Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čechům zavřít hubu a ať vaří párky a pivo, šokoval Rus. Fiala, Hamáček a další zuří

Autor: Nikola Forejtová - 
4. prosince 2019
18:33

Poslanec Vladimír Žirinovskij v reakci na vystoupení Pavla Novotného v ruské státní televizi počastoval Čechy pořádně ostrými výroky. Několikanásobný neúspěšný kandidát na prezidenta zalitoval, že Stalin neposlal do Čech okupační armádu, aby Čechům zavřel huby na 100 let, vařili jen pivo a párky a nestarali se o vlasovce apod. V reakci pro Blesk Zprávy jeho slova odsoudili vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) i opoziční politici včetně šéfa ODS Petra Fialy.

Ruský poslanec a známý nacionalista Vladimír Žirinovskij si s Českou republikou nebral servítky.

Stalinova chyba v roce 1945. Měl poslat skutečnou okupační armádu po 100 tisících do Polska, Maďarska, Česka, Slovenska, Rumunska, Bulharska. A do Německa milionovou armádu. A všem zavřít huby, aby všichni dodnes mlčeli. A ještě dalších 100 let,“ říkal mimo jiné na ruské televizi Rosija 1, která předtím odvysílala rozhovor s Pavlem Novotným (OSD), jenž chce v Řeporyjích vztyčit pomník vlasovcům.

„Museli by snášet naši armádu, na Vlasova by asi ani nevzpomněli, protože - volby by měli, veškerý průmysl převést do Ruska,“ pokračoval Žirinovskij a dodal: „Češi ať dělají párky, vaří pivo, toť vše.“

Hamáček: Žirinovskij je extrémista

Podle předsedy sociálních demokratů Jana Hamáčka (ČSSD) ale nelze tohoto ruského člena liberální strany brát vážně. „Je to extrémista a jeho názory jsou dlouhodobě extrémní. Kromě výstupu politologa, který mluvil o příčinách, bylo všechno propaganda. Je to potřeba takto brát, že těmto lidem nelze naslouchat,“ řekl Hamáček Blesk Zprávám.

Podobně zareagoval pro Blesk Zprávy také pirátský poslanec a člen zahraničního výboru Jan Lipavský (Piráti). „Nechci vůbec výroky poslance komentovat, on si takovou pozornost nezaslouží, protože to jsou nesmysly,“ uvedl.  

Žirinovskij je označován nejen za nacionalistu a liberála, ale kritiky i za radikála. Několikrát se pokoušel získat prezidentské křeslo. Neuspěl, svou podporu mu dalo jen 3 až 7 procent voličů. Při jedné z prezidentských debat se dokonce do protikandidátky obul výroky jako „prostitutko, huso, blbko“. Ta mu to ale vrátila a chrstla mu vodu do obličeje. 

6057863:gallery:true:true

Fiala: Nepřijatelné výroky z ruské strany

Žirinovskij svým výrokem na adresu Čechů pobouřil i předsedu ODS Petra Fialu„Výroky ruské strany jsou obecně nepřijatelné. Je potřeba si uvědomit, o co tu jde - pražská městská část Řeporyje chce připomenout vojáky, kteří padli v posledních dnech války. Do toho nemá co mluvit nějaká cizí velmoc a my musíme jako ČR tyto pokusy o vstupování do naší historie odmítat,“ řekl pobouřený předseda Blesk Zprávám.

Fiala, který Novotného podporuje, ačkoliv, jak sám řekl, „Novotného vystupování není jeho šálkem čaje“, nyní volá po reakci ze strany české diplomacie a celou situaci označil za absurdní. 

Novotný v ruské televizi zanechal nesmazatelnou stopu. Jednomu z účastníků debaty „vyčinil“, že je nejspíše opilý a zdrogovaný. Reagoval tak na poznámku moderátora, že vlasovci zabíjeli Poláky a Židy a Novotný chce těmto vrahům vytvořit pomník. „To vy jste stříleli v Katyni Poláky. Jste směšní,“ nenechal se ale odbýt Novotný. Nakonec starostu Řeporyjí po pěti minutách odpojili. 

Rakušan: Rusko se nevzdalo imperiálních choutek

Žirinovského tvrdá slova přišla v dalším díle debaty o Česku. Po reakci české vlády nyní volá i předseda STAN Vít Rakušan„Potlesk po poznámce, co měl Stalin udělat s Československem, jasně svědčí o tom, že ta ruská imperiální politika nikdy neskončila. A že Rusko se nikdy nevzdalo představy, že my ležíme v ruské sféře zájmu,“ řekl Blesk Zprávám.

Více než výstup Novotného ale připomněl nedávnou situaci, kdy Rusko nepovolilo přelet ministra zemědělství Miroslava Tomana z Moskvy do Kazaně.

„Pokud Rusko reaguje na náš názor tak, že nechá našeho ministra čekat 10 hodin na letišti, tak je jasně vidět, že ten přátelský vztah nikdy nebyl a byla to jen iluze. Vláda by neměla reagovat na každý výrok, ale k tomu čekání by se vláda postavit měla a Petříček by měl hovořit s ruským velvyslancem,“ doplnil.

Česko-ruské vztahy nyní řadě zákonodárců dělají vrásky. Podle Lipanského Rusové své reakce na „jednoho starostu z Řeporyjí“ přehání.

Europoslanec Alexandr Vondra (ODS) ale vidí situaci černěji. Vondra už před pár dny komentoval doručování dopisu Putinovi, které má na triku také řeporyjský starosta. „Vyvolal válku s velmocí na traktoru. Tohle není normální. Teď se můžu jen modlit, jak to dopadne,“ řekl Vondra s 30letou zkušeností se zahraniční politikou Blesk Zprávám.

6057861:gallery:true:true

 

 

Omasta ( 5. prosince 2019 11:30 )

Žirinovskij dovede pobavit. On je u každé větší konference. Putin ho všude, kde se nechce špinit, nastrčí jako pana Zlého. Hamáček - stěžujtě si na hlavním nádraží!

Kruta_Pravda ( 5. prosince 2019 11:06 )

Přesně tak!

meksiko ( 5. prosince 2019 10:28 )

Asi si je starosta jmenovitě jist, že těch 300 vojáků, za které se bije , byli prostě "hodní kluci od vedle".Lidumilové.
Na poznámku ruského moderátora že vlasovci vraždili Poláky i Židy odpověděl " To vy jste stříleli Poláky v Katyni!!"
Hodně logická odpověď . očekával bych opravdu jinou...( v rámci vysvětlování akce "pomník").
Akorák chce řepák dnes Rusy provokovat a číhá na každé slovo a by mohl udělat výpad. Nějaký pomník je jen záminka, Američané a Sověti nad těmi schoziofrenními vrahy zlomily dávno hole.

meksiko ( 5. prosince 2019 10:20 )

Vždyť to byla přeci soukromá iniciativa komunálního politika, který tvrdil, že mu nikdo nebude kecat do toho, co si v Řepryjích postaví za pomník. A najednou se hoši dovolávají MZ, vlády a prezidenta, aby se do problému,který nastoli Novotný, zapojili?
Tak už je jasné, že od začátku šlo o plánovanou provokativní kampaň a Novotný to s kýmsi dopředu konzultoval . A teď by rád aby mu do toho najednou vláda a prezident kecali

hubaucpanakoblihou ( 4. prosince 2019 22:15 )

Žirinovský řekl nahlas, za co nás rusáci mají i přesto, jak náš soudruh prezident leze soudruhu Putinovi do řiti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa