestaví dálnice, zadlužuje zemi atd.“ zhodnotil Babiše v čele vlády Fiala s tím, že by ve výčtu mohl ještě pokračovat.

    Video  Petr Fiala na Národní třídě  - Aleš Brunclík
    Video se připravuje ...

    „Další minus u mě má za to, že jeho vláda dala prostor komunistům a extremistům, vychází jim vstříc a plní jejich přání. To považuji 30 let od pádu komunistů za strašné,“ zmínil Fiala a přidal také problémy okolo údajného střetu zájmů samotného premiéra.

    „V neposlední řadě si u mě špatnou známku premiér vysloužil i tím, že kvůli jeho nenasytnosti dnes máme v Evropě obrovskou ostudu, která nemá obdoby – jak ukazují informace okolo auditu Evropské komise. Pevně věřím, že za tuto nenasytnost nebudou platit ze svého čeští občané,“ dodal.

    Bilance z voleb: Ve volbách 2017 ODS dosáhla výsledku 11,32 %, což představuje 572 962 hlasů a 25 poslaneckých mandátů. Dnes jich má o dva méně, Václav Klaus mladší a Zuzana Majerová Zahradníková si totiž založili vlastní politické hnutí Trikolora.

  • 2.Bartoš (Piráti): Babiš by propadl. Ale i pozitiva jsou

    Předseda Pirátů Ivan Bartoš dodal asi nejobsáhlejší hodnocení, ale až po urgenci. Na premiéru Babišovi našel pozitiva i negativa. Ta převažují především.

    „Současná vláda zcela snižuje víru veřejnosti ve spravedlnost a poškozuje jméno České republiky v zahraničí z důvodu závažných kauz, kterých jsme neustále svědkem. Ve vyspělých státech by nikdy nemohla v pozici předsedy vlády působit stíhaná osoba v takto obrovském střetu zájmů. Premiér Babiš se mnohdy chová tak, jako by pro něho zákony a povinnosti neplatily, zatímco běžný občan si ignorovat zákony často nemůže dovolit,“ začal Bartoš své hodnocení

    Známka: 5

    „Vláda je rovněž odpovědná za silnou politizaci státní správy, a proto jsem nucen hodnotit vládu známkou nedostatečnou,“ obul se do kabinetu v hodnocení pro Blesk Zprávy Bartoš.

    Pozitiva: „Oceňuji, že jsme našli vzájemnou shodu a podařilo se nám přes celou Sněmovnu navýšit platy učitelů či navýšit důchody o dalších 200 korun. Koncepčních změn, které by mířily do budoucnosti, jsme se od vlády ovšem nedočkali. Největší zákony týkající se třeba digitalizace služeb pro občany vznikly na poli Sněmovny. Na druhou stranu jsem rád, že u vlády měly podporu, neboť to byly návrhy vznikající s aktivní účastí všech, tedy i vládních stran,“ vyjmenoval Bartoše pozitiva. Doplněná ale rovnou dalšími negativy.

    Negativa: „Během posledních dvou let ale vláda ještě více zatížila podnikatelské prostředí, zanedbávala oblast školství, blokovala účinné protikorupční zákony, neřešila problematiku bydlení, kultury či sociálních služeb. Zákon o dostupném bydlení smetla jak v minulém, tak v tomto volebním období. Přitom dostupnost bydlení je naprostý základ pro naše občany. Naše návrhy na snížení daně z nabytí nemovitosti či její úplné zrušení rovněž odmítli. Stejně tak zvýšení slevy na poplatníka, aby se jenom nezvyšovaly daně,“ doplnil.

    V hodnocení se tedy Bartoš soustředil spíše na celou vládu, než jen na osobu samotného premiéra.

    Bilance z voleb: Ve volbách Piráti skončili na cílové pásce třetí. Vůbec poprvé v historii se dostali do Poslanecké sněmovny. Hlas jim dalo 546 393 voličů, což znamená 10,79 % z těch, kteří přišli k volbám. Ve Sněmovně jim často říkají „mladí kluci“ nebo „anarchisti“. Jejich klub má 22 poslanců.

  • 3.Okamura (SPD): Férový premiér, který příliš ustupuje

    Tomio Okamura se po volbách Andreji Babišovi původně podbízel a chtěl se účastnit na vládě. Babiš s případným spojením s SPD narazil na odpor ve svém hnutí ANO. Okamura je nakonec místopředsedou Sněmovny a jeho hnutí často pomáhá vládě při dílčích hlasováních.

    Známka: 2

    Pozitiva: „Andrej Babiš je premiérem vlády a hnutí SPD je opoziční politická strana. Pozitivně hodnotíme, že pan premiér je korektní, stejně tak jako je v této situaci korektní politický protivník. A stejně tak jako se SPD snaží být férovou opozicí, která nedělá podrazy,“ vzkázal přes svou mluvčí Barbaru Zeťovou Okamura, který je zároveň také místopředsedou Poslanecké sněmovny.

    Negativa: Premiér Andrej Babiš hledá kompromis s Evropskou unií, neziskovými organizacemi a v zájmu toho stále ustupuje požadavkům Bruselu a Berlína. Není schopen stejné zásadové politiky při hájení národních zájmů, jako to dělá například premiér Orbán v Maďarsku.

    Bilance z voleb: SPD mělo ve Sněmovně původně stejný počet poslanců jako Piráti. Tedy 22. Marian Bojko, Ivana Nevludová a Lubomír Volný ale nakonec klub opustili a zůstávají nezařazení. Hlas dostalo SPD od 10,64 procenta voličů, tedy 538 574 lidí, kteří přišli k volbám.

  • 4.Filip (KSČM): Příliš dbá na PR, ale má dobré vztahy venku

    KSČM získala ve volbách historicky nejhorší výsledek, přesto její vliv je největší v novodobé historii. Komunisté drží vládu Andreje Babiše svými hlasy při životě. Naposledy s menšinovou koalicí podpořili například státní rozpočet na příští rok.

    Známka: 2

    Pozitiva: „Jeho pozitivum je v tom, že má velmi dobré vztahy s ostatními státníky nejen v Evropě,“ zhodnotil Babiše šéf komunistů Vojtěch Filip, který je zároveň také místopředsedou Poslanecké sněmovny.

    Negativa: „Myslím, že slabina pana premiéra je v tom, že příliš dává na mediální obraz,“ vytkl předseda KSČM Andreji Babišovi ve svém hodnocení pro Blesk Zprávy.

    Bilance z voleb: Komunistická strana Čech a Moravy zažila ve volbách historicky nejvyšší debakl. Ve Sněmovně má strana nyní jen 15 poslanců. Ve volbách jí dalo svůj hlas 393 100 voličů, což je znamenalo 7,76 % hlasů.

  • 5.Hamáček (ČSSD): Známku nedal, našel pozitiva i negativa

    ČSSD původně velmi váhala, jestli jít do vlády s Andrejem Babišem. Někteří její členové se totiž obávali zkušeností, které měla strana v době, kdy s ANO vládla a to pod jejím vlastním premiérem Bohuslavem Sobotkou. O svém vstupu proto do menšinové vlády hlasovali ve stranickém referendu. Ve vládě má ČSSD nakonec pět svých ministrů včetně postu vicepremiéra, která zastává šéf strany Jan Hamáček.

    Známka: „Známkovat ho nebudu, naše spolupráce je věcná a pragmatická,“ vyvlékl se z hodnocení Hamáček.

    Pozitiva: „Jeho pozitivem je určitě velká pracovitost a nasazení,“ vyzdvihl Hamáček kladné stránky premiéra Babiše.

    Negativa: „Jistým negativem je občasný mikromanagement,“ vybral Hamáček zápornou stránku Babiše, který je právě dva roky ve funkci premiéra.

    Bilance z voleb: Sociální demokraté zažili v roce 2017 volební debakl. Mají jen 15 poslanců místo dřévějších 50. Hlas ČSSD dalo ve volbách 368 347 lidí, tedy 7,27 % voličů.

  • 6.Výborný (KDU-ČSL): Žádný strom neroste do nebe

    Lidovci letos změnili vedení a kvůli tragické smrti manželky předsedy Marka Výborného je čeká další volební sněm. S deseti poslanci je KDU-ČSL v opozici, dřív s ní byli ale ve vládě. Premiéra Babiše Výborný nehodnotí vůbec lichotivě. Šéf vlády by si podle něj vybrat mezi podnikáním a politikou.

    Známka: 4

    Pozitivum: „Pracovitost, to je asi nepopiratelné,“ ocenil Výborný Babišovo nasazení.

    Video  Výborný o smrti manželky: Poslední slova a obejmutí. A jak ji oživovala dcera.  - Jakub Veinlich
    Video se připravuje ...

    Negativum: „Myslím, že pod událostmi posledních dní je to jasné. Bezprecedentní střet zájmů, musí si vybrat, buď politika, nebo podnikání, nemůže na úkor našich občanů hájit své osobní zájmy. Ale to zásadnější: Jeho politika nemá žádné hodnotové ukotvení, dlouhodobou vizi. Jde po povrchu s jediným cílem nejbližších voleb. Ale jsem přesvědčen, že žádný strom neroste do nebe,“ je přesvědčený Výborný.

    Bilance z voleb: Lidovce vedl do voleb Pavel Bělobrádek, který skončil ve funkci letos v březnu. KDU-ČSL volilo v roce 2017 5,8 % oprávněných voličů. Strana dostala 293 643 hlasů, což stačilo na 10 poslaneckých mandátů.

  • 7.Pekarová Adamová (TOP 09): 1 za lhaní, 5 za řešení a 3 z chování

    TOP 09 vede poprvé v její desetileté historii žena. V den výročí rezignace Milouše Jakeše si zvolili delegáti sněmu do čela strany Markétu Pekarovou Adamovou. Vystřídala Jiřího Pospíšila. Politička hodnotí dvouletý mandát premiéra velmi negativně. Známky dala Babišovi hned tři.

    Video  Markéta Pekarová Adamová, nová šéfka strany, by si TOP 09 nevytetovala  - Aleš Brunclík
    Video se připravuje ...

    Známka: 1 a 5 a 3

    Pozitiva – Pekarová Adamová je nejmenovala.

    Negativa: „Měla-li bych panu premiérovi vystavit vysvědčení, tak jedničku by měl za lhaní, za slibování nemožného, v tom se mu daří. Pětku by měl za řešení dlouhodobých výzev této země – v oblasti zdravotnictví, vzdělávání, infrastruktury. A z chování by měl nejlépe za tři. Často se omlouvá z jednání Sněmovny a slušné chování mu dělá také dost často problém,“ vzala Pekarová Adamová vše z jedné vody na čisto.

    Bilance z voleb: TOP 09 ve volbách ztratila. Dnes má jen sedm poslanců a nově také dvě přednostní práva ve Sněmovně, poprvé v tomto volebním období. Doteď ho měl z titulu předsedy klubu jen Miroslav Kalousek, který neměl zrovna radost, že se novou stranickou šéfkou stala právě Pekarová Adamová. 268 811 voličů dalo TOP 09 svůj hlas, to znamená 5,31 procenta voličů.

  • 8.Rakušan (STAN): Práce za 3, marketing za 1, zbytek za 5

    Předseda nejmenšího sněmovního hnutí STAN Vít Rakušan zhodnotil premiéra Babiše také hned v několika oblastech. Premiérovi vyčítá, že mu chybí především vize.

    Známka: 3, 1, 5

    Pozitivum: „Z hlediska práce premiéra bych mu dal tak „dobrou“, tedy trojku: zajišťuje chod vlády, učí se a přes leckdy rozporné výroky se v problému nakonec zorientuje. Z hlediska marketingu bych mu dal „výbornou“, jedničku - mámení jeho Sirén a tvrzení, že už je líp, na řadu lidí zabírá,“ přidal své hodnocení pro Blesk Zprávy Rakušan, který v čele hnutí letos vystřídal Petra Gazdíka.

    Negativa: „Chybí mu vize pro budoucnost, marketing ji nenahradí - proto trojka. Ale ze zásadních důvodů bych mu dal pětku, „nedostatečnou“: prostě člověk s tak kolosálním střetem zájmů nemá co dělat v čele vlády. Už teď s auditem EU má vláda vlastně rozhodovat, jestli její předseda je, či není ve střetu zájmů. Vždyť už to je přece jasný střet zájmů,“ vyčítá Babišovi bývalý starosta Kolína.

    Bilance z voleb: Hnutí Starostové a nezávislí získalo se svou volební tváří Janem Farským ve volbách nejnižší počet hlasů. U voleb je preferovalo jen 262 157 lidí, což je 5,18 % voličů. Do sněmovny se tak Starostové dostali tak tak. Mají nejmenší klub s 6 poslanci. Původně měli kandidovat s lidovci. Volební klip a společné banery ale nakonec vzaly za své, obě strany šly nakonec do voleb samy.

hejhej ( 8. prosince 2019 10:28 )

Pokud strašidlo odredované Bartoš a žvanil Fiala oznámkovali p. premiéra pětkou, pak pracuje na výbornou. Ti dva šašci se budou stále hloupě zviditelňovat, ale mimo udavačaství nic nedokázali.

marmat ( 8. prosince 2019 00:19 )

Furt stejnej text.... Proč?
MUSÍTE INOVOVAT !
PODOBNĚ MUSÍ 7.12. TAKY COSI NOVÉHO VYBALIT I VÁŠ GURU MINÁŘ.....
dokolečka to nejde

marmat ( 8. prosince 2019 00:12 )

Chudák fugas dospěl do stádia VYHOŔENÍ .....tak mne kopíruje na slovo !!!!!!!!!

marmat ( 8. prosince 2019 00:10 )

murQ: Rodinu = matku vytáhl nemocný chudák fugas"...hrozným způsobem/ pojmenováním matky.Jak by se bez TOHO sám narodil? Jinak Cezar8 a spol mají víkend a čekají na Vaši OPRAVDOVOU diskuzi.To zatím neumíte-jen sorry prudit a nadávat jak posedlí!

murQ ( 7. prosince 2019 22:51 )

Bejvala s tebou i řeč, než tě zabrala mrmatice, jako vosla, ještě je sáťo čas. Jinýho tu nenajde.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa