Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Kvůli Novotnému zuřil ruský poslanec: „Čechům měl Stalin zavřít huby armádou na 100 let“

Autor: simao, ČTK - 
2. prosince 2019
13:00

Pavel Novotný (ODS) se svým sporem o pomník vlasovců pronikl až do přímého přenosu ruské státní televize, kde jej označovali za šílence. Starosta Řeporyjí se nedal. V ruské televizi se však zabývali Novotným a pomníkem vlasovců i v dalším vysílání. Nacionalista Vladimir Žirinovskij v něm označil Novotného za podivína a zalitoval, že diktátor Stalin neposlal do Čech a dalších zemí okupační armádu, aby lidem „zavřela huby“.

Nejdřív naštval ruské ministerstvo zahraničí, podle něhož chce pomníkem pro vlasovce rehabilitovat nacisty. A v sobotu večer se Pavel Novotný zasloužil o rozruch v živém vysílání diskusního pořadu ve státní ruské televizi Rossija 1.

Stříleli jste Poláky, vytkl Novotný Rusům

„Zabíjeli Poláky, Židy a vy chcete prosadit památník vrahům,“ řekl jeden z moderátorů o kontroverzních jednotkách vlasovců.

„To vy jste stříleli v Katyni Poláky. Jste směšní,“ nenechal se ale odbýt Novotný a muže na ruské straně vysílání obvinil, že je opilý nebo zdrogovaný.

„Na tohle do smrti nezapomenou. Aréna lidí a politiků, mluvil jsem o Katyni, obvinil hosty, že jsou ožralí, když říkají jasné lži, jeden, že je asi zfetovaný, Politoval ruské novináře, řekl jim, že nás názor Rusů nezajímá, že lžou ve státní televizi lidem, utnuli mě v páté minutě,“ shrnul své vystoupení Novotný na sociální síti a dodal: „Opravdu jsem pyšný na to, co jsem jim řekl, než mě odpojili. Pět minut pravdy o médiích v Rusku, roli vlasovců a Rudé armády, a když řekli, že ′Vlasovci vraždili Poláky′, přišla má hvězdná chvíle.“

Měli do Čech poslat okupační armádu, reagoval Žirinovskij

S Novotným se v Moskvě skutečně bryskně rozloučili a z obrazu zmizel dřív, než by řekl švec. Když Novotného v ruské televizi „utnuli“, pokračovalo se v debatě dál.

A to i v dalším dílu pořadu, když do studia zavítal poslanec Vladimír Žirinovskij (Liberálně-demokratická strana Ruska), který nastartoval ostrou, značně šokující a nenávistnou řeč. „Stalinova chyba v roce 1945. Měl poslat skutečnou okupační armádu po 100 tisících do Polska, Maďarska, Česka, Slovenska, Rumunska, Bulharska. A do Německa milionovou armádu. A všem zavřít huby, aby všichni dodnes mlčeli. A ještě dalších 100 let,“  říkal mimo jiné.

„Museli by snášet naši armádu, na Vlasova by asi ani nevzpomněli, protože - volby by měli, veškerý průmysl převést do Ruska, Německo podle Churchilla přeměnit na zemědělské hospodářství, bez jakéhokoli státu. Ať pěstují brambory. Češi ať dělají párky, vaří pivo, toť vše,“ bouřil v ruské televizi Žirinovskij.

A to právě s narážkou na spor o pomník v Řeporyjích pro vlasovce - sovětské zajatce, kteří za druhé světové bojovali na straně nacistického Německa proti Stalinovu Sovětskému svazu, ale po kontaktech s československým odbojem pomáhali osvobozovat nejen Řeporyje.

Novotnému skákali do řeči, Žirinovskému tleskali

Žirinovskij za svůj projev sklidil potlesk ruského publika. A rozdíl v reakcích na jeho slova byl markantní oproti tomu, když si přes telemost pozvali kvůli „vysvětlení“ starosty Řeporyjí.

Žirinovskému totiž nikdo neskákal do řeči, jako se to dělo během pěti minut vysílání s Novotným, jehož slova zanikala v bouřícím ruském „kotli“, který se ho snažil převálcovat když ne argumenty, tak alespoň početní výhodou a křikem.

V průběhu útočné řeči Žirinovského přicházely vedle mlčení i přikyvování a rovněž i potutelné úsměvy dalších hostů. A to přitom poslanec přitvrzoval své vystoupení dál.

Ruský poslanec: Ať chcípají! Ani Češi by tu nebyli

„Měli jsme právo tohle všechno udělat,“ povzdechl si poslanec. „Všichni to byli agresoři, všichni táhli na východ proti SSSR. Všichni! Celá východní Evropa,“ stěžoval si poslanec a pokračoval: „Všechny jsme měli potrestat, souhlasili by s tím i Churchill, Roossevelt i Truman,“ míní.

Vadí mu, že se Rusové rozhodli jinak. „Stavte si a... začali jsme je zásobovat, krmit, svým lidem jsme brali... německým holkám polévka z polní kuchyně... vlastním lidem dej normální stravu! A vy krmíte Němce, kteří spálili půlku země. Ať chcípají! Dnes by tu už nebyli. Ani Češi by nebyli. O Ukrajině nemluvě,“ plival dál jed Žirinovskij.

Generál Vlasov, kolem kterého se vlasovci sdružili a jejichž útvaru dal název, je pro Rusy dodnes zrádcem. Upozornil na to i Žirinovskij, který dál šil do Čechů - nejen Novotného, kterého označil za podivína.

„A Vlasov by si nedovolil tam něco... Do Prahy prý přišel. Ten podivín lže. On chtěl, myslel si, že dokáže ovládnout Česko. Ale Češi ho vyhnali, nechtěli, protože se blížily tanky z Německa a pomohly osvobodit Československo. Nicméně, dnes nám naschvál, mstí se nám jako Ukrajinci, jako Poláci. Chtějí zbourat všechny sovětské památníky a vztyčit sochy zrádcům,“ dodal poslanec v kontroverzním a propagandistickém pořadu ruské státní televize.

Propaganda pod taktovkou manželů

„Tywe do čeho já to vlezl. Podle mě mi hlavně závidí ty trenýrky z dovozu! V. Žirinovskij v pořadu 60 minut o Česku,“ komentoval Novotný na twitteru Žirinovského výkon.

„Běžně v takových šou moderátor nejen napadá, ale fyzicky vyhazuje oponenty ze studia. Manželský pár moderátorů patří k elitnímu odpadu ruských propagandistů,“ přiblížil charakter pořadu politický komentátor Alexandr Mitrofanov.

Populista a nacionalista, co prodával poslanecká křesla?

Žirinovského „okupační přání“ se přitom do jisté míry naplnilo - sovětské tanky přijely nakonec okupovat Československo 20. srpna 1968. Naštěstí nikoli na 100 let. 17. listopadu 1989 se začal totalitní režim řízený z Moskvy hroutit pod tlakem sametové revoluce, od níž letos uplynulo 30 let.

Žirinovskij vede ruskou LDRP a bývá označován za populistu a nacionalistu. Jeho strana čelila letos na jaře kritice, že prodává mandáty do ruského parlamentu. Uvedl to investigativní server Projekt, podle kterého mělo jedno křeslo vyjít až na půl miliardy rublů, tedy přes 170 milionů korun. Podle ruských opozičních médií však není prodej poslaneckých mandátů v Rusku ničím neobvyklým.

Žirinovskij byl opakovaně kandidátem na ruského prezidenta. Ve Státní dumě sedí již od roku 1993, poslancem je i jeho syn Igor Lebeděv. Žirinovskij letos naštval i Ukrajince, kteří ho obvinili z trestného činu „narušování územní celistvosti země“, protože měl poskytnout podporu doněckým a luhanským separatistům a „veřejně vyzýval k anexi Krymu a jihovýchodních oblastí Ukrajiny Ruskou federací“.  Žirinovskij si stěžoval na „politické pronásledování“.

Video  Starosta Řeporyjí Novotný: „Jsem šílenec a všechno je mi jedno.“  - Blesk TV
Video se připravuje ...

ceskarebelka ( 10. prosince 2019 17:17 )

Jen nechápu jak mohl Novotný nazvednout ze židle tolik rusáků Je to starosta Řeporyjí s 5 tis. obyvatel a on pošle během 5 minut rusy k šípku. Nic lepšího jsem v poslední době neviděla

sleepless ( 5. prosince 2019 01:05 )

Veru dobre... Koľko sovietov zbytočne padlo pri oslobodzovani českého protektorátu, mali ich nechať na pospas Hitlerovi, všetci čechačci by boli dávno v plyne, nevážia si slobodu, ktorú pre nich vybojovali cudzí ľudia a idú stavať pomníky fasistoma zradcom, fuj! Novotný je K. O. K. O. T.

sleepless ( 5. prosince 2019 01:01 )

Ty drž klapačku Pepíku, aký som ti ja cobol, ste nevďačný národ a myslíte si, že ste pupok sveta, a pritom ste tak slepý, že nevidíte jak vás má celý svet za hovna. Aspoň tu na Slovensku nemáme takých ober***ú jak Novotný.

ostuda ( 3. prosince 2019 10:32 )

rusáci, kdyby mohli, by osvobodili celý svět k obrazu svému

ostuda ( 3. prosince 2019 10:27 )

jako rusáka tahle hláška asi moc nenas ere

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa